Zeliščni vrt

Željo po doma vzgojenih zeliščih si lahko izpolnite tudi na majhnem vrtu ali terasi. Prostor za odslužen sodček z baziliko, peteršiljem, drobnakom, timijanom, žajbljem ali meto ali pa sod za zbiranje deževnice se najde na vsakem vrtičku. Mini gredico pa obvezno zavarujte pred opoldanskim soncem, sicer zelišč poleti ne boste mogli dovolj zaliti. Za tako vrsto sajenja niso primerna le zelišča, temveč pa tudi rastline, ki ne rastejo previsoko in nimajo preglobokih korenin.

Navodilo

1. Priprava zeliščnega vrta

Da bodo tudi spodnje plasti zelišč v predelanem sodu za deževnico dobile dovolj svetlobe, sod postavite na glavo.
Najprej pokrov privijačite z robom soda (navrtajte luknje in izberite vijake iz nerjavnega legiranega jekla). Z vbodno žago v pokrovu izvrtajte več odprtin za odtekanje vode.

Sod obrnite in izvrtajte dno v bližini roba – najenostavneje je z vbodno žago. Ostre robove zgladite z brusnim papirjem.

Nerazporejeno v steno soda izvrtajte več lukenj (razmak pribl. 20 do 30 cm).

Sod postavite na izbrano mesto in ga napolnite s kakovostno zemljo, ki ima stabilno strukturo. Ko sod napolnite do lukenj v steni, jih prekrijte s kuhinjskim krep papirjem in nadaljujte s polnjenjem. Poleg tega na sredino soda vstavite večkrat prevrtano plastično cev, ki vodo spelje navzdol, da so vse rastline enakomerno oskrbovane z vodo.

Sedaj se sajenje lahko začne: izberite semena za zgornjo odprtino. Ob straneh rastejo le zasajene rastline. V ta namen z nožem v zemljo skozi vlažen papir pritisnite več semen. Dokler semena ne začenjo kaliti, vlažnost papirja vzdržujte s pršilko.

Zeliščni vrt

Veliko mediteranskih zelišč raste tudi brez gnojila. Na dobro pripravljenih, humoznih tleh, uspevajo bolj aromatična, okusna in zdravilna zelišča. Nekatere vrste dobro uspevajo tudi v senčnih legah ter pri več vlažnosti. Če želite na vašem vrtu posaditi zelišča za vlažnejše območje, za srednjo območje ter za suho območje, potem vam priporočamo zeliščno spiralo: na označeno linijo v obliki spirale zgradite zid ter napolnite z zemljo. Vlažnejši predel naredite na južni strani spirale, najbolje na robu ribnika s folijo.
Zelišča uspevajo tudi v lončku!

Če si želite domača zelišča, zato še ne potrebujete vrta. Zelišča v loncih na balkonih ali terasah, imajo vsekakor svoje prednosti: do njih lahko hitreje dostopate, ter jih enostavno premikate. Vaš premični zeliščni vrt lahko enostavno nastanite drugje. Za lončke so primerna vsa zelišča, ki nimajo preglobokih korenin in niso previsoka.

Najprimernejša tla ter področja:

Peteršilj: humozna, hranljiva, zadostno vlažna
Koper: humozna, topla, apnenasta
Drobnjak: hranljiva, apnenasta, zadostno vlažna
Česen: humozna
Pehtran:hranljiva, humozna
Bazilika: humozna, topla, rahla, brez stoječe vlage
Šetraj: humozna, apnenasta, rahla
Vrtna kreša, boreč, kamilica: brez posebnih zahtev

Razmnoževanje zelišč

Za sajenje (najboljše je spomladi), so najprimernejše starejše korenike, primer: gabez, luštrek, ožep in origano. Razmnoževanje s potaknjenci: rožmarin, sivka, pelin, deljenje korenik: meta, ter razmnoževanje z grobanicami – nekatera zelišča s širokimi stranskimi poganjki kot so npr. različne vrste timijana. Za sajenje so primerna vsa enoletna in dvoletna zelišča, ter tudi nekatera večletna zelišča.

Orodje in material

  • baterijski vijačnik
  • vrtalni stroj
  • kuhinjski krep papir
  • zemlja za sajenje po potrebi
  • kronska žaga
  • plastična cev
  • lopata
  • brusni papir
  • nerjavni vijaki
  • vbodna žaga