Lesena terasa s potko

Bi tudi vi radi uredili vrt in ga spremenili v lepo leseno teraso, na kateri se boste lahko družili s prijatelji? Ne veste, kje sploh začeti in na kaj morate biti pozorni? Potem vam bodo naši nasveti kako izdelati leseno teraso, kakšen les izbrati, kakšna orodja potrebujete ter tudi kako leseno teraso vzdrževati, zagotovo prišli prav.

Najbrž lesene terase ne boste postavili samo za eno poletje in jo potem pospravili. Ravno zato je ključno, da izberete kakovosten les in se polaganja lotite po korakih. Če pa je vaša terasa podaljšek dnevne sobe, potem pa bodite še toliko bolj pozorni, da izberete les, ki bo ustvaril občutek domačnosti in topline.

Kako naj se lotim izdelave terase?

D

Zagotovo je prvo vprašanje, ki sem vam poraja v glavi, kako se sploh lotiti izdelave lesene terase. Kaj je prva stvar, ki bi jo bilo treba narediti. Vsekakor najprej potrebujete načrt, kje točno bo terasa postavljena in kako velika bo. Osnova so najprej natančno izmerjene dolžine stranic. Če sami niste prepričani, da boste pravilno izrisali načrt, potem vam svetujemo, da vam pri tem pomaga arhitekt, saj bo zagotovo našel ustrezno rešitev in vam pomagal pri vseh dvomih.

 

Vse nadaljnje korake pa smo s kratkimi nasveti zapisali spodaj.

1.    korak: robniki in podlaga

 

Ko ste izračunali končno površino svoje terase, najprej položite robnike. Betonske kamne položite v sloj gramoza (potek označite s klini in vrvico), skupaj s podpornimi betonskimi elementi. Da boste lažje sledili liniji si potek označite s klini in vrvico.

terasa1
Podlaga in robnik sta ključna za stabilno leseno teraso.
terasa2
Polaganje robnikov.
terasa3
Prikaz označevanja s klini in vrvico.

Nosilno podlago pripravite tako, da gramoz porazdelite po vnaprej zaprti površini. Gramoz nato utrdite z vibrirno ploščo.

terasa4
Poskrbite, da bo lesena terasa ravna in gramoz enakomerno porazdelite.
terasa5
Utrjevanje gramoza z vibrirno ploščo.

2.    korak: pod-konstrukcija

 

Konstrukcijski les vzporedno položite na predtem položene betonske plošče – distančniki z dolžino 50 cm poskrbijo za enakomeren razmik. Na vsakih 50 cm položite konstrukcijski les z manjšimi betonskimi kamni, kot je prikazano na sliki.

terasa6
Polaganje konstrukcijskega lesa.
terasa7
H konstrukcijskemu lesu dodajte betonske kamne.
terasa8
Preverimo, da je dolžina med distančniki 50 cm.

Seveda ne smete pozabiti na odvajanje vode. Upoštevajte, da se voda ne bo zadrževala na terasnih deskah, temveč da bo lahko odtekla. Pri konstrukciji upoštevajte tudi 1-2-odstotni padec v smeri od hiše (podložite letvice, ki predstavljajo distančnike).

3.    korak: obloga

D

S pomožno letvijo, ki služi kot prislon, na betonske nosilce položite prvo terasno desko. Vsako desko na konstrukcijski les privijačite z dvema vijakoma. Najbolje je, če uporabite vijake iz legiranega jekla s samo-vrtalno konico – tako si prihranite zamudno navrtanje.

terasa9
Čas je za polaganje terasnih desk.
terasa10
Pritrjevanje terasne deske z vijaki iz legiranega jekla.

Vse nadaljnje deske položite s pribl. 5 mm razmikom in jih prav tako pritrdite na pod-konstrukcijo.

Oster rob boste dosegli z zajeralno žago. Do natančnega kota si lahko pomagate s t. i. nastavljivim kotnikom.

terasa11
Lesene deske polagamo s 5 mm razmakom.
terasa12
Vse lesene deske pritrdimo na pod-konstrukcijo.
terasa13
Pri polaganju lesenih desk si lahko pomagamo z nastavljivim kotnikom.

Ob vhodu talne deske vsekakor položite vzporedno z vrati na teraso.

Ko ste položili vse deske, vse letve odrežite z ročno krožno žago. Letve so izstopajoči deli, ki jih označite z zložljivim metrom in kotnikom in potem odrežite.

terasa14
Letve odrežemo z ročno krožno žago.
terasa15
Letve označite z zložljivim metrom in kotnikom.

4.    korak: Lesena potka

 

Tudi za potko potrebujete pod-konstrukcijo, ki jo izdelate s povezavo prečnih in vzdolžnih tramov in montažnih kotnikov.

Končano podkonstrukcijo privijačite s teraso in potko prekrijte z letvami, kot že opisano.

terasa16
Za izdelavo lesene potke najprej potrebujemo pod-konstrukcijo.
terasa18
Pod-konstrukcijo za potko privijačimo na leseno teraso.
terasa17
Na potko privijačimo lesene deske.

Katera vrsta lesa je najboljša za zunanje lesene terase?

 

Lesene deske na terasi vnesejo ustvarijo poseben občutek naravnosti in življenja. Primerni so duglazija, bor in macesen. V zadnjih letih pa je v trendu les čezoceanskega izvora, ki prepriča zaradi svoje edinstvene trdote in trajnosti (prepoznamo ga po trajnostnem razredu, ki je določen z DIN oznako). Tako so pri polaganju teras priljubljene vrste tropskega lesa s trajnostnim razredom 1, ki je zelo odporen, kot je masaranduba ali ipe.

Pri izbiri lesa je treba paziti, da ima les gladko površino. Les za terase naj bo brez površinskih in strukturnih napak (grče, luknje insektov in drugo). Pazite pa na to, da bo les zares kakovosten, da bo odporen proti škodljivcem in klimatskim spremembam. Tropske drevesne vrste so veljajo za izjemno odporne na vremenske vplive in različne škodljivce, kot so glive in insekti.

Na kratko vam predstavljamo 3 vrste lesa, obstaja pa jih sicer mnogo več.

Les Masaranduba

 

Les Masaranduba izvira iz severnega dela Južne Amerike in spada med trde vrste lesa. Njegova glavna značilnost je temno rdeče do rdeče rjava barva ter enakomerna struktura. Velja za manj stabilnega, zato je pomembno, da se zagotovi dobro prezračevanje.

 

Les IPE

 

Les Ipe izvira iz June Amerike in je zelo trd les in odporen proti obrabi. Je pa to les, ki je malenkost bolj občutljiv na spremembe vlage in temperature, zato je zelo pomembno, da je podkonstrukcija pravilno izdelana.

 

Tikovina

 

Tikov les je eden izmed najbolj dragocenih trdih lesov na svetu in zagotavlja trajno kakovost zunanje terase in zadovoljstvo lastnika. Tikovina se ne lomi n ne postane krhka, saj vsebuje naravno olje za zadrževanje vode. Bodite pa pozorni ko kupujete tikovino, saj se ime »teak« tudi na druge tiku podobne vrste lesa, zato da bi dosegli višjo vrednost.

Pri BAUHAUS-u smo pozorni, da les za vse izdelke izvira iz preverjeno legalnih virov s trajnostnim gospodarjenjem. Za večjo verodostojnost sodelujemo tudi z mednarodnim sistemom certificiranja gozdov PEFC (Programme of the Endorsement of Forest Certification Schemes). Za lažjo orientacijo že na prvi pogled pa smo uvedli oznako ‘Pro Planet’. Oznaka predstavlja izdelke, ki so v svoji skupini sortimenta odlični predstavniki trajnostnega gospodarjenja z viri.

Poiščite ustrezen LES v Bauhausu.

 Kakšno orodje potrebujete za izdelavo lesene terase?


Poleg načrta in izbranega lesa pa za izdelavo lesene terase potrebujete tudi primerno orodje, kot so:

 • baterijski vijačnik
 • betonske plošče in betonski robniki po potrebi
 • svinčnik
 • distančne klade in ploščice
 • vijaki iz legiranega jekla s samovrtalno konico
 • gotovi beton
 • kladivo z gumijasto glavo
 • ročna krožna žaga
 • zajeralna ali potezna žaga
 • zidarska žlica
 • pločevinasti deli za montažo
 • montažni kotnik
 • koli
 • grablje
 • vrvica za označevanje
 • vibrirna plošča
 • lopata
 • nastavljiv kotik
 • gramoz
 • samokolnica
 • jeklen kotnik po potrebi
 • terasne deske in konstrukcijski les določene vrste po potrebi
 • libela
 • kotnik

ELEKTRIČNO IN AKUMULATORSKO ORODJE

IZBERITE KAKOVOSTNO ORODJE, ZA LAŽJO POSTAVITEV TERASE

Najprej preverite kaj od orodji že imate doma. Potem pa vam svetujemo, da naredite seznam, kaj potrebujete in si najprej na spletni strani Bauhaus ogledate ponudbo, ter se za še več informacij in nasvetov obrnete na svetovalce v naših trgovinah po Sloveniji.

 

Naj vaša zunanja terasa postane prostor za počitek in sprostitev.