7 sobnih rastlin, ki čistijo zrak v našem domu

Večino svojega življenja preživimo v zaprtih prostorih, zato je kakovost zraka izredno pomembna. Zrak, ki ga dihamo v zaprtih prostorih ima neposredni učinek na naše zdravje.

Pohištvo, oblazinjeno pohištvo, sintetični gradbeni materiali, čistilna sredstva in tudi naše preproge oddajajo različne strupene kemikalije. Te kemikalije lahko dosežejo do 90 odstotkov onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih.

Onesnaževanje zraka v zaprtih prostorih tudi lahko povzročajo bakterije, plesni ter cvetni prah. V zraku je veliko strupenih plinov, med drugim trikloretilen, formaldehid, benzen, ksilen in amonijak.

Namesto da posegamo po umetnih čistilcih zraka, dajmo možnost rastlinam, ki bodo na naraven način očistile dom.

Poleg tega so stroškovno cenejše ter na nas delujejo izjemno terapevtsko. Velja, da bi za čist zrak morali imeti po eno zeleno rastlino na 100 kvadratnih metrov, nekatere študije pa priporočajo v stanovanjih toliko rastlin, kolikor ljudi živi v njih.

Na splošno velja, da vse rastline delujejo očiščevalno, kljub temu pa imajo določene rastline še bolj izredne čistilne koristi in intenzivno delovanje. 

Pri vzgoji in negi sobnih rastlin priporočamo, da jih nahranite s kvalitetnimi gnojili in substrati, saj bodo tako lepše uspevale.

Spoznajte zelene sobne rastline, ki čistijo zrak

sobne_rstline2

Mi smo zajeli 7 najpomembnejših:

fikus2
Fikus je sobna rastlina, ki čisti zrak

Fikus v vašem domu ni samo čudovit okras, pač pa tudi koristen pomočnik v boji s toksini v zraku. Fikus lahko vzgojimo tudi iz potaknjencev.  Za fikuse je značilno, da odlično uspevajo pri običajnih sobnih temperaturah in na svetlem mestu brez neposrednega sonca. V času intenzivne rasti ne prenesejo neposrednih sončnih žarkov. Pisane vrste fikusa so primerne za prostore z več svetlobe. Fikusi z zelenimi listi pa imajo rajši senčne predele. Vse vrste fikusov potrebujejo temperaturo med 18 in 24 stopinj Celzija. Rastline so izredno občutljive na prepih. Zelene sobne rastline med katere štejemo fikus, veljajo za ene od najbolj učinkovitih naravnih načinov v borbi odstranjevanja strupov iz zraka prostorov. Fikus je zelo hvaležna notranja rastlina, ki je v nobenem letnem času ni potrebno postavljati ven. Ker izhaja iz toplih krajev, se pravzaprav najbolje počuti v stanovanju, kjer ostane temperatura tudi v hladnejši sezoni primerno visoka.

Odstranjuje iz zraka:

 • formaldehid
 • benzen
potos
Zlati potos (Epipremnum aureum) je sobna rastlina, ki čisti zrak

Zlati potos je še ena izmed najbolj učinkovitih naravnih čistilcev zraka v zaprtih prostorih za odstranjevanje škodljivih toksinov. Je privlačna in izredno nezahtevna rastlina, saj jo lahko postavimo kamorkoli, pri negi pa ni zahtevna. Ne potrebuje veliko zalivanja, dobro prenaša nihanje temperature kot tudi pomanjkanje svetlobe. Ovijalke zlatega potosa lahko zrastejo tudi do 3 metre. A pazite, ta rastlina mora biti nedosegljiva mačkam in psom. Zlati potos postavite nekam, kjer ga vaš hišni ljubljenček ne bo moral doseči.

Odstranjuje iz zraka:

 • formaldehid
 • ksilen
 • toluen
 • benzen
 • ogljikov monoksid in drugo
zelen_ica
Čopasta zelenčica (Chlorophytum comosum vittatum) sodi med rastline, ki čistijo zrak

Nezahtevna rastlina, zaradi česar je odlična izbira za začetnike ali pozabljive lastnike. Zelenčica je trdoživa sobna rastlina, ki ne potrebuje veliko toplote, svetlobe in vlage.

Dvobarvne sorte lahko pri premalo svetlobe izgubijo dekorativne svetle bele do rumene proge. Ker je rastlina robustna in zelo znana po svoji učinkovitosti prečiščevanja zraka, jo pogosto vidimo v pisarnah. Zaradi tega se je je prijelo tudi ime pisarniška trava.

Rada ima svetle prostore in zmerno zalivanje, ob pravilni oskrbi pa vam bo dolgo služila.

Njeni upognjeni tanki listi spominjajo na pajkove noge, zato ji ponekod rečejo tudi pajkovka.

Odstranjuje iz zraka:

 • formaldehid
 • ksilen
dracaena
Zmajevka (Dracaena) sobna rastlina, ki čisti zrak

Zmajevka je zelena in pisana listnata pokončna rastlina. Večina dracen najbolje uspeva na senčnem mestu. Če imate doma psa ali mačko, potem bo morda bolje da izberete katerokoli drugo rastlino, saj veljajo za izredno toksične za mačke ali pse.

Zmajevka je priljubljena zaradi svoje elegance ter značilnih ozkih ter suličastih listov. Potrebuje svetlo do polsenčno nego.

Uspeva v svetlih prostorih pri sobni temperaturi, vendar ne sme biti direktno izpostavljena soncu. Če skrbimo za enakomerno vlažnost in rastlini uvele liste redno trgamo stran, nam bo zmajevka neverjetno dobro uspevala!

Odstranjuje iz zraka:

 • benzen
 • formaldehid
 • trikloretilen
 • ksilen
spatifil
Spatifil (Spathiphyllum) iz zraka odstranjuje strupene snovi

Spatifil sodi med čudovite notranje rastline, ki krasijo naš dom. Spatifil cveti večino poletja in ima lepe bele cvetove. V cvetovih je prisoten tudi cvetni prah in ni primerna za ljudi, ki so alergični nanj. Rada ima polsenčno stran. Je ena izmed močnih odstranjevalcev toksinov iz zraka v zaprtih prostorih. Glede na vrsto Spatifila, ta lahko zraste tudi do višine 1 metra. Spatifil raste celo leto in nima mirujočega obdobja kot nekatere druge sobne rastline. Vendar bo med zimo prenehal s cvetenjem, hkrati pa ta čas potrebuje manj vode. Vaš Spatifil potrebuje vodo takrat , ko se listi nekoliko povesijo, vendar ne čakajte predolgo, saj močno povešeni listi lahko pomenijo, da je zaradi pomanjkanja vode poškodovan koreninski sistem. V tem primeru boste opazili, da bodo spodnji listi porumeneli in odpadli. Spada med zelene sobne rastline, ki čistijo zrak, saj iz zraka odstranjuje kar nekaj strupeni snovi, med katerimi je tudi amoniak.

Odstranjuje iz zraka:

 • amoniak
 • benzen
 • formaldehid
 • trikloretilen
ta_in_jezik
Taščin jezik (Sansevieria trifasciata) iz zraka odstranjuje strupene snovi

Taščin jezik je v slovenskih domovih zelo pogosta in poznana rastlina, ravno po svoji trpežnosti. Navadno uspeva tam, kjer druge rastline ne rastejo. Je izjemno dekorativna in neuničljiva rastlina.

Odstranjuje iz zraka:

 • benzen
 • formaldehid
 • trikloretilen
 • ksilen

Za taščin jezik velja, da ponoči vsrkava ogljikov dioksid, podnevi pa ob dnevni svetlobi sprošča kisik. Iz zraka čisti tudi škodljivi benzen in trikloretilen. Prav zaradi teh lastnosti je dobrodošla sobna rastlina tudi v naših spalnicah, kjer bo pripomogla k boljšemu spancu.

praprot
Zelena praprot (Nephrolepis exaltata bostoniensis)

Listi so svetlo ali temno zeleni, pernato deljeni in dolgi 45 – 100 cm. Postavimo jo na svetlo mesto, stran od prepiha.

Idealna temperatura zraka za zeleno praprot je 18 ° C ali manj. Zemlja mora biti vedno vlažna, vendar voda ne sme zastajati v lončku. Vodi 1x mesečno dodajamo hranila. Namakamo ali zalivamo od strani, da ne poškodujemo sredine listov.

Ne mara neposrednega sonca in prepiha.

Odstranjuje iz zraka:

 • formaldehid
 • ksilen
sobne_rastline3
Sobne rastline za čist in svež zrak v vašem domu.

Notranje rastline, s katerimi poskrbite za zdrav in čistejši zrak v bivalnih prostorih, so vsekakor pametna ideja, ki bo vaš doma ne le očistila slabih snovi v zraku, temveč mu vdihnila tudi lep, svež in moderen videz.

Omislite si rastlinski kotiček z najrazličnejšimi sobnimi rastlinami. Okenske police in temnejši, pusti kotički v stanovanju, bodo s pomočjo zelenih in cvetočih rastlih še posebej zaživeli. Odlična ideja je tudi izdelava cvetlične stene, ki bo vaš dom popolnoma osvežila!

Vse ostalo kar potrebujete za ureditev vašega doma in namestitev rastlin v prostore, najdete v spletni trgovini Bauhaus. Police, regali, lončnice in drugi dekorativni izdelki, ki bodo vašemu domu dodali piko na i.