Oblaganje terasnih površin z naravnim kamnom

Naravni kamen je preizkušen in trajen gradbeni material za terase, zid, stopnice in – v tem primeru – tudi poti. Grobo lomljene večkotne plošče so naravnega videza, skladajo se z okolico in se – skupaj z naravo – s časom tudi spremenijo. Polaganje zahteva nekaj potrpljenja: kos za kosom je potrebno izbrati pravi kamen, ga naravnati in položiti v mešanico peska in cementa.

Navodilo

1. Priprava podlage

V prikazanem primeru predstavlja betonska temeljna plošča trdno podlago: v ta namen izkopljite pribl. 30 cm zemlje, tla izravanjte in pripravite opaž iz lesenih letev (višina mora biti enaka višini betonske plošče). Ob tem upoštevajte padec od hiše (1 do 2 odstotka).

Nasujte 3 cm debel sloj proda in ga prekrijte s folijo in jekleno armirno mrežo. Sledi 15 cm debela plast betona, ki jo izravnajte po celotni površini, do roba. Beton prekrijte s ponjavo in počakajt, da se strdi (vmes zalivajte). Po sedmih dneh nanesite zatesnitveni premaz in polaganje se lahko prične.

2. Polaganje naravnega kamna na malto iz peska in cementa

Za začetek v zidarski kadi pripravite malto za polaganje naravnega kamna, odporno proti zmrzali – vedno le toliko, kot je lahko porabite v eni do dveh urah. S polaganjem naravnega kamna začnite pri steni hiše: malto po delih nanašajte na površino in pred polaganjem vsake naslednje plošče vsakokrat nanestite 15-20 mm debelo plast lepilne malte. Položite ploščo za ploščo ter vsako z gumijastim kladivom previdno potolcite v nanešeni sloj malte. Z libelo preverjajte ravnost in enakomerno višino obloge – po potrebi po določenih ploščah potolcite močneje.

Odvečno malto takoj odstranite z zidarsko žlico. Ko ste položili vse kamne, terasno oblogo pometite in kamne očistite z vodo in gobo. Površina z naravnim kamnom je pohodna že po enem dnevu.

Razrez kamnitih plošč

Za razrez plošč - ali gre za beton, klinker ali naravni kamen – mehansko orodje običajno ne zadostuje. Kljub temu pa je za ta dela najprimernejši kotni brusilnik. Uporabite ga lahko z različnimi nastavki. Za običajne betonske kamne običajno zadostuje običajna plošča za kamen. Diamantne plošče so idealna izbira za naravni kamen, lahko pa uporabite profesionalni vodni stroj za rezanje keramike.

Upoštevajte: Pri rezanju kamnitih plošč so zaščita za sluh, zaščitna očala, zaščitna maska proti prahu, dobre delovne rokavice in čevlji s kapico obvezna oprema!

Širok izbor profesionalnih strojev in naprav najdete v poglavju BAUHAUS Izposoja strojev in orodja!

Orodje in materiali

  • metla
  • betonski temelji
  • gumijasto kladivo
  • zidarska žlica
  • kad za malto
  • naravni kamen po potrebi
  • fugirna malta za naravni kamen
  • vrvica za označevanje
  • goba
  • libela