cover_2
_ar_na_oglje

Žari na oglje: vroče priporočilo

D

Žareča žerjavica in tipična aroma po dimu:

noben drug žar nima tako velikega števila oboževalcev kot ravno žari na oglje.

Primerni so tako za popolne začetnike kot tudi čiste profesionalce.

Odlične modele lahko dobite že po ugodni ceni, poleg tega pa so žari na oglje izredno okretni in enostavni za transport.

D

Prednosti žarov na oglje:

Enostavni za transport
Posebna aroma po dimu (za doseganje posebnih arom uporabite sekance)
Visok temperaturni razpon
plinski

Plinski žari: za prave profesionalce

D

Imate radi spontanost in se vam ne ljubi pripravljati žerjavice? Potem bo zagotovo prava izbira – le en stisk gumba in žar je v nekaj trenutkih pripravljen za uporabo.

Pri večini je možna brezstopenjska nastavitev plina, kar omogoča natančen nadzor temperature. Poleg tega  pa je veliko modelov opremljenih s praktičnimi dodatki, kot so stranske odlagalne police, rešetka za ohranjanje toplote, stranski kuhalnik …

Bogata oprema ima seveda svojo ceno, poleg tega pa so takšni žari nerodni za transport, že samo prestavljanje plinske jeklenke je lahko zoprno.

Prednosti plinskih žarov:

Enostavno čiščenje
Brez odstranjevanja pepela
Majhna količina dima
Odcejanje odvečne maščobe
Enostaven nadzor nad temperaturo peke
Enostaven zagon
elektri_ni_ari

Električni žari: za neučakane

 

Električni žari v kategoriji prilagodljivosti pometejo z vso konkurenco,

saj jih lahko uporabljate praktično vsepovsod – na balkonu,  terasi, v kuhinji, na vrtu … – edini pogoj je povezava z električnim omrežjem.

Poleg tega pa vam bodo sosedje zagotovo hvaležni, saj pri peki ne nastaja veliko motečega dima.

 Prednosti električnih žarov:

Enostavni za uporabo
Praktični
Primerni za uporabo kjerkoli in kadarkoli

Priljubljeni izdelki:

Kako pogosto in za koliko ljudi nameravate peči?

Če želite žar uporabljati pogosto, vam svetujemo, da izberete plinski žar, saj je hitro pripravljen na uporabo, sploh, če nimate veliko časa za pripravo žerjavice. Žari na oglje so idealni za daljša druženja in večje piknike, ko se lahko bolj posvetite peki in pripravi žara.

Kako velik žar potrebujem?

Na velikost žara vpliva več faktorjev, glavna sta zagotovo število oseb, za katere boste kuhali, in pa vrsta jedi, ki jo želite pripravljati.

Če želite žar uporabljati z pripravo kosil oz. za peko za vašo družino, bosta za to primerna plinski žar z do dvema gorilnikoma ali žar na oglje s premerom 47 cm. Za večja druženja pa bo potreben tudi večji žar – žar na oglje naj ima rešetko premera 57 cm, plinski žar pa naj ima vsaj 3 gorilnike in dovolj velike rešetke za pripravo večje količine hrane.Pleskavice, čevapčiče, perutničke, ražnjiče in zelenjavo lahko pripravite na praktično kateremkoli žaru. Če pa se v vas skriva kanček ustvarjalne žilice in kuharskega mojstra in si želite pripravljati bolj gurmanske jedi, navaden žar zagotovo ne bo izpolnil vaših pričakovanj.

V tem primeru zagotovo ne boste zgrešili, če kupite vsestranski Kamado žar, saj omogoča klasično peko, dimljenje in kuhanje pri nizki temperaturi. Zaradi kakovostne keramike se toplota idealno akumulira in enakomerno sprošča, meso pa tako ohrani svojo sočnost.

_ari_zahteve
Pred nakupom žara dobro razmislimo, kakšne so naše zahteve in potrebe.

Kje bo žar postavljen?

Prav tako se je pred nakupom potrebno vprašati, ali bo žar večino časa postavljen na vrtu ali terasi ali pa nameravate pripravljati piknike na poti in ga vzeti sabo na morje? 

V primeru slednjega je najbolje, da se odločite za kompakten žar – svetujemo izbiro plinskega žara z enim gorilnikom ali pa manjšega žara na oglje. Če pa imate s peko na žaru velike načrte, investirajte v žar na oglje z velikim premerom rešetke za peko, pri tem bodite pozorni, da je žar opremljen tudi s transportnimi kolesi, če pa žaru nameravate postaviti fiksno mesto, svetujemo nakup velikega Kamado ali večjega plinskega žara, ki bosta kaj kmalu postala zvezdi vaših vrtnih zabav.

Strošek žara

Pred investicijo v žar, je potrebno razmisliti o dodatnih stroških, ki jih ta prinaša. Večji in bolj opremljeni žari imajo jasno tudi višjo ceno. Pomembno vlogo pa igra tudi kakovost izdelave. Praviloma velja, da so žari na oglje nekoliko cenejši od plinskih.Poleg tega je potrebno upoštevati tudi strošek peke, ki je vezan na gorivo, ki ga izbrani žar potrebuje. Najcenejša je peka na plinskem žaru, pri žarih na oglje pa lahko uporabite les, brikete ali oglje.

Pripravite se na vroče poletje in si čim prej priskrbite žar po vaših željah – naj bo to žar na oglje, električni ali plinski žar! Preverite široko ponudbo žarov vseh vrst in pripomočkov za žar samo v ponudbi Bauhaus!


Recepti: