Main Content

Zalivanje travnih površin

Brez zadostne količine vode postanejo trava in cvetlične gredice hitro rjave iz uvele. Še vedno pa se dogaja, da lastniki svoje vrtove zalivajo ob nepravem času ali so z vodo preveč varčni. Kdor želi v poletni vročini ohraniti svežino zelene, pa za to ni pripravljen vsako jutro in večer zalivati gredice in trate z zalivalko ali vrtno cevjo, bo izbral razpršilnik z namakalnim sistemom. Zalivanje bo z avtomatiziranim učinkom dežja prav enostavno: pod rušo položeni namakalni vodi in računalniško vodena funkcija deževanja se vklopita in zalivata v skladu z vašo nastavitvijo. Za popolno zadovoljstvo na vrtu pa dodajte še lasten vodnjak ali cisterno za vodo, ki predstavljata cenovno ugoden vir vode.

Če želite na vrtu izvrtati vodnjak, preberite:

Na Nasvet strokovnjaka Izvrtina za vrtni vodnjak

1. Zadostno in pravilno zalivanje

Pri zalivanju obstaja pravilo, ki bi ga moral upoštevati vsakdo: ne zalivajmo v opoldanski vročini, saj se lahko tako listi celo ožgejo! Bolj kot ste zgodnji ob jutru, toliko manj vode izhlapi, zato rastline s tem zalivanjem dobijo največ vode. In ne zalivajte preskromno: 30 litrov na kvadratni meter sploh ni preveč – nič ni narobe, če na travi nastanejo luže, voda pa naj kar kaplja z listov.

Če želite ročno zalivanje s pištolo ali pršno šobo ali pa prenosni razpršilnik za enostavno zalivanje trate (na sliki levo: štirikotni razpršilnik), za šibkejši ali polnejši vodni curek, ali pa drobnejše pršne kapljice – za vsak način zalivanja lahko izberete ustrezen izdelek.

2. Pravilno načrtovanje vrtnega namakalnega sistema

Pri izbiri namakalnega sistema pravilno načrtovanje in priprava predstavljata že polovico opravljenega dela: na skici, ki je v pravilnem razmerju, najprej označite zgradbe in instalacije ter vse na vrtu obstoječe vodne priključke. Nato premislite, koliko in kakšne razpršilnike želite (štirikotnega, okroglega,  pršečega ali z intenzivnejšim curkom, itd.); za celotno površino ali pa mogoče na različnih površinah želite različne funkcije.

Upoštevajte: da bo ves vrt prejel enako količino namakanja, pri načrtovanju pazite, da se področja posameznih razpršilnikov prekrivajo.

Pri načrtovanju lahko uporabite tudi  spletni načrtovalec za namakalne sisteme – spletno vodeni namakalni sistem, ki ga položite podtalno in po želji upravljate povsem avtomatsko. Ob tem se upoštevajo vaše individualne danosti in pogoji na vrtu.

Za cvetlične ali zelenjavne gredice, posamezne rastline v loncih ali na terasi zasajene rastline lahko izberete zalivalne sisteme s tako imenovanimi šobami, ki kapljajo: za konstantno kapljanje, lahno ali gostejšo parno meglico – vodo lahko porazdelite varčno in načrtno. Kapljalnike montirajte na konec razdelilne cevi.

Jutranja dežna meglica, večerna ploha ali samostojno zalivanje vrta med vašim dopustom – naj dežuje, kadar želite, kolikor dolgo in kolikor močno želite. Poleg brezžičnega upravljanja posameznih ventilov lahko z brezžičnim upravljalnikom avtomatsko vklopite in izklopite tudi električne naprave. To npr. velja za črpalko, osvetljavo vrta, vodomet v ribniku ali celo za razsvetljavo hiše.

Galerija Zalivanje travnih površin

Zakaj bi morale biti zalivalke težke, cevi pa zapletene: z uporabo spirale se cev avtomatsko povleče nazaj, zato je idealna za zalivanje rastlin na terasah in manjših vrtovih.
Še udobneje gre s prenosnimi zalivalci in celotnimi namakalnimi sistemi: na trajno pod zemljo položene cevi lahko priključite talni ploščati razpršilnik, ...
... impulzni sektorski razpršilnik za zelo velik domet ...
... šobe za konstantno kapljanje ali lahno pršno meglico, npr. za zalivanje cvetličnih gredic
Močen curek ali zalivanje s kapljanjem – dovršeni zalivalni sistem trato ali cvetlične gredice oskrbi z dovolj vode. Nanj lahko priključite celo vrtno prho.
 
 
 

Sodi za zbiranje deževnice

Zakaj bi za zalivanje vrta vedno uporabljali kar pitno vodo; z malo truda lahko cevi žlebov povežete s sodom za deževnico. Še posebej v malih vrtovih z uporabo soda ne le prihranite, ampak s tem tudi varujete okolje. Izbirate lahko med najrazličnejšimi oblikami in izvedbami sodov, npr. v videzu amfore, hrastovega debla, terasnih desk ter še mnogo več. Izberite sod, ki se najbolje sklada z vašim vrtom.