Polaganje mozaika iz prodca

Raznolikost različnih vzorcev in ornamentov, iz katerih so sestavljeni mozaiki iz prodca, ima že od nekdaj prav posebno privlačnost in dolgo tradicijo. Predvsem Južna Evropa predstavlja zakladnico mozaikov, kjer je mogoče odkriti zelo zanimivo izdelane primere te umetnosti. Z nekaj spretnosti lahko pridih tega južnega temperamenta pričarate tudi v lastnem domačem vrtu. Čar kontrastnih mozaikov iz pisanih kamnov pride do izraza že na majhnih površinah. Ti dekorativni elementi pridejo najbolj do izraza na pomembnejših mestih, kot so kotički za sedenje, prostor pred udobno klopjo, na stičišču poti ali na terasi.

Navodilo

1. Priprava podlage

Pogoj za trajno lep mozaik iz prodca je najprej trdna in nosilna podlaga, na katero se položijo kamni, stabilna obroba po celotnem krogu ter odvodnjavanje: za začetek je potrebno v celoti odstraniti prvotni sloj. Globina izkopanega dela je odvisna od pogojev izbranega mesta, običajno pa zadostuje 20 do 25 cm. V izkopani del najprej nasujte 10 do 15 cm debel vodoprepustni sloj dobro utrjenega gramoza. Sledi nosilni sloj, npr. 10 cm debela plast proda (granulacija 0/32 do 0/50 mm) ali drobirja z mivko. Plast najprej temeljito izravnajte in zapolnite z vibrirno ploščo, sicer se mozaik s časom lahko posede. Po nosilnem sloju sledi polnilni sloj iz betona, v katerega nato položite kamne (za večjo stabilnost lahko vstavite armirno mrežo). Obrobo postavite na betonske temelje, ki naj bodo globoki 15 cm in podprti s strani. Površino mozaika v vsakem primeru oblikujte tako, da je končni mozaik rahlo višji od tal. Deževnica lahko tako neovirano odteka. Upoštevajte: za mozaike z velikimi kamni mora biti sloj mivke/cementa visok pribl. 10 cm, za manjše kamne zadostuje 5 cm (debelino sloja načeloma določa največji kamen). Mozaik je primeren za hojo, nikakor pa po njem ni dovoljeno voziti! Več informacij o osnovah in tehnikah tlakovanih poti, teras ali stopnic najdete v poglavju BAUHAUS Nasveti strokovnjaka Tlakovanje.

2. Oblikovanje mozaika

S kovinsko palico označite središče in notranji premer z vrvico, privezano na palico. Izbrane kamne rahlo pritisnite v beton in z ravnim konstrukcijskim lesom ali kladivom kamne nato poravnjate na približno isto višino.

Za čimbolj enakomerno površino kamne položite tako tesno skupaj, da se ne morejo premakniti, v kateri koli smeri.

Za vzorec najprej polžite tri obroče iz svetlih kamnov čim bolj enake velikosti. Na sredino položite majhne okrogle kamne temnejše barve. Podobno označite, položite in izgladite zunanji, zopet temnejši obroč.

S trikotno konstrukcijo označite osem trikotnih površin, ki bodo skupaj predstavljale zvezdo. V trikotnik položite temne kamne.

Površino med posameznimi trikotniki, torej dele med posameznimi žarki, zapolnite s svetljšimi kamni in zunanji rob kroga dopolnite s podolgovatimi kamni. Ostale površine do zunanje obrobe in kote terase zapolnite s poljubnimi kamni.

Ko ste razdelili vse kamne, z letvijo preverite, ali je višina kamnov enaka in kamne po možnosti po višini izravnajte.

Za konec med kamne vlijte in utrite fugirno maso. Najrej po odsekih, nato pa še enakomerno po celotnem mozaiku.

Izbira primernih kamnov

Za izdelavo mozaika iz prodca so primerni le določeni kamni določenih oblik: nujno morajo biti odporni proti zmrzali in stabilni. Sicer pa na kamih ne sme biti vidnih poškodovanih mest, kot so luknje ali razpoke. Za preizkus trdnosti lahko npr. prodec udarite ob večji kamen.

Če želite preverjeno kakovost in predvsem pri velikih mozaikih je potrebno količino kamnov priporočljivo kupiti v trgovinah z naravnim kamnom ali pri kamnosekih. Enobarvni ali mešanih barv – pred začetkom je kamne smiselno oprati in jih razporesiti po velikosti in barvi.

Orodje in material

 • gladilna letev za izravnavo podlage
 • metla
 • beton
 • kladivo (ali gumijasto kladivo)
 • lesene letve oz. letve za pomožne konstrukcije
 • konstrukcijski les
 • prod ali drobir z mivko
 • prodec, sortiran po barvi in velikosti, po potrebi
 • kovinska palica
 • mivka
 • vrvica
 • lopata
 • libela
 • zložljiv merilni trak