Tlakovanje poti iz naravnega kamna

Naravni kamen je preizkušen in trajen gradbeni material za terase, zid, stopnice in – v tem primeru – tudi poti. Grobo lomljene večkotne plošče so naravnega videza, skladajo se z okolico in se – skupaj z naravo – s časom tudi spremenijo. Polaganje zahteva nekaj potrpljenja: kos za kosom je potrebno izbrati pravi kamen, ga naravnati in položiti v mešanico peska in cementa.

Tlakovanje poti iz naravnega kamna je le ena izmed možnosti za oblikovanje vrta iz poglavja BAUHAUS Nasveti strokovnjaka Ureditev domačega vrta. Kako lahko izgradite in izvedete veliko leseno teraso s potko, peščeno igralno površino, travno rušo in stezo s talno oblogo iz naravnega kamna, preberite v tukaj:

Na Nasvet strokovnjaka Ureditev domačega vrta

Navodilo

1. Priprava podlage in plošč iz lomljenega kamna

Za razliko od garažnega dovoza so vrtne poti manj obremenjene – kamnito tlakovano pot lahko zato pripravite s podlago 'na mivki': zemljo izkopljite in podlago izravnjate, da zapolnite možne odprtine. Ob tem upoštevajte naklon podlage, ki naj v smeri stranice znaša 1-2 odstotka – drenaža tako ni potrebna. Na tako pripravljeno podlago porazdelite mivko, ki predstavlja nosilni sloj ter jo enako izravnjate. Za običajne potke običajno zadostuje debelina sloja 15-25 cm. Izbrane plošče iz lomljenega kamna nato razpredite in očisitite.

Vibrirne plošče in vibirne žabe najdete v BAUHAUS Izposoja strojev in orodja.

Tlakovane površine je potrebno obrobiti, npr. z manjšimi naravnimi kamni. Obroba robne kamne varuje pred premikanjem. V cementno posteljico jih polagamo s stransko obrobo.

Več informacij o osnovah in tehniki polaganja tlakovanih poti, teras ali stopnic najdete v poglavju BAUHAUS Nasveti strokonjaka Polaganje tlakovcev.

2. Polaganje plošč iz lomljenega kamna v posteljico iz mivke in cementa

Pri polaganju plošče izbirajte tako, da ustvarite skladen končni videz. Posamezne plošče lahko enostavno rahlo spremenite, vendar jih v splošnem pustite v prvotni obliki.
Izbrane kamnite plošče položite v zmes iz peska in cementa, nato pa vsak kamen rahlo potolcite, da zavzame pravi položaj.

Z libelo preverite izravnanost in enakomerno višino obloge – posamezne kamne lahko po potrebi znižate – uporabite gumijasto kladivo.

Namig

Alternativne talne obloge za poti

Namesto betoniranih poti lahko izberete oblogo za hitrejšo izvedbo, kot so pisan prod, drobir, lesni sekanci ali okrasno lubje. Prednost zadnjih je, da sekanci, če jih lahko pripravite sami, ne stanejo skoraj nič, hoja po njih pa je mehka kot po gozdni poti. Sicer pa je potrebno sekance in lubje večkrat zamenjati.

Orodje in material

 • metla
 • zalivalka
 • gumijasto kladivo
 • zidarska žlica
 • naravni kamen po potrebi (v tem primeru: grobo lomljene večkotne plošče)
 • fugirna malta za naravni kamen
 • mivka
 • lopata
 • goba
 • libela
 • cement