Postavitev ograje iz mreže

Prav pri velikih zemljiščih in površinah, ki jih je potrebno ograditi, postavitev ograje iz pletene mreže ne predstavlja prevelike finančne naložbe. Taka mreža je tudi enostavna za vzdrževanje, njena montaža pa je hitra in enostavna. Varjeno mrežno pletivo se na stebre enostavno pripne s sponkami.

Pri izbiri ograje te vrste uporabite BAUHAUS računalo za ograje. Z interaktivnim orodjem lahko natančno načrtujete svojo ograjo in si za nadaljnji nakup v BAUHAUS poslovalnici natisnete celoten seznam – z natačnim številom mrežnih kolutov, stebrov, prečk in potrebnega pribora.

Navodilo

1. Določitev poteka ograje

Določite in označite potek ograje: upoštevajte stebre, kole in napeto vrvico (razmak med stebri naj znaša 2,5 do 3 m). Z lopato ali vrtalnikom za zemljo izkopljite luknje za temelje (globine pribl. 40-50 cm).

Upoštevajte: v prikazanem primeru so stebri vbetonirani. Stebre pa lahko tudi enostavno postavite v zemljo s cevastimi nosilci za podtalno montažo – tako bo montaža opravljena še hitreje.


2. Postavitev stebrov in prečk

Ta hitra izvedba je primerna za uporabo že po 1 uri: v rahlo navlažene luknje za temelje vlijte pribl. 15 cm debelo plast betona, dodajte vodo (toliko, da je sestava mokra) ter mešanico vode in betona premešajte z lopato.

Nato postavite kol za kolom. Vidna višina stebrov naj bo 7 cm nad višino ograje. Stebre natančno izravnaje (libela ali grezilo) in jih podprite s pomožno podporno konstrukcijo. Luknje do vrhnjega roba zemlje zapolnite z betonom in jih zatesnite (močno potlačite). Pri prikazanem primeru pazite, da so montažne letvice na stebrih obrnjene navzven (pri kotnih stebrih obrnjene za 45 °).

Stranske prečke na stebrih za stabilizacijo na začetnih in končnih stebrih uporabite enkrat, na kotnih in vmesnih (vsakih 25 m) pa dvakrat: sponke potisnite po stebrih in jih privijte z vijakom. Tako lahko vidite, kje morate izvrtati luknjo za temelje in količek vbetnirate, kot je opisano.


3. Pritrditev mrežne ograje

Ograjno mrežo razvijte in jo s sponkami pritrdite na stebre: sponke vstavite v posebne klešče in jo pritrdite na vsako vodoravno žico.

Pri kotnih stebrih je potrebno žično mrežo napeti z zobatim napenjalom in nastaviti sponke.


4. Montaža vrtnih vrat

Najprej na vrtna vrata montirajte ključavnico s cilindrom, pločevinasto zapiralo in kljuko ter vbetonirajte stebre vrat, ko je opisano zgoraj (natančno naravnjate).

Na steber privijte zapah in vrtna vrata uravnjate na ležajih.

Travna ruša

Pri nedotaknjeni travni površini pred izkopom lukenj za temelje odkopljite travno rušo. Ko je ograja postavljena, lahko travno površino znova zaprete in okrasite betonske temelje.

Orodje in material

 • baterijski vijačnik
 • stroj za vrtanje lukenj v zemljo po potrebi
 • lesene letve/stebri za stabilizacijo stebrov
 • mrežna ograja z mrežo v roli, stebri, vrata, sponke, zobat napenjalnik, sponke za prečke in drug pribor po potrebi
 • ošiljen kol
 • vrvica za označevanje
 • beton
 • vijačnik
 • lopata
 • libela
 • zložljiv merilni trak