Uvod v vrtno sezono

slider_uvod_v_vrtno

V pomladnih mesecih se vrt prebuja iz zimskega spanja, zadnji ostanki snega skopnijo, mi pa že lahko občudujemo cvetove prvih pomladnih cvetlic. Pomlad na vrtu s seboj prinaša cel kup vrtnih opravil – setev in sadnja zgodnjih sort zelenjave, prvih cvetlic in sadnega drevja, ki nas navduši z omamno dišečimi cvetovi. V BAUHAUS prodajnih centrih lahko najdete vsa orodja in pripomočke, s pomočjo katerih bo vaš vrt vedno urejen, v prihajajočih mesecih pa boste lahko uživali v radostih sadnih in zelenjavnih pridelkov.

Rastlinjaki

Rastlinjaki so nepogrešljiv dodatek na vsakem vrtu, idealni so za gojenje občutljivejših rastlin in za vrtnarjenje v času slabših vremenskih pogojev. Na pričetku sezone je potrebno preveriti njihovo stanje, saj obstaja verjetnost, da so klonili pod težo snega ali močnega vetra.

Kompostniki

S pravilnim kompostiranjem vrtnih in gospodinjskih odpadkov pridobite dragoceno gnojilo za vaše rastline. Preverite bogato ponudbo kompostnikov različnih velikosti in oblik.

Visoke grede

Na visoke grede prisegajo tako urbani kot tudi klasični vrtičkarji. Uporabite jih lahko za gojenje zelenjave, zelišč in cvetlic. Dodatna prednost je tudi ta, da v njih zraste bistveno manj plevela, poleg tega pa omogočajo lažje obdelovanje brez sklanjanja.

Substrati so mešanica organskih in mineralnih sestavin, ki so pogosto prilagojeni določeni vrsti rastline, da se zagotovijo najboljši pogoji za bujno, cvetočo in zdravo rast. Uporabljamo jih, kadar je zemlja zbita in ji primanjkuje hranil in humusa.

Prekopalniki so učinkovit vrtni pripomoček pri pripravljanju vrta na novo sezono. Na voljo so baterijski, električni ali bencinski, pri izbiri pa upoštevajte velikost in dostopnost površine, ki jo boste obdelovali, ter pogostost uporabe prekopalnika.

Za gnojenje uporabljamo organska in mineralna gnojila. Izbira vrste gnojila je odvisna od potreb samega gnojenja, po mineralnih gnojilih navadno posežemo takrat, ko je potreben hiter vnos določenih hranil, z organskimi gnojili pa vplivamo na kakovost, strukturo in rahlost zemlje.

Med najpogostejša vrtna opravila zagotovo sodi obrezovanje, pa naj bodo to cvetoče grmovnice, trajnice, drevje … Z rednim obrezovanjem spodbujamo močno in zdravo rast ter cvetenje, hkrati pa poskrbimo za urejen videz vrta.

Motorne žage uporabljamo za vrtna opravila in dela okoli hiše – z njimi podiramo manjša drevesa in grmovnice, pripravljamo drva za zimo itd. Izbirate lahko med baterijskimi, električnimi ali bencinskimi, pri starejših ali višjih drevesih pa nam delo olajšajo orodja s teleskopskimi podaljški.

Rahljalniki in prezračevalniki

Skrivnost lepe zelenice tiči v ustrezni oskrbi, zato moramo v zgodnji pomladi zavihati rokave in odstraniti ves plevel, mah in ostale ostanke, ki so ostali od zime. Pri tem si lahko pomagamo s prezračevalniki in rahljalniki, ki poskrbijo, da korenine prejmejo zadostno količino kisika.

Kosilnice

V kratkem času zlahka pokosijo velike travnate površine, tudi med drevesi in grmički. Izbirate lahko med bencinskimi, baterijskimi, električnimi, ročnimi, robotskimi in traktorskimi kosilnicami.

Vreče za odpadke

Vreče različnih prostornin in oblik so idealne za zbiranje vrtnih odpadkov, kot so ostanki pokošene trate, žive meje, plevel itd.

Drobilniki

Odpadne veje od obrezovanja dreves in grmovnic lahko zdrobimo s pomočjo drobilnika vej, pridobljene sekance pa lahko nato uporabimo za kompostiranje, zastirko ali celo kurjavo.

Ponjave

Večnamenske ponjave, ki so odporne na vremenske vplive, so idealne pokrivanje in zaščito drv in vrtnega pohištva.

Ročno orodje

Obvezna oprema vsakega vrtičkarja je tudi kakovostno ročno orodje, med najnujnejše sodita motika in lopata za prekopavanje, nepogrešljivi pa so tudi vile, kose, grablje, rahljalniki in malo ročno orodje.