Main Content

Montaža stoječega WC-ja in kotlička

V preteklosti smo poznali enostavnejše izvedbe WC-ja, danes pa stranišče predstavlja miren kotiček, kjer lahko v miru opravimo svoje potrebe s čim manj motenja. Moderna tehnologija nam omogoča, da je WC izdelan z različnimi udobnostnimi lastnosti, zaradi katerih je življenje enostavnejše. Ne le, ker lahko izbiramo med stoječimi in različnimi izvedbami stenskih WC-jev; tudi oblika in spiranje – običajno ali globinsko – je mogoče izbrati glede na vrsto vgradnje – stensko ali podometno montažo. Pri nakupu WC keramike bodite pozorni na površino, ki naj bo enostavna za čiščenje. Zaradi površinske obdelave se vodni kamen in umazanija z vodo spereta, zato se apnenec sploh ne more odlagati. Agresivnejša čistila pa lahko pustijo sledi.

1. Montaža stoječega WC-ja in kotlička

Najprej na dovod kotlička pritrdite tesnilni obroč. Kotliček namestite na WC školjko in ju privijačite.

Upoštevajte: če v kopalnici obstaja odtok, ki vodi vodoravno v steno, je potrebno ustrezno montirati WC s stenskim odtokom. V prikazanem primeru smo izbrali stoječi WC s keramičnim kotličkom.

Tako predmontirani WC natančno pravokotno nastavite k steni in izmerite razmak do odtoka. Izmerite mere odvodne cevi in jo ustrezno odžagajte.

Če odvodni vod ni na isti višini kot priključek za WC, morate višinsko diferenco izravnati. V ta namen uporabite kotni kos cevi, ki ga vstavite med dve ravni cevi.

2. Privitje stoječega WC-ja na tla

Preden WC in cevni odvod trajno povežete s cevjo, je najprej potrebno pritrditi školjko na tla. WC postavite v željeni položaj in točke za odprtine označite tako, da skozi odprtine v školji označite točke na tleh. Luknje za vložke nato previdno izvrtajte z nizkom številom vrtljajev (na označenih mestih uporabite točkalo ali ploščico prelepite z lepilnim trakom, da vrtalnik ne zdrsne).

Priključna mesta na obeh straneh odtočne cevi zatesnite s konopljinimi vlakni in tesnilnim trakom. WC školjko potisnite preko odprtin za pritrditev in hkrati WC školjko povežite s cevjo na stenskem odtoku. WC privijte na tla. Vijakov ne privijte pretesno, da porcelan ne popoka.

3. Priključitev kotlička

Kotliček sedaj priključite na dovod vode – ali s cevjo za izpiranje ali pa s fleksibilno dovodno cevjo, kot prikazuje primer: najprej na stenski priključek privijačite kotni ventil (ne pozabite teflonskega traka ali konoplje) in cev na kotni povezavi priključite na kotliček.

Za konec montirajte pripravo za splakovanje in na kotliček namesite pokrov.

Galerija Montaža stoječega WC-ja

Količek privijačite na WC (ne pozabite tesnilnega obročka na kotličku).
Kotliček postavite k steni in z zložljivim trakom izmerite potrebno dolžino odtočne cevi.
Odtočno cev ustrezno odrežite in preverite dolžino – WC provizorično povežite s cevjo in stenskim odvodom. Dolžino po potrebi prilagodite.
V tleh izvrtajte luknje za pritrditev in WC školjko namestite skladno z luknjami. Hkrati povežite odtočno cev z WC školjko in stenskim odtokom ter WC školjko privijte v tla.
Za priključitev kotlička privijačite kotni ventil v dovod in kotliček s pomočjo cevi povežite z dovodno cevjo (alternativno s cevjo za spiranje). Montirajte tudi pripravo za spiranje in na kotliček namestite pokrov.
 
 
 

Zatesnitev s konopljo

S kovinskim rezilom za žago najprej nekoliko pobrusite navoj. Nekaj konopljinih vlaken namestite prečno na navoj ter jih tesno navijte okoli navoja od znotraj navzven. Ob tem jih navijajte prečno na že navita vlakna. Pri zadnjem navitju dodajte prečne navoje vlaken. Če je navoj enakomerno zapolnjen s konopljo, nanesite še kapljico tesnilne mase. Privijačite in končano!

 • svinčnik
 • vrtalnik in sveder
 • tesnilni obroč
 • tesnilna pasta
 • kotni ventil z rozeto
 • ročna žaga
 • konoplja ali tesnilni trak
 • viličasti ključ
 • izvijač
 • stoječi WC s postavljenim keramičnim splakovalnikom in priborom za pritrditev
 • libela
 • WC deska
 • WC cev/koleno za odtok (tudi nastavek za odvod WC-ja)
 • zložljiv meter
 • cev za dovod z ustreznim navojem