Montaža viseče zastirke

Viseča zastirka za teraso je enostavna za montažo, ob tem pa nudi zanesljivo zaščito pred UV-žarki: kakovostne zastirke zaustavijo tudi do 90 % sončnih žarkov. Na voljo v različnih oblikah (tri-, štiri- ter petkotne) in barvah. Izbirate lahko med bolj 'naravno' postavitvijo, torej privezom na drevesa, ali pa na stebre in drogove. V prikazanem primeru so za pritrditev uporabljeni drogovi, jeklene cevi, ki so na podlago postavljeni na vbetonirane talne cevne nosilce. Tako tudi velika viseče zastirke kljubujejo močnemu vetru, vam pa nudijo senčen kotiček na svežem zraku.

Navodilo

1. Betonaža stebrov

Visečo zastirko razgrnite na površini, na kateri bo kasneje skrbela za senco. Od sredine navzven nato čez vsak kot povlecite dva do tri metre široko linijo. Označite najbolj končne točke, saj bodo na teh mestih vbetonirani stebri.

Na označenih mestih izkopljite luknje za talne cevne nosilce (globine pribl. 40 cm), v vsako luknjo vstavite eno cev in jo lahno pritisnite v zemljo. V luknjo po plasteh izmenično nasuvajte hobi beton in vodo. Vsujte toliko betona, da luknjo napolnite do višine 8 cm pod površino zemlje.

Sedaj lahko cevi poravnate navpično ali jih nagnete v smeri navzven z naklonom 10-15°. Beton se posuši v dveh do treh dneh. Z izkopano zemljo lahko zapolnite luknje – zemljo nasujte na beton in okoli cevi ter jo izravnajte z višino podlage.

Upoštevajte: cevi, ki jih vbetonirate pod kotom, zagotavljajo boljšo zaščito v močnem vetru.


2. Montaža drogov

Drogove iz pocinkanih jeklenih cevi na enem koncu z ene strani prevrtajte z 9 mm svedrom in vstavite obročni vijak z navito matico ter podložko. Na obročne vijake tudi z notranje strani privijte matico in podložko ter jih tesno pritegnite!

Tako pripravljene drogove vstavite v vbetonirane talne tulce.


3. Pritrditev in napetje viseče zastirke

Vrv in železni deli, ki so potrebno za pritrditev zastirke na drogove, morajo biti zelo kakovostni, saj je zastirka vsaj občasno izpostavljena močnim silam vetra: za montažo potrebujete vrv za zastirko, gasilski karabin iz legiranega jekla, natezalec vrvi iz legiranega jekla in že omenjene obročne vijake iz legiranega jekla.

Za ustrezno dolžino vrvi lahko to skrajšate: ovijte jo z lepilnim trakom, jo po sredini prerežite z unverzalnim nožem in nova konca zatesnite. Na teh koncih naredite vozel (glejte sliko). Pod obremenitvijo se ti zategnejo, ob potrebi pa jih je enostavno odvezati.

Vozel vpnite v natezalo, tega pa vstavite v obročni vijak na drogu. Natezalo napnite in tako se bo zastirka napela.