Peka na žaru - na oglje, plin ali elektriko

Žar je skoraj povsod po svetu eden izmed bolj priljubljenih načinov priprave hrane. Za nekatere je priprava hrane na žaru celoletna zabava, za nekatere pa v toplejših mesecih. Peka na žaru pa danes še zdaleč ni samo peka čevapčičev, ampak je postala že prava kulinarična umetnost. Danes je na voljo že velika izbira različnih žarov in pripomočkov in vsak si lahko izbere sebi primernega. Za večino ljudi je pečenje hrane na žaru na oglje "tisto pravo" in niti ne pomislijo na uporabo kakšnega drugega žara, kdor želi spontano ter brez večjih težav peči na žaru, pa izbere plinski žar.

Pred nakupom vam svetujemo, da pomislite koliko ste pripravljeni za žar odšteti in kakšen način peke največkrat uporabljate. Več nasvetov najdete v katalogu Mojster žara

EDINSTVENA PEKA NA ŽARU NA OGLJE

Nova tehnika za še boljši okus

Za večino je žar na oglje tisti 'pravi žar'. Tisti, ki si prizadevajo za ustaljene navade so prepričani, da popolno aromo po dimu lahko dosežemo le na žaru na oglje. Prižiganje žara, ki traja dobre pol ure, je za njih del užitka. Uživajo, če skupaj s prijatelji ali družino stojijo ob žaru in opazujejo dvigovanje žerjavice. Plinski žar, ki je pripravljen v trenutku, bi jim vzel to navado. Kdor pa hrano pripravlja nad pravim ognjem, tega tudi ne bo motilo, da bo moral čez čas dodati še nekaj oglja.

TRENDI

Časi, ko je bil žar na oglje zgolj pločevinasto korito z rešetko, so že davno minili. Moderni žari na oglje ponujajo nepričakovane možnosti in okuse, ki jim ni para. Pri tem je najpomembnejše odkritje zadnjega stoletja enostaven kos pločevine: pokrov! Z njim (in s pripadajočimi termometri) je sedaj tudi ob uporabi oglja omogočeno uravnavanje temperature in indirektno peko.

STARA TEHNIKA, NOVA TEHNIKA

Klasični žari na oglje pa tu nimajo zadnje besede. Keramični žar 'KAMADO' – prastara tehnika, ki izvira iz jugovzhodne Azije – omogoča večurno ohranjanje dosežene temperature in je primeren za običajno in počasno peko ter dimljenje. Natrgana svinjina, ki se počasi peče 16 ur? Za žar v obliki jajca to ni nobena težava

Nasvet: Pri nakupu žara na oglje preverite njegovo stabilnost in trdnost. Rešetka za peko mora biti težka in s premazom. Pregibna rešetka olajša polnjenje oglja. Sicer pa je pomembno tudi, da so ročaji odporni pred vročino in vremenskimi vplivi ter da priprava za odstranjevanje pepela deluje.

PLINSKI ŽARI – VROČI POSTAVLJALCI TRENDOV

Odprite plin in ga prižgite. Nekaj minut kasneje se zabava lahko začne!

Kakovosten plinski žar je že nekaj minut po vklopu pripravljen za peko, prav tako pa ga je lažje očistite kot žar na oglje.

Tudi vi potrebujete plinski žar. Zakaj? Ker se boste potem lahko več časa ukvarjali s peko na žaru kot pa s samim žarom! Tudi ljubitelji žarov na oglje čez čas ne bodo več pogrešali zamudnega prižiganja žara. Namesto, da bi eksperimentirali z različnim ogljem, briketi in vžigalniki, se raje ukvarjajte s tistim, kar je zares pomembno: Hrana! Priprava jedi na plinskem žaru je bolj čista in morda vendarle bolj zdrava, temperaturo pa lahko natančno uravnavate.

Nasvet: Najpomembnejše lastnosti dobrega plinskega žara so trdna konstrukcija in dobro delujoč vžigalni mehanizem. Najbolje je, če so gorilniki ločeno nastavljivi (več kot jih, tem bolje) in če je temperatura notranjnosti natančno podana - ne le 'nizka', 'srednja' in 'visoka'.

ELEKTRIČNI ŽAR – PAMETNA ALTERNTIVA

Veselje, okusna hrana in popolna zabava z minimalnim trudom

Predstavljajte si naslednje: peka na žaru brez omejitev! Ni vam potrebno dolgo čakati, po nekaj minutah lahko začnete. Oziranje na vreme je nepotrebno - če je zunaj dež ali vihar, žar postavite na mizo v dnevni sobi. Tudi sosedje se ne bodo jezili, saj dim in neprijeten vonj ne bosta prisotna. Poleg tega je žar na elektriko zdrav, saj kapljanje maščobe ne povzroči ostrih plamenov. Ob uporabi modernih modelov je možna tudi indirektna peka – žaru na elektriko se namreč že dolgo ni več potrebno skrivati za svojimi tekmeci na plin ali oglje. Žari na elektriko imajo torej vrsto pomembnih argumentov, ki vas bodo pritegnili na svojo stran. Ravno če živite v stanovanju brez velike zunanje površine, če načrtujete zabavo na balkonu ali če opoldne enostavno želite pripraviti zrezek zase, je žar na elektriko vedno dobra alternativa.

Direktna in indirektna peka z ogljem in plinom

Direktna peka pri odprtem pokrovu je primerna za jedi, ki so pripravljene v manj kot 30 minutah, kot so zrezki, kotleti, nabodala, klobase in zelenjava. Pri plinskem žaru prižgite vse gorilnike, jih nastavite na najvišjo temperaturo in pokrov zaprite. Hrano položite na sredino rešetke, nastavite v receptu navedeno temperaturo in pokrov zaprite. Pri okroglih žarih pazite, da so prezračevalne šobe odprte na spodnjem delu in na pokrovu. Zračenje naj poteka ob ročajih kotla. Za oba tipa žarov velja: po polovičnem času peke pečeno hrano obrnite.

Upoštevajte: pri žarih na oglje maščoba kaplja v žerjavico in tako nastaja akrilamid.

Indirektna peka pri zaprtem pokrovu je idealna za pripravo večjih kosov mesa, npr. pečenke, celotnega piščanca ali pa ribe. Pri plinskih žarih prav tako najprej vžgite vse gorilnike in žar pri zaprtem pokrovu dobro ogrejte. Po segretju nastavite gorilnike: če sta na napravi več kot dva, srednjega izklopite. Če obstajata dva, zadnjega ali oba nastavite na srednjo jakost (temperatura skladno z receptom). Nato pokrov zaprite. Po želenem času peke je hrana že lepo hrustljava. Pri indirektni peki z ogljem hrano položite na mrežico za meso nad aluminijasto skledo. Če pokrov nastavite tako, daje zračenje ob ročaju, lahko toplota dobro kroži – hrana pa je pečena in hrustljava tudi brez obračanja.

Upoštevajte: pri tem načinu peke maščoba ne kaplja v žerjavico. Tako tudi ni nastajanja rakotvornih snovi.

Značilna aroma

Z aromatičnim lesom lahko vplivate na aromo hrane pri plinskih žarih, pa tudi pri žarih na oglje. Pri žarih na oglje se trske namočijo v vodo, nato pa položijo direktno v žerjavico.

Prenosni žari

Za vse navdušence nad prenosnim in pristaše prepričanja peče-se-lahko-kjerkoli so idealna izbira prenosni žari na oglje ali plinski prenosni žari, odvisno od želja. Če želite piknik na plaži, izlet v naravo ob koncu tedna ali kampiranje – majhni, kompaktni žari vas bodo navdušili s številnimi možnostmi za peko