title_6

Veliko staršev želi svojim otrokom na vrtu postaviti lep peskovnik Pogosto so ti premajhni, tudi če se v njem igrata le dva otroka, kar pa pomeni manj zabave. Na veliki igralni površini, ki meji na leseno teraso, pa lahko uživa celotna družina.

Mali gradbeni mojstri se lahko povsem vživijo in gradijo poljubno velike umetnine, starši pa imajo na mivki občutek, da so na plaži. Velika peščena igralna površina je ena izmed predstavljenih možnosti iz poglavja BAUHAUS Nasvet strokovnjaka Ureditev domačega vrta.

D

Po korakih in s pomočjo slik vam želimo čim bolj olajšati delo, da bodo otroci lahko čim prej začeli uživati. Preden pa začnete z izdelavo, pa si najprej odgovorite na vprašanja:

  • Kam boste postavili peskovnik? Predvsem bodite pozorni na to, da bo peskovnik vsaj deloma v senci. Otroci se bodo večino časa v peskovniku preživeli poleti, ko je sonce in vroče, zato je senca nujna.
  • Koliko otrok se bo večino časa igralo v peskovniku? Nekakšna običajna velikost otroškega peskovnika za 1-2 otroka je velikosti 150 x 150 cm. Peskovnik, ki bo primeren tudi za 3-4 otroke pa naj bo velik vsaj 200 x 200 cm.

Ko boste imeli odgovore na ta vprašanje, boste lažje izbrali iz kakšnega materiala bo narejen peskovnik, kakšne dimenzije bodo najbolj primerne ter približno boste lahko že ocenili končni strošek.

Potem pa je čas za izvedbo in izgradnjo peskovnika. Seveda je več načinov, ki se razlikujejo od tega, kakšen material boste izbrali. V nadaljevanju vam prikazujemo le enega izmed mnogih.

Peskovniki, ki jih postavimo na vrt, so običajno lesenega ali pa betonskega ogrodja. Leseni peskovnik za otroke je sicer prijetnejšega videza in bolj naravno sovpada z okolico, vendar pa zahteva precej več vzdrževanja kot betonski. V našem primeru predstavljamo peskovnik z betonskim ogrodjem.

Izgradnja otroškega peskovnika

1. korak: Označite kje bo stal peskovnik

Najprej določite, kam boste postavili peskovnik in kakšno obliko peščene površine bi radi imeli, nato pa označite površino, kjer bo peskovnik stal. V prikazanem primeru gre to najlažje s kolom in merilnim trakom oz. vrvico, saj so robovi zaokroženi.

Obrobe začrtajte s špičastim kolom in jih izkopljite z lopato.

2_4
Označevanje, kakšna bo površina peskovnika.
3_3
Označevanje obrobe s koničastim kolom.
4_2
Znotraj obrobe izkopljemo zemljo.

2. korak: Izkopljite označeno površino

Izkopljite podlago – tukaj v treh različnih globinah: 20, 40 do 50 in 60 do 70 cm.

5_2
Izkopavanje podlage za otroški peskovnik.

3. korak: Površino za peskovnik obrobite

Za obrobo travne površine uporabite betonske robnike, ki jih položite v cementno posteljico. Za pomoč pri določitvi položaja lahko uporabite bambusne palice.

6_2
Polaganje betonskih robnikov.

4. korak: Nasujte mivko

V tako globoko izkopani luknji je prostora za pribl. 14 ton mivke.

Peskovnik za otroke je končan.

7_2
Izkopano luknjo je treba zapolniti z mivko.
1_4
Otroci se igrajo v peskovniku.

Kakšno vrsto mivke izbrati?

Mivka za otroški peskovnik naj ne bo predrobna: optimalna zrnavost znaša med 0,5 in 1,5 mm. Grobejša mivka in manjši del gline predstavljata tudi primernejšo maso za gradnjo gradov.

Da pa se bodo otroci lahko igrali, kopali luknje, delali ''potičke'' in nalagali kamione, mora biti mivka oz. pesek za peskovnik takšen, da zadrži obliko in se ne sesipa. Da pa je to mogoče, mora biti mivka vlažna in vsebovati delce gline. Suha mivka za otroke ne bo uporabna.

Pokrov za peskovnik? Da ali ne?

Se sprašujete, ali bi bilo dobro, da ima vaš peskovnik tudi pokrov ali ne? Odločitev je vaša. Vsekakor pa razmislite spodnjih o prednostih in slabostih vsake od možnosti.

Otroški peskovnik brez pokrova:

Prednosti

  • Ne potrebujete dodatne odlagalne površine za pokrov
  • Nižji stroški

Slabosti

  • Ni zaščite pred dežjem, snegom ali padajočim listjem
  • Ni zaščite pred vstopom živali

Otroški peskovnik s pokrovom:

Prednosti

  • Preprečujejo vstop hišnih ljubljenčkov
  • Zaščita pred vremenskimi vplivi

Slabosti

  • Višja cena izgradnje peskovnika
  • Potreben dodaten prostor za odlaganje pokrova

Orodje in material

Seveda pa brez ustreznega materiala in orodja ne bo šlo, zato smo pripravili seznam, kaj vse potrebujete. Če vam kaj iz seznama manjka, potem hitro preverite spletno trgovino Bauhaus in si zagotovite vse potrebno.

Za izgradnjo peskovnika potrebujemo:

- vrvica
- samokolnica
- lopata z ravnim robom
- libela
- cement
- zložljivi merilni trak

- betonski robniki po potrebi
- bambusne palice
- gumijasto kladivo
- koničast kol
- mivka po potrebi (zrnavost med 0,5 in največ 1,5 mm)
- lopata

Igrače za peskovnik

Ne pozabite pa otrok razveseliti s kakšno igračo za peskovnik. Plastične lopatke in lončki so vedno zanimivi, saj z njimi lahko delajo različne gradove in tortice.

Mogoče se vam bo sprva zdelo, da je naložba za peskovnik prevelika. Ampak imejte v mislih, da boste težko našli boljšo igračo za vašega otroka, kot je peskovnik. Otroci preprosto obožujejo igro s peskom, saj so popolnoma svobodni pri ustvarjanju. S pomočjo različnih pripomočkov, pa bo ustvarjanje še toliko bolj zabavno.

Peskovnike skoraj, da najdemo na vsakem vrtu, kjer so otroci, saj so primerni za različne starostne skupine. Največja prednost peskovnikov pa je v tem, da na svežem zraku preživijo lahko več ur in se ne bodo naveličali.

Preverite ponudbo

Poskrbite za varnost in neoporečnost peskovnika

Pri izdelavi peskovnika poskrbite, da bo le-ta tudi varen. Nekaj stvari, na katere je predvsem potrebno biti pozoren, smo zapisali v spodnjem seznamu:

- robovi in vogali naj bodo zaobljeni

- dostop v peskovnik naj bo enostaven

- mivko je treba čistiti, pregrabiti ali presejati. Različni tujki (živalski iztrebki) so lahko gojišče bakterij in nadležnih insektov

- najenostavnejši način zaščite pred tujki je pokrov za peskovnik

- če dvomite o neoporečnosti mivke, lahko vzorec pošljete na laboratorijsko analizo

- če ste se odločili za leseni peskovnik za otroke, potem pazite, da ne nastanejo ostre trske, na katerih bi se otroci lahko poškodovali

- peskovnik naj ne bo doskočišče za tobogane.

Če pa bi namesto betonskega peskovnika raje imeli leseni peskovnik za otroke, potem preverite Bauhausovo ponudbo.

D

d

Še več idej in kratkih vodičev za ureditev domačega vrta,

kot na primer kako urediti leseno teraso s potko, klopi iz gabionov,

travno rušo v roli in tlakovano pot iz naravnega kamna,

si preberite nasvete naših strokovnjakov.