Main Content

Travna ruša

Kdor v novo urejenem vrtu ne želi dolgo čakati na svežino zelene, ne seje, ampak enostavno odvije rolo travne ruše, vzgojeno iz kakovostnega semena. V času rasti, ki traja od 12 do 14 mesecev, se razvije gosta trava z močnimi koreninami brez plevela. Tako od 'polaganja' posameznih travnatih trakov do povsem zelene športne ali igralne površine pri vas doma traja le približno 14 dni.

Polaganje travne ruše je le ena izmed možnosti za oblikovanje vrta iz poglavja BAUHAUS Nasveti strokovnjaka Ureditev domačega vrta. Kako lahko izgradite veliko leseno teraso s potko,  peščeno igralno povšrino, travno rušo in stezo s talno oblogo iz naravnega kamna, preberite v tukaj:

Na Nasvet strokovnjaka Ureditev domačega vrta

1. Priprava podlage

Golo površino brez rastlinja najprej zrahljajte, utrdite z valjarjem in zapolnite neravnine. Pri trdnejših podlagah lahko za bolj rahlo zemljo dodate nekaj humusa. Da se travna ruša dobro zraste s podlago, raztrosite gnojilo za travnate površine, zemljo rahlo pregrabite in celotno površino zalijte z vodo.

Če želite travno rušo položiti na že poraslo podlago, je potrebno najprej v celoti odstraniti staro travo: na manjših površinah z lopato odkopljite nekaj travnate površine. Najenostavneje, predvsem pa na večjih površinah najhitreje, gre z uporabo stroja za odstranjevanje travne ruše, ki ga, kot kosilnico, potiskate pred seboj. Nato tla prekopljite – s z brano bo delo opravljeno mimogrede.

2. Polaganje travne ruše

Sedaj lahko travno rušo razvijete. Najbolje je, če imate nekaj pomoči, saj jo je potrebno razviti relativno hitro (največ 48 h po prejemu); tako bo končni videz lepši in enakomernejši.

Pričnite s prvo travno rolo: najbolje je, če jo položite ob ravnem robu. Naslednjo rolo položite brez razmika s prejšnjo, tako blizu, da prehod ni viden. Da kasneje prehodi ne bodo vidni, polagajte vse nadaljnje trakove, kot pri laminatu, z zamikom glede na prejšnjo rolo. Po sveže položeni travni ruši ne hodite. Za porazdelitev telesne maso položite letve, da se travna ruša pod koraki ne poškoduje.

Ko ste položili vso travno rušo, z valjarjem previdno utrdite celotno površino in jo močno zalijte (tudi v deževnem vremenu). Upoštevajte: za dobro rast travna ruša v prvih dveh tednih potrebuje pribl. 15 do 20 litrov vode na kvadratni meter. Samo tako se v 14 dneh dobro razrazste in postane primerna za neomejeno uporabo. Široko ponudbo profesionalnih strojev in naprav za delo na vrtu najdete v poglavju BAUHAUS Izposoja strojev in orodja.

Izboljšanje neporaslih mest v travi

Če so v travi vidna neporaščena mesta ali če želite s travo zapreti golo podlago, lahko prav tako uporabite travno rušo. Neporasla mesta boste tako hitro odpravili.

  • letve
  • grablje
  • humus po potrebi)
  • gnojilo za travo
  • brana/freza za zemljo po potrebi
  • stroj za odstranjevanje trave po potrebi
  • valjar za utrditev tal
  • travna ruša v rolah po potrebi
  • samokolnica
  • lopata