title_2

Tlakovane ulice in trgi so poznani že iz starih časov. Danes so na domačih vrtovih priljubljene predvsem tlakovane terase ali potke.

Za tovrstno polaganje tlakovcev z določenim vzorcem se uporabljajo predvsem klinker ter betonski ali naravni kamni. Ne glede na to, za katero vrsto kamnov se odločite, je pomembno predvsem, da je podlaga nosilna in prepustna za vodo.

V nadaljevanju podajamo navodila oz. korake pravilnega polaganja tlakovcev, začenši z dobro podlago, ki je ključnega pomena.

Primere polaganja tlakovcev najdete v poglavju BAUHAUS Nasveti strokovnjaka:

priprava_1
1. PRIPRAVA PODLAGE

Podlaga je glavni faktor za najboljše rezultate pri polaganju: sestavljena je iz zatesnjenega, a poroznega nosilnega sloja in t.i. posteljice – npr. iz mivke ali drobirja. Glede na obremenitev mora znašati debelina podlage za tlakovanje med 5 in 50 cm.

Preden začnete s pripravo podlage je potrebno površino, ki jo želite tlakovati, natančno označiti: v zemljo zapičite kole in na višini površine končne obloge iz tlakovcev napeljite vrvico. Okroglo površino označite s 'šestilom' iz kola in vrvice.

Ko ste površino označili, izkopljite zemljo in podlago zatesnite. Upoštevajte 1-2 % padca; pri potkah proti stranicam, pri terasah in dovoznih poteh v smeri stran od hiše. Tako dodatna drenaža ni potrebna.

Na tako zaprti podlagi porazdelite prod ali gramoz, ki predstavlja nosilni sloj (30-40 cm pri glinasti podlagi oz. 20-30 cm pri peščenih tleh) ter ga utrdite z vibrirno ploščo.

Sledi posteljica iz mešanice peska in cementa. Material razporedite enakomerno, po možnosti odstranite z gladilno letvijo in libelo. Po tako pripravljenem sloju ni dovoljeno hoditi!

PREVERI PONUDBO

obroba
2. OBROBLJANJE

Tlakovane obloge praviloma potrebujejo stabilne obrobe – te robove tlakovcev varujejo pred premikanjem.

Izbiro najprimernejše obrobe določajo okoljski pogoji, velikost položene površine in obremenitve, katerim bodo tlakovci izpostavljeni.

  • Za manj obremenjene potke zadostuje betonska obroba hrbtne strani, ki v globina sega najmanj deset centimetrov pod zgornjim robom posteljice.
  • Pri srednji obremenitvi morate v beton dodatno položiti Läuferreihe (prav tako debeline 10 cm).

Za betonsko obrobo hrbtne strani uporabite pripravljeni beton (B 15, granulacija 0-32, trda konsistenca) ali ga pripravite sami: cement in prod zmešajte v razmerju 1:6. Na tekoči meter potrebujete pribl. 35 l betona.

  • Težje obremenjene površine (npr. dovozne poti) uporabite dodatne betonske robnike ali posebne zaključne kamne.
material
3. MATERIAL

D

D

Bazaltni, peščeni, ali apnenčasti kamen, porfir, granit ali kremen – talne obloge iz naravnega kamna so posebej priljubljene pri urejanju 'dnevne sobe na vrtu'.

Samo polaganje pa vendarle zahteva nekaj potrpljenja: kamne morate izbirati kos za kosom, jih uskladiti in položiti v mešanico peska in cementa.

Bazaltni, peščeni, ali apnenčasti kamen, porfir, granit ali kremen – talne obloge iz naravnega kamna so posebej priljubljene pri urejanju 'dnevne sobe na vrtu'.

Samo polaganje pa vendarle zahteva nekaj potrpljenja: kamne morate izbirati kos za kosom, jih uskladiti in položiti v mešanico peska in cementa.

Klinker je sestavljen iz vode in primešane gline. Surova masa se najprej več dni suši, nato pa zapeče pri 1200 °C. Ta vrsta kamna se uporablja predvsem na področjih, kjer je na voljo manj naravnega kamna. Klinker se lahko položi ravno ali v različnih višinah.

POLAGANJE
4. POLAGANJE TLAKOVCEV

D

Priporočljivo je da, v kolikor je to mogoče, s polaganjem tlakovcev pričnete na najnižjem delu dvorišča oziroma terena, ki ga nameravate položiti. Začnite v vogalu, pravokotno na glavno vhodno linijo.

Pri polaganju tlakovcev med njimi pustite od 3 do 5 mm fuge.

Z vrvico ali aluminijasto letvijo nadzorujete potek položenih tlakovcev.

Ob polaganju na pesek z gumijastim kladivom sproti uravnavajte višino posameznega tlakovca.

Robove tlakovanih površin lahko zaključite s skritimi robniki, ki poskrbijo, da boste imeli lepe linije med prehodom s tlakovcev na druge površine.

Da bi pri polaganju tlakovcev dosegli barvno enakomernost je najboljše, da jemljete tlakovce iz različnih palet in jih mešate. To je še posebej pomembno, če gre za polaganje tlakovcev na večje površine.

Vzorec polaganja

Tlakovce lahko položite v veliko različnih vzorcih, npr. v klasičnem zidarskem ali modernejšem, krožnem.

RAZREZ
5. RAZREZ PLOŠČ

D

D

D

Za razrez plošč - ali gre za beton, klinker ali naravni kamen – mehansko orodje običajno ne zadostuje. Kljub temu pa je za ta dela najprimernejši kotni brusilnik. Uporabite ga lahko z različnimi nastavki. Za običajne betonske kamne načeloma zadostuje običajna plošča za kamen.

Diamantne plošče so idealna izbira za naravni kamen, uporabite pa lahko profesionalni stroj za vodno rezanje keramike.

Upoštevajte: pri rezanju kamnitih plošč so zaščita za sluh, zaščitna očala, zaščitna maska proti prahu, dobre delovne rokavice in čevlji s kapico obvezna oprema!

Orodje in material za polaganje tlakovcev

Pri polaganju tlakovcev boste potrebovali kar nekaj orodja in materiala:

lesene ošiljene palice

  • prod ali gramoz
  • vrvica za označevanje
  • vibrirna plošča
  • lopata
  • libela

Čiščenje tlakovcev

Ne glede na to, ali krasijo dvorišče, vrtne poti ali terase, so tlakovci stalno v uporabi in neprenehoma izpostavljeni najrazličnejšim vremenskim vplivom.

Dovzetni so za pesek, odpadlo listje, alge, lišaje, mah in druge nevšečnosti, zato je redno čiščenje nujno, da ohranite njihov privlačen videz. Če nakopičena umazanija namreč pride v stik s padavinami, lahko prodre v njihovo porozno površino in povzroči razbarvanje, ki se ga boste zelo težko znebili.

Za tlakovce ni predpisana posebna nega, saj so to betonski izdelki, narejeni iz relativno odpornega materiala z dolgo življenjsko dobo.

Praviloma so tlakovci tudi že impregnirani pri sami proizvodnji in jih ni potrebno dodatno impregnirati. Kljub temu pa obstajajo posebne impregnacije za tlakovane površine, ki jih je potrebno obnavljati na 5 do 10 let, odvisno od obremenitev površine, kamor smo položili tlakovce.

Za dolgoročno obstojnost tlakovcev je najboljše da se izogibate trdovratnim madežem, kot so ostanki cementa, lepil, olj in podobno.

Za čiščenje tlakovcev lažjih madežev pa bo dovolj že metla in nekaj vode. Če se vam vseeno zgodi, da nastane kak madež, ki ga metla in voda ne spravita stran, obstajajo na trgu čistila za tlakovane površine. Te lahko uporabite, a pri postopku čiščenja obvezno sledite navodilom proizvajalca.

Pri čiščenju tlakovcev morate biti posebej pozorni, da ne izpirate fug. Ponovno polaganje tlakovcev ni potrebno, je pa priporočljivo enkrat letno pregledati tlakovce in jih po potrebi ponovno zafugirati.

Za čiščenje tlakovcev z večjimi madeži pa uporabimo čistilne naprave, kot so visokotlačni čistilniki. Vendar pri uporabi takšnih čistilnikov velja previdnost, da ne poškodujemo samih tlakovcev.

Za čiščenje tlakovcev lahko uporabite tudi izdelke, ki jih je mogoče najti v vsakem gospodinjstvu. Še posebej primerna je soda bikarbona, s katero lahko očistite površine, ki so občutljive na kislino. 10 litrom vode dodajte 100 gramov sode in mešanico porazdelite po tlakovcih ter jo vrtite z metlo s tršimi ščetinami.