Izvrtina za vrtni vodnjak

Kdor si na svojem vrtu želi imeti vodo, si to lahko pravzaprav tudi ustvari. Vnaprej se posvetujte pri lokalni upravi. Ob tem morate vedeti, ali je v dosegljivi globini sploh mogoče priti do vodnega vira. Včasih zadostuje že pogled čez mejo k sosedu.

Navodilo

1. Sveder za vrtanje v zemljo

Preden pričnete z vrtanjem za vodnjak, potrebujete sledeče naprave: najpomembnejše orodje za lasten ribnik je sveder za vrtanje v zemljo. Sami se lahko odločite, ali boste uporabili moč mišic ali želite udobnejšo izbiro - napravo za izvrtanje vodnjaka na motorni pogon.

Pri stroju na kolesih lahko ena oseba v nekaj urah izvrta luknjo s premerom do 15 cm in globine do 10 m. Tudi z ročnimi vrtalnimi cevmi lahko v trdnejša, glinena ali ilovnata tla izvrtate do 10 m globoke luknje. Lahko se zgodi, da v primeru večjih kamnov v tleh ni mogoče vrtati dalje in morate poskusiti na drugem mestu. Poleg motornega vrtalnika ali orodja za ročno vrtanje potrebujete črpalko za pesek (tudi: ventilni vrtanik): gre za odprto jekleno cev, ki se napolni z mivko, ki pade na tla. Sunkovito jo povlecite navzgor: pokrov zapre tla in tako material povlečete navzgor.

2. Lastna izdelava trinožnika

Ker bomo kasneje cevno črpalko za vodo spustili v izvratno luknjo, da bo črpala izvrtani material, je priporočljivo, da za poenostavitev uporabimo trinožno stojalo z vitlom in škripcem. Enostavno ga lahko zgradimo tudi sami: škripec za vrv je sestavljen iz treh multipleks lesenih plošč, na katere s strojnim vijakom in stop matico (ne pozabite podložk – tako zagotovite gibanje kolesa) privijete obešalni del iz uvitega kosa aluminijaste palice.

Trije enako dolgi drogovi ogrodja služijo kot nosilne palice: v vse tri palice izvrtajte po eno luknjo, skozi katere speljete po en navojni drog in tako drogove povežete med seboj (na obeh straneh zavarujte s podložkami in stop maticami).

Ko ste postavili trinožnik, lahko škripec z zanko obesite na navojni drog.

3. Vrtanje luknje za vodnjak

Ko ste na vrtu izbrali primerno mesto za vodnjak (običajno na robu zemljišča), najprej z lopato izvrtajte luknjo. Tu nastavite sveder, nataknite ročaj in vrtite v smeri urinega kazalca, dokler se vrtalno vreteno povsem ne uvijte v zemljo.

Ko sveder izvlečete iz zemlje (ročaj v tem primeru zavarujte z vijakom), iz zemlje avtomatsko izvlečete tudi zemljo.

Počasi in brez pritiska vrtajte dalje, dokler ne dosežete nivoja z vodo. Sveder podaljšate tako, da nanj nataknete cev.

4. Namestitev cevi za vodnjak

Pod nivojem vode se izvrtana luknja vedno sesuje, vseeno, kolikokrat ponovite vrtanje, zato namestite cev in nadaljujte s črpalko. Za cev vodnjaka uporabite ali cenovno ugodne kanalne cevi (tudi 'UK-cevi') - povežite jih na dolžino nekoliko dlje od globine izvrtine in spoje oblepite s tkanim lepilnim trakom ter zatem z rezalno ploščo zarežite v spodnji konec cevi, da olajšate pretok vode - ali pa uporabite posebno cev za vodnjak s filtrom, ki ga je potrebno priviti.

5. Odsesavanje

Ker je na začetku nivo vode v vodnjaku še nizek, izvrtano luknjo dodatno prelijte z vodo iz vrtne cevi. Črpalko s stabilno vrvjo spustite v luknjo (pritrdite jo na trinožnik) ter črpalko s sesalno cevjo nekajkrat povlecite in spustite: če pade na tla, se napolni s peskom in gramozom. Sunkovito jo povlecite navzgor, da se pokrov na dnu zapre in se vsebina pomakne navzgor. Postopek ponovite približno dvanajstkrat – cev po vsakem 'potapljanju' izpraznite.

Da se cev vodnjaka ponovno spusti še nižje, jo potisnite navzdol.

Cev pa lahko tudi obtežite ter jo z lahnimi udarci s kladivom (uporabite podlogo) spustite še nižje. V izvrtano luknjo za 'zagon' vodnjaka natočite dva do tri metre vode.

Preden črpalko končno montirate, luknjo črpajte več ur, da odstranite pesek – ob stalno višjem črpalnem pretoku. Črpalnih dodatkov pri tem ne spustite povsem na tla.

6. Montaža črpalke

Odvisno od globine vodnjaka montirajte ročno vrtno vodno črpalko, sesalno črpalko ali črpalko za globoki vodnjak. Za v prikazanem primeru uporabljeno sesalno črpalko najprej izberite primerno mesto na površini zemlje. Za pritrditev si pomagajte z velikim zidarskim vedrom s pokrovom. Sesalno pripravo s predfiltrom nato enostavno spustite v izvrtano luknjo.

Drugi dve vrsti črpalk lahko enostavno spustite neposredno v izvrtano luknjo. Za ročno vrtno črpalko mora obstajati dodaten temelj – npr. kamnita ali betonska plošča z luknjo v sredini.

Namig

Zaščita luknje

Za čas premorov med delom zavarujte izvrtano luknjo: čez njo položite paleto.

Orodje in material

 • orodje za vrtanje (ročno) ali motorni vrtalnik
 • cev za vodnjak (npr. drenažna cev)
 • kladivo
 • zidarsko vedro po potrebi
 • paleta (za zaščito med delovnimi premori)
 • sesalna črpalka ali črpalka za globoki vodnjak
 • samokolnica (za izkopani material)
 • lopata
 • ventilni sveder (tudi cevna črpalka za vodo)

Lastna izgradnja trinožnika:

 • aluminijasta ploska palica
 • jeklen sveder
 • drogovi za ogrodje
 • navojna palica
 • strojni vijak
 • multiplex lesene plošče
 • vrv (žica)
 • stop matica
 • podložke