Main Content

Chef Janez Bratovž

Chef Janez Bratovž se z restavracijo JB uvršča na lestvico 100 najboljših restavracij na svetu.
 
Recepti od nas za vas.
 
 Uživajte v pripravi!
 
 


Ribji file SAKANA

Sestavine:

  • 2 brancina, pribl. 40 dag
  • sol
  • 1 dl oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 240 dag špinače
  • 1 strok česna
  • 1 dl sladke smetane
  • sol in poper

Postopek:

V kozico vlijemo oljčno olje in sesekljano čebulo. Pražimo, dokler ne postekleni. Dodamo blanširano špinačo, sesekljan česen in malo vode ter kuhamo 10 minut. Dodamo sladko smetano, sol, poper. Kuhamo 5 minut in zatem omako zmešamo s paličnim mešalnikom.

 

Pripravil chef Janez Bratovž

Goveji file USHI

Sestavine:

  • goveji file v kosu
  • sol
  • poper
  • gorčica
  • 2 dl goveje osnove
  • (goveje kosti, jušna zelenjava, čebula)
  • 2 paradižnika
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica gorčice
  • 1 čili

Meso solimo, popramo, namažemo z gorčico in pečemo v kosu. 30 minut za roza sredino, 45 minut za bolj pečeno.Goveje kosti popečemo, dodamo jušno zelenjavo in čebulo ter dobro popražimo. Dodamo govejo juho in kuhamo 5 ur. Precedimo. V govejo osnovo damo narezan paradižnik, čebulo, česen in čili. Kuhamo 1 uro, dodamo gorčico ter zmešamo. Dobiti moramo gosto omako.

 

Pripravil chef Janez Bratovž

 

Svinjska ribica SUILLA

Sestavine:

  • 2 kosa svinjske ribice
  • sol
  • poper
  • 1 dl oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 20 dag lisick
  • 2 dl goveje juhe
  • 2 žlici kisle smetane
  • sol, poper, peteršilj

Postopek:

Narežemo na medaljone in na vsaki strani pečemo pribl. 3 minute. Posolimo, ko se meso speče. Za omako v kozico vlijemo oljčno olje in sesekljano čebulo ter jo spražimo do zlatorumene barve. Dodamo na lističe narezane lisičke in jih pražimo 5 minut. Zalijemo z govejo juho, dodamo kislo smetano, sol, poper in peteršilj ter počasi kuhamo še 20 minut.

 

Pripravil chef Janez Bratovž

Chef Borut Jovan

Chef Borut Jovan spada med najboljše kuharje v Sloveniji!
 
Recepti od nas za vas.
 
 Uživajte v pripravi!

 

 

 
 
 
 

Skutin namaz z zeliščnim medom

Sestavine:

    • 200 g domače sladke skute
    • pol žličke timijanovih cvetov
    • pol žličke cvetov boršča
    • sol
    • poper
    • 40 g kisle smetane
    • 30 g zeliščnega medu

     

    Postopek:

    Za namaz skuto pretlačimo in ji dodamo vse ostale sestavine. Premešamo, da se zelišča enakomerno porazdelijo. Pazimo, da zelišča dodamo čisto na koncu.

    Grahov prah naredimo tako, da sladek grah skuhamo in posušenega v sušilniku zmeljemo v prah.


    Pripravil chef Borut Jovan

    Marinirane jagode s cvetličnim medom

    Sestavine:

      • 200 g očiščenih jagod
      • 2 žlici cvetličnega medu
      • sok polovice limone
      • pest listov maroške mete
      • 200 g smetane
      • 20 g sladkorja
      • 10 g cvetličnega medu

      Postopek:

      Jagode narežemo na poljubne kose ter jih mariniramo v medu, limoni in polovici količine sesekljane mete. Drugo polovico prihranimo za dekoracijo.

      Za karamelno smetano sladkor stopimo do svetlega karameliziranja in zmes ohladimo. Takšno zmeljemo v prah, najlažje kar v mlinčku za kavo. Prah nato dodamo stepeni smetani in primešamo še med. S smetano okrasimo jagode, ki smo jih pred tem postregli v poljubni skodelici.


      Pripravil chef Borut Jovan

      Sok rdeče bazilike s sivkinim medom

      Sestavine:

       

       

      • 50 g rdeče bazilike
      • sok dveh limon
      • 70 g sladkorja
      • 30 g sivkinega medu
      • 1 l vode

      Postopek

       Vodo in sladkor zavremo. Odstavimo in dodamo baziliko. Pokrito pustimo počivati 20 minut. Nato precedimo ter dodamo limonin sok in med. Dobro ohladimo in serviramo z rezino jagode.

       

      Krompirjevi njoki z medom s tartufi

      Sestavine:

      Sestavine za 1 kg njokov:

      • 1 kg kuhanega krompirja
      • 150 g krompirjevega škroba
      • 100 g ostre moke
      • 100 g naribanega parmezana
      • 1 jajce
      • 1 rumenjak
      • 600 g kuhanih njokov
      • 200 g piščančje osnove
      • sol
      • poper
      • 40 g medu s tartufi
      • 2 rumenjaka
      • 2 žlici parmezana
      • 2 dl mleka
      • 30 g masla

      Postopek:

      Cele krompirje skuhamo, jih še tople olupimo in pretlačimo. Dodamo ostale sestavine in dobro pregnetemo. Njoke skuhamo v vreli vodi.

      Njoke popečemo na maslu, da postanejo zlato rjavi. Dodamo jim piščančjo osnovo in med s tartufi. Ko povre, odstavimo, dodamo rumenjake in parmezan, solimo, popramo in dobro premešamo. Serviramo v posodici. Na vrh za okras dodamo še s paličnim mešalnikom spenjeno mleko.

      Chutney s svežim sadjem in zlatim origanom

      Sestavine:

      • 50 g šalotke
      • 0,5 dcl belega balzamičnega kisa
      • sol
      • poper
      • oljčno olje
      • 50 g manga
      • 50 g ananasa
      • 50 g jabolka
      • 50 g hruške
      • 25 g sladkorja
      • 1 dcl vina
      • zlati listni origana

      Postopek:

      Šalotko sesekljamo in jo posteklenimo na olivnem olju. Dodamo na drobne kocke narezan mango in ananas. Zalijemo z belim balzamičnim kisom, vinom in dodamo sladkor. Počasi kuhamo 15 minut. Dodamo na kocke narezano hruško in jabolko ter kuhamo še 5 minut. Pretresemo v drugo posodo in dodamo dve pesti grobo natrganega zlatolistnega origana.

      Chutney uporabljamo ob pečeni jagnjetini in odojku iz pečice ali žara.

       

      Pripravil chef Borut Jovan

      Limonada z rožmarinom

      Sestavine:

      Sestavine za 1L napitka:

      • 1l vode
      • 100 g Stevia rebaudiana Sweety
      • 80 g limoninega soka
      • 50 g Rosmarinus officinalis Miss Jessop
      • 50 g pireja malin
      • 250 ml mineralne vode

      Postopek:

      Vodo zavremo in dodamo vejice rožmarina in stevije. Vodo z zelišči pustimo macerirati 30 minut. Precedimo in dodamo limonin sok . Sok postavimo v hladilnik in pustimo, da se dobro ohladi. Pred serviranjem dodamo 1/3 količino mineralne vode za boljšo osvežitev in nekaj kapljic pireja malin. Napitek lahko dekoriramo s cvetovi rožmarina.

      Skutin namaz z zeliščnim medom in timijanom

      Sestavine:

      Skutin namaz:

      • 500 g domače sladke skute
      • pol žličke timijanovih cvetov
      • sol
      • poper
      • 100 g maskarpone
      • 40 g zeliščnega medu
      • 20 g olivno olje

      Postopek:
      Za namaz skuto pretlačimo in ji dodamo vse ostale sestavine. Premešamo, da se zelišča enakomerno porazdelijo. Pazimo, da zelišča dodamo čisto na koncu.