2title

Zelišča so bila že od nekdaj izjemno priljubljena, saj so tista sestavina, ki hrani doda poseben priokus, hkrati pa imajo zelišča tudi številne zdravilne učinkovine.

Zato, če je le možno, naj kraljujejo tudi na vašem vrtu. Enoletnice, ko so bazilika, koper in koriander, so primernejše za zelenjavne vrtove, nekatera zelo dišeča trajna zelišča, kot sta sivka in žajbelj, pa so v cvetnih obrobah koristna za odvračanje nepovabljenih gostov.

Druga zelišča pa lahko uporabimo tudi za privabljanje koristnih opraševalcev, kot so čebele, čmrlji in metulji.

Za vrtnarje v majhnih prostorih je lahko zeliščni vrt že zbirka loncev, v katerih rastejo zelišča, na primer vrsta majhnih zelišč v lončkih na kuhinjski okenski polici.

Kako gojimo vrtna zelišča?

Ker so rastline, ki veljajo za "zelišča", tako velika in raznolika skupina, ni strogih in splošnih pravil za njihovo gojenje.

Ljubitelji sence, kot sta meta in dišeča lakota, imajo raje vlažne predele, sredozemska zelišča, kot sta sivka in origano, uspevata na soncu, rahlo pustih tleh in toplih temperaturah, tudi zelišča, kot so bazilika, krebuljica, koriander in koper imajo raje polno sonce.

Vaša vrtna zelišča bodo imela intenzivnejši vonj in okus, če jim ne boste dali preveč gnojil ali prebogate zemlje. Izjema so zelišča, pridelana za njihovo cvetje. Cvetočim zeliščem je vsekakor treba dati veliko bogate zemlje in vode.

ZELIŠČA ZA VAŠ ZELIŠČNI VRT NAJDETE V VSEH BAUHAUS POSLOVALNICAH!

Redno zalivanje in veliko sonca

Zdi se, da kombinacija sonca in rahlo puste zemlje povzroči, da se bistvena olja in s tem dišava in okus zelišč okrepijo. Poiščite mesto, kjer bodo vaša zelišča vsaj šest ur na dan na polnem soncu.

Toda zemlja naj ima dobro drenažo – le malo rastlin namreč uživa, ko ima korenine v mokri ali stalno vlažni zemlji. Mokre korenine lahko sčasoma zgnijejo, to pa rastlino oslabi. To je še pomembneje, če nameravate uporabiti korenine, stebla ali liste.

Navodilo za pripravo zeliščnega vrta:

1.      Priprava soda za zeliščni vrt


Da bodo tudi spodnje plasti zelišč v predelanem sodu za deževnico dobile dovolj svetlobe, sod postavite na glavo.

Najprej pokrov privijačite z robom soda (navrtajte luknje in izberite vijake iz nerjavnega legiranega jekla). Z vbodno žago v pokrovu izvrtajte več odprtin za odtekanje vode.

1_3
3_2

Sod obrnite in izvrtajte dno v bližini roba – najenostavneje je z vbodno žago. Ostre robove zgladite z brusnim papirjem.

Nerazporejeno v steno soda izvrtajte več lukenj (razmak pribl. 20 do 30 cm).

3_2
4_1

Sod postavite na izbrano mesto in ga napolnite s kakovostno zemljo, ki ima stabilno strukturo. Ko sod napolnite do lukenj v steni, jih prekrijte s kuhinjskim krep papirjem in nadaljujte s polnjenjem.

Poleg tega na sredino soda vstavite večkrat prevrtano plastično cev, ki vodo spelje navzdol, da so vse rastline enakomerno oskrbovane z vodo.

5_1
6_1

2.      Pripravite tla za vaš zeliščni vrt

 

Veliko mediteranskih zelišč raste tudi brez gnojila. Na dobro pripravljenih, humoznih tleh, uspevajo bolj aromatična, okusna in zdravilna zelišča. Nekatere vrste dobro uspevajo tudi v senčnih legah ter pri več vlažnosti.

Če želite na vašem vrtu posaditi zelišča za vlažnejše območje, za srednjo območje ter za suho območje, potem vam priporočamo zeliščno spiralo: na označeno linijo v obliki spirale zgradite zid ter napolnite z zemljo. Vlažnejši predel naredite na južni strani spirale, najbolje na robu ribnika s folijo.

3.      Sajenje zelišč

Sedaj se sajenje lahko začne: izberite semena za zgornjo odprtino. Ob straneh rastejo le zasajene rastline. V ta namen z nožem v zemljo skozi vlažen papir pritisnite več semen. Dokler semena ne začenjo kaliti, vlažnost papirja vzdržujte s pršilko.

7_1
8

Zelišča na vrtu – ali pa kar na balkonu v lončku!

 

Če si želite domača zelišča, zato še ne potrebujete vrta. Zelišča v loncih na balkonih ali terasah, imajo vsekakor svoje prednosti: do njih lahko hitreje dostopate, ter jih enostavno premikate.

Vaš premični zeliščni vrt lahko enostavno nastanite drugje. Za lončke so primerna vsa zelišča, ki nimajo preglobokih korenin in niso previsoka.

Najprimernejša tla ter področja za zelišča na vrtu: 

 • Peteršilj: humozna, hranljiva, zadostno vlažna
 • Koper: humozna, topla, apnenasta
 • Drobnjak: hranljiva, apnenasta, zadostno vlažna
 • Česen: humozna
 • Pehtran: hranljiva, humozna
 • Bazilika: humozna, topla, rahla, brez stoječe vlage
 • Šetraj: humozna, apnenasta, rahla
 • Vrtna kreša, boreč, kamilica: brez posebnih zahtev

Orodje in material, ki ga potrebujete za sajenje

 • baterijski vijačnik
 • vrtalni stroj
 • kuhinjski krep papir
 • kronska žaga
 • plastična cev
 • brusni papir
 • nerjavni vijaki
 • vbodna žaga

Poiščite vse za vrt v Bauhaus ponudbi!

Ko načrtujete svoj zeliščni vrt, je dobro vedeti, katera zelišča so trajna in katera enoletna.

Prav tako je priporočljivo poznati posamezna vrtna zelišča, njihovo uporabo in navade pri rasti. To vam bo olajšalo odločitev, kam boste postavili svoje rastline in kako skrbeti zanje, da boste uživali v svojih aromatičnih zeliščih tudi naslednje sezone.

Razmnoževanje zelišč

 

Za sajenje (najboljše je spomladi), so najprimernejše starejše korenike, primer: gabez, luštrek, ožep in origano.

Razmnoževanje s potaknjenci: rožmarin, sivka, pelin, deljenje korenik: meta, ter razmnoževanje z grobanicami – nekatera zelišča s širokimi stranskimi poganjki kot so npr. različne vrste timijana. Za sajenje so primerna vsa enoletna in dvoletna zelišča, ter tudi nekatera večletna zelišča.

Obrezovanje in obiranje

 

Če svojih zelišč ne obrežete in ne uporabite, bodo rastline postale visoke in dolgočasne, enoletna zelišča pa bodo hitro šla v seme. Tudi olesenela večletna zelišča, kot so rožmarin, sivka in žajbelj, bodo polnejša in bodo imela manj odmrlega lesa, če jih bomo obrezali vsaj enkrat na leto.

Priporočamo, da ob koncu rastne sezone trajna zelišča zmanjšate za približno dve tretjini. Ko je vzpostavljen dober koreninski sistem, pa lahko nekatera lesnata zelišča, kot sta rožmarin in sivka, celo obrežemo v majhno grmičevje.