Main Content

Peka na žaru - na oglje, plin ali elektriko

Za večino ljudi je pečenje hrane na žaru na oglje "tisto pravo" in niti ne pomislijo na uporabo kakšnega drugega žara. S pravilno metodo in kančkom iznajdljivosti boste namesto običajne hrane pričarali raznolikost okusov brez meja. Pri peki hrane na oglju je potrebno paziti na stabilnost in trdnost tal ter na pokrov. Nekatere jedi boste dobro pripravili le z uporabo pokrova. Mreža za pečenje naj bo gosta ter premazana, pomembni pa so tudi ročaji, odporni na vremenske vplive ter naprava za odstranjevanje pepela.

Kdor želi spontano ter brez večjih težav peči na žaru, mu priporočamo uporabo plinskega žara. Kakovosten plinski žar je že nekaj minut po vklopu pripravljen za peko, prav tako pa ga je lažje očistite kot žar na oglje. Najpomembnejša značilnost plinskega žara je obstojno ogrodje ter dobro delujoč vžig. Več kot ima posamičnih in brezstopenjskih gorilnikov, tem boljše. Notranja temperatura naj bo točno določena in ne označena z "nizka", "srednja" ali "visoka". Znani proizvajalci plinskih žarov zagotavljajo večletno garancijo ter ponujajo tudi vse nadomestne dele.

Za ljubitelje pečenja na prostem, ki si želijo pečenih dobrot vsepovsod, obstajajo prenosni žari na oglje ali plin – kar vam je ljubše. Piknik na plaži, izlet v naravo ali pa kamp – majhni kompaktni žari vas bodo vedno očarali.

1. Žar na oglje

Za večino je žar na oglje tisti 'pravi žar'. Za navdušence žarov na oglje ogenj ne sme manjkati, s tem pa tudi znani vonj ter prepoznavna aroma. S pravim načinom in nekaj domišljije bodo zgolj pečene klobasice stvar preteklosti, vi pa boste pripravljali raznolike poslastice najrazličenjših okusov. Pri peki na teh žarih je pomembna prava temperatura oglja: ko je dovolj vroče, lahko pričnete.

Pri nakupu žara na oglje preverite njegovo stabilnost in trdnost. Rešetka za peko mora biti težka in s premazom. Pregibna rešetka olajša polnjenje oglja. Sicer pa je pomembno tudi, da so ročaji odporni pred vročino in vremenskimi vplivi ter da priprava za odstranjevanje pepela deluje.

2. Plinski žar

Če se radi spontano odločite za peko na žaru brez večjega napora, je najboljša izbira plinski žar. Dober žar bo z nekaj obrati gumbov za uporabo pripravljen že v nekaj minutah. Večino žarov je mogoče upravljati brezstopenjsko, temperatura pa je med peko konstantna. Plinski žar je primeren tudi za večje družbe. In ker se hitro segreje, časovni pritisk skoraj povsem odpade.

Najpomembnejše lastnosti dobrega plinskega žara so trdna konstrukcija in dobro delujoč vžigalni mehanizem. Najbolje je, če so gorilniki ločeno nastavljivi (več kot jih, tem bolje) in če je temperatura notranjnosti natančno podana -  ne le 'nizka', 'srednja' in 'visoka'.

3. Električni žar

Upravljanje električnih žarov je enostavno, za uporabo pa je dovolj že najbližja vtičnica. Tukaj pa nič ne diši – ker električni žar proizvaja le toploto, se včasih lahko pogreša pravi vonj, ki smo ga vajeni pri peki na ploščah drugih tipov žara.

4. Direktna in indirektna peka z ogljem in plinom

Direktna peka pri odprtem pokrovu je primerna za jedi, ki so pripravljene v manj kot 30 minutah, kot so zrezki, kotleti, nabodala, klobase in zelenjava. Pri plinskem žaru prižgite vse gorilnike, jih nastavite na najvišjo temperaturo in pokrov zaprite. Hrano položite na sredino rešetke, nastavite v receptu navedeno temperaturo in pokrov zaprite. Pri okroglih žarih pazite, da so prezračevalne šobe odprte na spodnjem delu in na pokrovu. Zračenje naj poteka ob ročajih kotla. Za oba tipa žarov velja: po polovičnem času peke pečeno hrano obrnite.

Upoštevajte: pri žarih na oglje maščoba kaplja v žerjavico in tako nastaja akrilamid.

Indirektna peka pri zaprtem pokrovu je idealna za pripravo večjih kosov mesa, npr. pečenke, celotnega piščanca ali pa ribe. Pri plinskih žarih prav tako najprej vžgite vse gorilnike in žar pri zaprtem pokrovu dobro ogrejte. Po segretju nastavite gorilnike: če sta na napravi več kot dva, srednjega izklopite. Če obstajata dva, zadnjega ali oba nastavite na srednjo jakost (temperatura skladno z receptom). Nato pokrov zaprite. Po želenem času peke je hrana že lepo hrustljava. Pri indirektni peki z ogljem hrano položite na mrežico za meso nad aluminijasto skledo. Če pokrov nastavite tako, daje zračenje ob ročaju, lahko toplota dobro kroži – hrana pa je pečena in hrustljava tudi brez obračanja.

Upoštevajte: pri tem načinu peke maščoba ne kaplja v žerjavico. Tako tudi ni nastajanja rakotvornih snovi.

Galerija Peka na žaru - na oglje, plin ali elektriko

Plinski žar je odlična zunanja kuhija za ljubitelje kuhanja in navdušence nad žarom. Njegova uporaba je nezahtevna, saj se hitro ogreje na temperaturo, ki je potrebna za peko.
Brez potrebnega električnega omrežja ali plinske jeklenke lahko žar na oglje postavite kjer koli, zato je njegova uporaba res neomejena.
Ljubitelji žara z lastno teraso ali vrtom se pogosto odločijo za vrtni kamin. Izdelan je iz betonskih zidakov, ki so odporni pred vremenskimi vplivi in zmrzaljo (drobljeni marmor in lahki beton) ter tako primerni za uporabo skozi vse leto.
Pri nakupu žara ne pozabite na pribor: nabodalo je npr. pri peki pečenke zelo koristno.

Značilna aroma

Z aromatičnim lesom lahko vplivate na aromo hrane pri plinskih žarih, pa tudi pri žarih na oglje. Pri žarih na oglje se trske namočijo v vodo, nato pa položijo direktno v žerjavico.

Prenosni žari

Za vse navdušence nad prenosnim in pristaše prepričanja peče-se-lahko-kjerkoli so idealna izbira prenosni žari na oglje ali plinski prenosni žari, odvisno od želja. Če želite piknik na plaži, izlet v naravo ob koncu tedna ali kampiranje – majhni, kompaktni žari vas bodo navdušili s številnimi možnostmi za peko.