vrt2

Načrtovanje in urejanje domačega vrta in okolice je svojevrsten projekt, ki zahteva nekaj znanja, časa in orodij.

Urejanje okolice je aktivnost, ki modificira izgled površine zemljišča, kar lahko vključuje več elementov.

'Obala severnega morja' je bil glavni motiv pri načrtovanju domače okolice in vrta s prostorno leseno teraso in potko, klopjo iz gabionov, velikim peščenjakom, travno rušo in stezo iz pravega kamna.

Vrt, v katerem se bodo dobro počutili vsi družinski člani, z veliko prostora za počitek in dovolj površine za igro in živahne aktivnosti.

Res je sicer, da načrtovanje in izvedba takega projekta vzame nekaj časa, a se vloženi trud po opravljenem delu izplača:

družina lahko sedaj uživa v veliki leseni terasi, ki jo obdajata travnata in peščena površina.


Navodila za urejanje okolice hiše

Osnova za celovito ureditev okolice hiše je pomembno, da dobro zastavimo koncept in načrt, na podlagi katerega je zunanja ureditev okolice hiše končana relativno hitro in to celo sočasno z dokončanjem gradnje hiše.

Pri zastavljenem konceptu, s katerim pričnemo urejanje okolice hiše, je že od vsega začetka potrebno upoštevati navezavo med notranjostjo hiše in njeno zunanjostjo.

Orientirati se je treba predvsem na pomembne povezave hiše in okolice, kar na koncu vodi do celostne in kakovostne ureditve z logičnim in prijetnim gibanjem po prostoru. Okolica hiše namreč ni nekaj povsem ločenega od hiše, pač pa sledi logiki zasnove hiše in potrebam družine.

Urejanje okolice in vrta lahko izvedete na naslednje načine

Poti, ki vodijo od hiše do vrta ali terase, so pomemben element. S tem se v hišo prenese tudi manj umazanije,

hoja pa je enostavnejša.

Velika lesena terasa ni le lepa, ampak tudi enostavna za čiščenje.

Lesena potka vodi od terase preko peščenjaka na travnato površino

tako pa se prenese tudi manj umazanije.


V ureditev okolice hiše in vrta sodi tudi peskovnik – za spremembo ne kvadratna v školjki,

pač pa z ukrivljenimi obrobami, ki spominjajo na obalo Severnega morja.


Odslužene plošče iz lomljenega kamna bi bilo škoda zavreči: po temeljitem

čiščenju jih lahko ponovno položite.

travn_aru_a
Polaganje travne ruše

Po povsem zeleni površini lahko hodite že po dveh tednih

– površina pa je videti odlično že takoj po razvitju!


Tudi ograje so pomemben element urejanja okolice in vrta.

Ograja lahko predstavlja pomemben estetski del vaše okolice. Lahko izbirate med različnimi materiali, ki jih prilagodite drugim sestavnim delom okolice. Ločimo inox, alu, panelne, kovane, pvc, steklene, žične oziroma mrežne, lesene, betonske/zidane in kamnite ograje.

Če želimo cenovno ugodnejšo rešitev, svetujemo postavitev ograje iz mreže. Takšna ograja je tudi lažja za vzdrževanje, njena montaža pa je hitra in enostavna.


S kamni napolnjene žične košare služijo kot vrtna klop, stranska stena terase in kot ločnica s travnato površino.

Površina za sedenje je kot terasna obloga iz macesnovega lesa.


Zunanja razsvetljava bo vašemu domu dodala poseben značaj. Naj vaša hiša izstopa na ulici tudi ponoči.

Predstavljajte si poletne večere, ki jih v družbi najdražjih preživite na osvetljenem dvorišču za hišo ob žuborenju vode iz vodnjaka. Stroški namestitve zunanje razsvetljave danes niso tako visoki.

Med zunanja svetila štejemo reflektorje in manjše luči, ki osvetlijo poti na dvorišču ali tlakovan dovoz do stanovanjskega objekta. Večina zunanje razsvetljave deluje na sončno energijo, torej njihovo vzdrževanje ni zahtevno.

Zakaj ne bi okolice vašega doma popestrili z izgradnjo ribnika, vodnjaka ali skalnjaka, ki bo poskrbel za odličen izgled v vseh letnih časih?

Ne samo, da bosta vodnjak in ribnik v toplejših mesecih poskrbela za osvežitev in se boste ob njima lahko nadihali svežega zraka ali se ohladili. Tudi pozimi bosta poskrbela za estetiko vaše okolice, odeta v snežno odejo. Vodnjak lahko izrazito poživi in popestri okolico vašega doma in ji doda posebno vrednost.

Več o tem, kako ribnik postavite in kaj vse potrebujete, pa izveste v našem blogu: Ribnik s potko na domačem vrtu.

Ne pozabite: Zemlja za vrt!

Dobra vrtna zemlja je temelj vsakega vrta. Pred nakupom zemlje, je nujno potrebno pogledati lego hiše in podlago, na katero se bo zemlja nasula. Pri upoštevanju teh informacij, se vam lahko po izbiri naredi idealna zemeljska mešanica.

Pri senčni legi se po navadi zadržuje vlaga. V takih primerih moramo poskrbeti, da zemlja ni preveč ilovnata, ampak pretežno prodnata, da voda lepše odteka. V primeru, da že imate ilovnato zemljo na senčni legi in da imate problem z mahom zaradi preveč vlage, pa se lahko izboljša zračnost zemlje z mivko (kremenčevim peskom).

Na tak način poskrbimo, da se bogati zemlja s kremenčevim peskom vsaj enkrat letno, da zagotovimo dovolj zračnosti.

Pri sončni legi, pa mora zemlja vsebovati več ilovice, saj pri preveč prodnati strukturi zemlje, vsa voda odteče čez zemljo, še preden se rastline in trata napojijo. V primeru, da že imate preveč prodnato zemljo na sočni legi, je potrebno zgornji sloj zemlje zamenjati z bolj kompostirano zemljo, ki zadržuje vlago.

Urejanje okolice hiše – pogoste napake

Pri urejanju okolice se pogosto pripetijo tudi napake, ki se lahko kot takšne izkažejo šele čez nekaj časa.

Med napake, ki se pogostokrat vidijo šele čez nekaj let in jih med urejanjem okolice nezavedno spregledamo, so:

  • Neustrezno položena električna napeljava za razsvetljavo
  • Drevo posajeno preblizu hiše
  • Neustrezna razporeditev elementov
  • Neustrezna pozicija bivalnega dela vrta
  • Neprimerna velikost površine za zunanja igrala ipd.

Vse naštete napake pa so rezultat neizdelanega idejnega načrta ureditve okolice. V primeru, da že na začetku izdelamo načrt ureditve, se nam napake ne smejo pojaviti, tudi če urejanje okolice hiše poteka v segmentih.

Z idejnim načrtom ureditve okolice, izdelanim že na začetku, je dober rezultat izvedbe zagotovljen!

D

Predno se lotite urejanja vrta, pa ne pozabite na vso primerno opremo za ureditev okolice. Bauhaus ponuja vse potrebno na enem mestu. Naročite kar preko v spleta in začnite z urejanjem zelo kmalu!