Ureditev vrta z betonskimi škarpniki

Ureditev vrta in okolice hiše zahteva kar nekaj truda in znanja. Glede na velikost površine lahko pripravimo načrt elementov, ki jih bomo umestili na vrt in okolico.

Vrtove ob hiši praviloma sestavljata predvrt in bivalni vrt, ki se jima lahko priključijo še zelenjavni, zeliščni in sadni vrt. Čeprav ima vsak od sestavnih delov svoje značilnosti, so med seboj smiselno oblikovno in funkcionalno povezani.

Ob načrtovanju zasnove vrta oz. njegovih delov je najprej treba narediti analizo osončenosti, da se določi, kje je najbolj sončen del, kje je senca dopoldne in kje popoldne. Prav tako je treba pogledati, kako je na parcelo umeščena hiša, kje je cesta, ali je zraven gozd ...

Med najbolj priljubljenimi elementi pri urejanju vrta in okolice so zagotovo ograje, potke, zunanja razsvetljava, otroška igrala, zunanja kuhinja, ribnik, okrasno drevje in drugo rastlinje, pa tudi betonski škarpniki.

Pogosto jih videvamo ob hišah, kjer so manjši bregovi, saj z njimi stabiliziramo bregove in preprečujemo zdrs zemlje navzdol.

Škarpniki so več kot le dekorativni vrtni elementi, ki z različnimi višinami in globinami ustvarijo pravo vrtno pokrajino.

So predvsem trdna opora položnih delov in skrbijo, da se zemlja z dežjem ne spere. Pri izbiri rastlinja imajo domači vrtnarji težko nalogo: ali pisana 'ograja' z enoletnicami ali trajnicami, ali majhno grmičevje, skalno grmičevje ali zelišča – pri izbiri skoraj ni meja.

Betonski škarpniki so idealna rešitev za stabilizacijo oz. urejanje bregov pod naklonom od 30° do 90°. Ponašajo se z dolgo življenjsko dobo, poskrbijo pa za lep in urejen videz vaše okolice.

_karpniki1
BETONSKI ŠKARPNIKI

Kakšne prednosti prinašajo betonski škarpniki?

  • S pomočjo lomljenih škarpnikov ustvarimo naraven videz, ki se lepo poda v okolico vrta in okolice.
  • Betonski škarpniki stabilizirajo bregove, nudijo pa tudi protihrupno zaščito.
  • Preprečujejo erozijo in utrjujejo brežine.
  • Če vanje posadimo okrasno cvetje in rastlinje, so lep dodatek našemu vrtu.
  • Na voljo so v različnih barvnih odtenkih.
  • Imajo dolgo življenjsko dobo.
  • Nekateri škarpniki vsebujejo tudi hidrofobna sredstva, ki preprečujejo absorpcijo vode in ostalih nečistoč ter tako povečajo odpornost na zunanje vplive.

Kam jih umestiti?

Betonski škarpniki so elementi za urejanje brežin, nasipov, gredic in vrtov.

Škarpniki so odlična izbira tam, kjer želimo postaviti manjši zid pravilnih ali nepravilnih oblik. Ker so elementi majhni, jih je mogoče enostavno zlagati, skoraj kot otroške kocke, končno obliko pa lahko prilagajamo terenu. Lahko so položeni ravno, nagnjeno, zaokroženo, stopničasto ali padajoče.

Vrste betonskih škarpnikov

Poznamo več vrst betonskih škarpnikov:

  • Opažni betonski škarpniki - Opažni betonski škarpniki so v svojem jedru votli, kar pomeni, da jih moramo po tem, ko je škarpa že postavljena, zaliti z betonom, s tem pa poskrbimo za dodatno trdnost škarpe. Prednost opažnih betonskih zidakov je v tem, da pri gradnji škarpe postavljanje lesenega opaža za betoniranje ni potrebno.
  • Lomljeni betonski škarpniki - Lomljeni oziroma cepljeni škarpniki so sestavljeni iz dveh delov, ki ju moramo pred izgradnjo škarpe še prelomiti.
  • Cvetlični betonski škarpniki - Cvetlični škarpniki so betonski škarpniki posebne oblike, ki vam omogočajo, da vanje nasujete zemljo in posadite različne vrste rastlin.

Predstavljamo vam postopek izdelave cvetličnih betonskih škarpnikov, s katerimi lahko ustvarite pravljično zeleno obzidje ali si z njimi celo uredite zelenjavni vrt.

komari_BH

Kako se izdelajo betonski škarpniki?

Postopek priprave betonskih škarpnikov pojasnjujemo v korakih:

1. Pripravite stabilen temelj

Z vrvjo ali vrtno cevjo najprej določite potek zidu, utrditve poševne stene, visoke gredice, itd. Ko je vse na svojem mestu, vzdolž označene linije izkopljite zemljo globine ca. 40 cm.

Na prvo, ca. 15 cm debelo in dobro zatesnjeno plast gramoza ali proda, ki deluje kot zaščita pred zmrzaljo, nanesite najmanj 10 cm debelo plast betona.

Upoštevajte: Želite višji zid? Pri zidu, višjem od 1 m, mora globina temeljev znašati vsaj 80 cm, betonski temelji pa morajo biti visoki 20 cm.

_karpniki2
CVETLIČNI ŠKARPNIKI

2. Postavitev cvetličnih škarpnikov

Upoštevajte: Preprečite škodo, ki bi jo povzročila tekočina – ko cvetlične škarpnike postavite, jih do tretjine zapolnite z lavo ali prodom. Za trajno stabilnost jih napolnite in zatesnite po plasteh.

Vsako zgornjo vrsto suho položite z zamikom nazaj glede na že položene cvetličnjake. Morebitne višinske razlike izravnajte z malto ali peskom. Za konec cvetličnjake napolnite z ustrezno zemljo in posadite rože.

_karpniki3
CVETLIČNI ŠKARPNIKI ZA UREDITEV VRTA

3. Lepo položeno pod kotom

Prikazani primeri kažejo, s koliko zamika lahko enojne ali dvojne vrste škarpnikov stabilno postavite pod naklonom 80 ali 70 stopinj.

_karpniki4

Namig za pripravo betonskih škarpnikov

Betonski škarpniki

Beton pripravite tako, da najprej zmešate suhe dele. Postopoma dodajajte vodo, dokler beton ne doseže pastozne strukture. Rahlo vlažen je, ko je nekoliko drobljiv.

V BAUHAUS-u vam nudimo lahke in za transport enostavne vreče, katerim je potrebno le še dodati vodo (upoštevajte navodila proizvajalca).

Lahko pa zmešate tudi lasten beton. Pri tem upoštevajte namen uporabe in pravilno razmerje cementa, peska (mivka ali prod zrnavosti med 16 in 32) in vode: obstaja t.i. univerzalna mešanica (npr. za manjše temelje, vrtne plošče in stopničke). Razmerje pri tem je 1 enota cementa, 4 enote peska in 0,5 l vode.

Orodje in material

Za pripravo betonskih škarpnikov potrebujete:

Kako se betonski cvetlični škarpniki čistijo?

 Za čiščenje škarpnikov lahko uporabimo visokotlačni čistilnik in druge čistilne pripomočke (kovinske krtače, gobice za čiščenje, ščetke). Za trdovratnejše madeže lahko uporabimo tudi detergent, ki ga po čiščenju speremo z vodo.

 

Z nekaj truda lahko tudi vaš vrt postane urejen in privlačen! Svetujemo vam, da se za ureditev vrta najprej ustrezno pripravite. Bauhaus vam pri tem priskoči na pomoč. Poiščite vse za vrt in okolico na enem mestu in postanite pravi mojstri!

D

D

D

VIRI:

https://www.skarpniki.si/betonski-skarpnik