7 sobnih rastlin, ki čistijo zrak v našem domu

Večino svojega življenja preživimo v zaprtih prostorih, zato je kakovost zraka izredno pomembna. Zrak, ki ga dihamo v zaprtih prostorih ima neposredni učinek na naše zdravje.

Pohištvo, oblazinjeno pohištvo, sintetični gradbeni materiali, čistilna sredstva in tudi naše preproge oddajajo različne strupene kemikalije. Te kemikalije lahko dosežejo do 90 odstotkov onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih. Onesnaževanje zraka v zaprtih prostorih tudi lahko povzročajo bakterije, plesni ter cvetni prah. V zraku je veliko strupenih plinov, med drugim trikloretilen, formaldehid, benzen, ksilen in amonijak.

Namesto da posegamo po umetnih čistilcih zraka, dajmo možnost rastlinam, ki bodo na naraven način očistile dom. Poleg tega so stroškovno cenejše ter na nas delujejo izjemno terapevtsko. Velja, da bi za čist zrak morali imeti po eno zeleno rastlino na 100 kvadratnih metrov, nekatere študije pa priporočajo v stanovanjih toliko rastlin, kolikor ljudi živi v njih.

Splošno velja, da vse rastline delujejo očiščevalno, kljub temu pa imajo določene rastline še bolj izredne čistilne koristi in intenzivno delovanje. 

GNOJILA ZA RASTLINE --> https://www.bauhaus.si/vrt-in-okolica/vrtnarstvo/gnojila
SUBSTRATI ZA RASTLINE --> https://www.bauhaus.si/vrt-in-okolica/vrtnarstvo/substrat

1. Fikus

Fikus v vašem domu ni samo čudovit okras, pač pa tudi koristen pomočnik v boji s toksini v zraku. Fikus lahko vzgojimo tudi iz podtaknjencev. Za fikuse je značilno, da odlično uspevajo pri običajnih sobnih temperaturah in na svetlem mestu brez neposrednega sonca. V času intenzivne rasti ne prenesejo neposrednih sončnih žarkov.

2. Zlati potos (Epipremnum aureum)

Ena izmed najbolj učinkovitih naravnih čistilcev zraka v zaprtih prostorih za odstranjevanje škodljivih toksinov. Je privlačna in izredno nezahtevna rastlina, saj jo lahko postaviš kamorkoli. A pazite, ta rastlina mora biti nedosegljiva mačkam in psom. Postavite jo nekam, kjer je vaš hišni ljubljenček ne bo moral doseči.

Odstranjuje iz zraka: formaldehid, ksilen, toluen, benzen, ogljikov monoksid in drugo

3. Čopasta zelenčica (Chlorophytum comosum vittatum)

Nezahtevna rastlina, zaradi česar je odlična izbira za začetnike ali pozabljive lastnike. Zelenčica je trdoživa sobna rastlina, ki ne potrebuje veliko toplote, svetlobe in vlage. Njeni upognjeni tanki listi spominjajo na pajkove noge, zato ji ponekod rečejo tudi pajkovka.

Odstranjuje iz zraka: formaldehid in ksilen.

4. Zmajevka (Dracaena)

Zelena in pisana listnata pokončna rastlina. Večina dracen najbolje uspeva na senčnem mestu. Če imate doma psa ali mačko, potem bo morda bolje da izberete katerokoli drugo rastlino, saj veljajo za izredno toksične za mačke ali pse.

Odstranjuje iz zraka: benzen, formaldehid, trikloretilen in ksilen

5. Spatifil (Spathiphyllum)

Prečudovita rastlina, ki krasi tudi naš dom. Spatifil cveti večino poletja in ima lepe bele cvetove. V cvetovih je prisoten tudi cvetni prah in ni primerna za ljudi, ki so alergični nanj. Rada ima polsenčno stran. Je ena izmed močnih odstranjevalcev toksinov iz zraka v zaprtih prostorih.

Odstranjuje iz zraka: amoniak, benzen, formaldehid in trikloretilen

6. Taščin jezik (Sansevieria trifasciata)

V slovenskih domovih zelo pogosta in poznana po svoji trpežnosti. Navadno uspeva tam, kjer druge rastline ne rastejo. Je izjemno dekorativna in neuničljiva rastlina.

Odstranjuje iz zraka: benzen, formaldehid, trikloretilen in ksilen

7. Zelena praprot (nephrolepis exaltata bostoniensis)

Listi so svetlo ali temno zeleni, pernato deljeni in dolgi 45 – 100 cm. Postavimo jo na svetlo mesto, stran od prepiha.

Odstranjuje iz zraka: formaldehid in ksilen

Sobne rastline poiščite na oddelku za vrt v vseh naših poslovalnicah! 

VIR:

https://zaplanet.si/top-7-sobnih-rastlin-ki-cistijo-zrak-v-nasem-domu/ - Dostopno 2.11.2020 ob 10:00 uri.

https://www.bodieko.si/fikus - Dostopno 2.11.2020 ob 11:00 uri.