Izgradnja klopi iz gabionov

Gabioni so cenovno ugodne, nerjavne košare iz žične mreže, ki jih napolnimo s kamni. Do ne dolgo nazaj so služile predvsem za utrditev nagnjenih površin. Danes se zanje odločamo pri dekorativnem oblikovanju vrtov, npr. kot površine za sedenje, za podlago žar plošč ali za vrtne klopi. S priloženimi spiralastimi žicami lahko različne vrste teh košar povežete med seboj. Po želji lahko v gabione vgradite reflektor in s tem ustvarite prijetno osvetlitev bližnje terase.

Navodilo

1. Priprava za montažo gabionov

Podlago, na kateri naj bi stala klopi iz gabionov, najprej izravnajte in nanesite plast gramoza. Aluminijaste cinkane posamezne dele žičnih košar nato povežite s priloženimi spiralami.

2. Polnjenje gabionov

Za polnjenje uporabite kamen, ki je odporen proti zmrzali, velikost posameznih kamnov pa mora biti tudi večja od odprtin rešetke. V prikazanem primeru smo izbrali bazalt.

Kamne natresajte previdno! Še posebej bodite pozorni na površino, ki bo vidna, in na vrhnjo površino, da bo podlaga za sedenje ravna.

Po želji lahko v vrtno klop vključite reflektor: v tem primeru med polnitvijo s kamni enostavno položite električne vodnike.

Sedaj klop iz gabionov le še dokončajte s površino za sedenje – v tem primeru z enakimi macesnovimi letvami, kakršne smo uporabili za oblogo terase – in se nanjo ulezite. Izdelali ste udobno vrtno klop, ki predstavlja tako zaključni stranski element terase kot tudi mejo med teraso in travnato površino.

Namig

Izračun potrebne količine kamna

Približno potrebno količino za polnjenje klopi iz gabionov lahko enostavno izračunate z naslednjo formulo:

V x d x š (mm) / 10.000 x 0,016

Primer vrtne klopi iz gabionov z merami 46 cm x 100 cm x 30 cm (v x d x š): 460 x 1000 x 300 / 10'000 x 0,016 = 220,8 kg

Orodje in material

  • lesene letve kot površina za sedenje po potrebi
  • gabioni za vrtno klop, po potrebi
  • kamni za polnjenje, po potrebi
  • reflektor (po želji)