Polaganje tlakovcev

Tlakovane ulice in trgi so poznani že iz starih časov. Danes so na domačih vrtovih priljubljene predvsem tlakovane terase ali potke. Za tovrstno polaganje z določenim vzorcem se uporabljajo predvsem klinker ter betonski ali naravni kamni. Ne glede na to, za katero vrsto kamnov se odločite, je pomembno predvsem, da je podlaga nosilna in prepustna za vodo.

Primere polaganja tlakovcev najdete v poglavju BAUHAUS Nasveti strokovnjaka:

Tlakovanje poti iz naravnega kamna

Polaganje betonskih plošč na terasi

Navodilo

1. Podlaga

Podlaga je glavni faktor za najboljše rezultate pri polaganju: sestavljena je iz zatesnjenega, a poroznega nosilnega sloja in t.i. posteljice – npr. iz mivke ali drobirja. Glede na obremenitev mora znašati debelina podlage za tlakovanje med 5 in 50 cm.

Preden začnete s pripravo podlage je potrebno površino, ki jo želite tlakovati, natančno označiti: v zemljo zapičite kole in na višini površine končne obloge iz tlakovcev napeljite vrvico. Okroglo površino označite s 'šestilom' iz kola in vrvice.

Ko ste površino označili, izkopljite zemljo in podlago zatesnite. Upoštevajte 1-2 % padca; pri potkah proti stranicam, pri terasah in dovoznih poteh v smeri stran od hiše. Tako dodatna drenaža ni potrebna.

Na tako zaprti podlagi porazdelite prod ali gramoz, ki predstavlja nosilni sloj (30-40 cm pri glinasti podlagi oz. 20-30 cm pri peščenih tleh) ter ga utrdite z vibrirno ploščo.

Sledi posteljica iz mešanice peska in cementa. Material razporedite enakomerno, po možnosti odstranite z gladilno letvijo in libelo. Po tako pripravljenem sloju ni dovoljeno hoditi!


2. Obrobljenje

Tlakovane obloge praviloma potrebujejo stabilne obrobe – te robove tlakovcev varujejo pred premikanjem. Izbiro najprimernejše obrobe določajo okoljski pogoji, velikost položene površine in obremenitve, katerim bodo tlakovci izpostavljeni.

Za manj obremenjene potke zadostuje betonska obroba hrbtne strani, ki v globina sega najmanj deset centimetrov pod zgornjim robom posteljice. Pri srednji obremenitvi morate v beton dodatno položiti Läuferreihe (prav tako debeline 10 cm). Za betonsko obrobo hrbtne strani uporabite pripravljeni beton (B 15, granulacija 0-32, trda konsistenca) ali ga pripravite sami: cement in prod zmešajte v razmerju 1:6. Na tekoči meter potrebujete pribl. 35 l betona.

Težje obremenjene površine (npr. dovozne poti) uporabite dodatne betonske robnike ali posbne zaključne kamne.


3. Material

Bazaltni, peščeni, ali apnenčasti kamen, porfir, granit ali kremen – talne obloge iz naravnega kamna so posebej priljubljene pri urejanju 'dnevne sobe na vrtu'. Samo polaganje pa vendarle zahteva nekaj potrpljenja: kamne morate izbirati kos za kosom, jih uskladiti in položiti v mešanico peska in cementa.

Betonski kamni so, za razliko od prejšnih vrst, robustni, trajni in cenovno ugodnješi, na voljo pa so v veliko različnih formatih, barvah in površinskih strukturah; nekateri izdelki so celo zelo podobni naravnemu kamu. Za polaganje na terasi so betonski kamni posebej priljubljeni, saj z njimi lahko ustvarite zelo ravno površino.

Klinker je sestavljen iz vode in primešane gline. Surova masa se najprej več dni suši, nato pa zapeče pri 1200 °C. Ta vrsta kamna se uporablja predvsem na področjih, kjer je na voljo manj naravnega kamna. Klinker se lahko položi ravno ali v različnih višinah.


4. Vzorec polaganja

Tlakovce lahko položite v veliko različnih vzorcih, npr. v klasičnem zidarskem ali modernejšem, krožnem.

Razrez plošč

Za razrez plošč - ali gre za beton, klinker ali naravni kamen – mehansko orodje običajno ne zadostuje. Kljub temu pa je za ta dela najprimernejši kotni brusilnik. Uporabite ga lahko z različnimi nastavki. Za običajne betonske kamne načeloma zadostuje običajna plošča za kamen. Diamantne plošče so idealna izbira za naravni kamen, uporabite pa lahko profesionalni stroj za vodno rezanje keramike.

Upoštevajte: pri rezanju kamnitih plošč so zaščita za sluh, zaščitna očala, zaščitna maska proti prahu, dobre delovne rokavice in čevlji s kapico obvezna oprema!

Orodje in material

 • gladilna letev (po potrebi)
 • beton
 • tlakovci po potrebi
 • droben pesek ali mivka
 • ročni teptalnik
 • lesene letve ali cevi
 • lesene ošiljene palice
 • prod ali gramoz
 • vrvica za označevanje
 • vibrirna plošča
 • mivka ali droben pesek
 • lopata
 • libela