Zalivanje travnih površin

Brez zadostne količine vode postanejo trava in cvetlične gredice hitro rjave in uvele. Še vedno pa se dogaja, da lastniki svoje vrtove zalivajo ob nepravem času ali so z vodo preveč varčni. Kdor želi v poletni vročini ohraniti svežino zelene, pa za to ni pripravljen vsako jutro in večer zalivati gredice in trate z zalivalko ali vrtno cevjo, bo izbral razpršilnik z namakalnim sistemom. Zalivanje bo z avtomatiziranim učinkom dežja prav enostavno: pod rušo položeni namakalni vodi in računalniško vodena funkcija deževanja se vklopita in zalivata v skladu z vašo nastavitvijo. Za popolno zadovoljstvo na vrtu pa dodajte še lasten vodnjak ali cisterno za vodo, ki predstavljata cenovno ugoden vir vode.

Če želite na vrtu izvrtati vodnjak, preberite:

1. Zadostno in pravilno zalivanje

Pri zalivanju obstaja pravilo, ki bi ga moral upoštevati vsakdo: ne zalivajmo v opoldanski vročini, saj se lahko tako listi celo ožgejo! Bolj kot ste zgodnji ob jutru, toliko manj vode izhlapi, zato rastline s tem zalivanjem dobijo največ vode. In ne zalivajte preskromno: 30 litrov na kvadratni meter sploh ni preveč – nič ni narobe, če na travi nastanejo luže, voda pa naj kar kaplja z listov.

2. Pravilno načrtovanje vrtnega namakalnega sistema

Pri izbiri namakalnega sistema pravilno načrtovanje in priprava predstavljata že polovico opravljenega dela: na skici, ki je v pravilnem razmerju, najprej označite zgradbe in instalacije ter vse na vrtu obstoječe vodne priključke. Nato premislite, koliko in kakšne razpršilnike želite (štirikotnega, okroglega, pršečega ali z intenzivnejšim curkom, itd.); za celotno površino ali pa mogoče na različnih površinah želite različne funkcije.

Upoštevajte: da bo ves vrt prejel enako količino namakanja, pri načrtovanju pazite, da se področja posameznih razpršilnikov prekrivajo.

Pri načrtovanju lahko uporabite tudi spletni načrtovalec za namakalne sisteme – spletno vodeni namakalni sistem, ki ga položite podtalno in po želji upravljate povsem avtomatsko. Ob tem se upoštevajo vaše individualne danosti in pogoji na vrtu.

Za cvetlične ali zelenjavne gredice, posamezne rastline v loncih ali na terasi zasajene rastline lahko izberete zalivalne sisteme s tako imenovanimi šobami, ki kapljajo: za konstantno kapljanje, lahno ali gostejšo parno meglico – vodo lahko porazdelite varčno in načrtno. Kapljalnike montirajte na konec razdelilne cevi.

Jutranja dežna meglica, večerna ploha ali samostojno zalivanje vrta med vašim dopustom – naj dežuje, kadar želite, kolikor dolgo in kolikor močno želite. Poleg brezžičnega upravljanja posameznih ventilov lahko z brezžičnim upravljalnikom avtomatsko vklopite in izklopite tudi električne naprave. To npr. velja za črpalko, osvetljavo vrta, vodomet v ribniku ali celo za razsvetljavo hiše.

Sodi za zbiranje deževnice

Zakaj bi za zalivanje vrta vedno uporabljali kar pitno vodo; z malo truda lahko cevi žlebov povežete s sodom za deževnico. Še posebej v malih vrtovih z uporabo soda ne le prihranite, ampak s tem tudi varujete okolje. Izbirate lahko med najrazličnejšimi oblikami in izvedbami sodov, npr. v videzu amfore, hrastovega debla, terasnih desk ter še mnogo več. Izberite sod, ki se najbolje sklada z vašim vrtom.