Montaža kamina

Če želite dnevno sobo ogreti na prijetno temperaturo, lahko izbirate med različnimi pečmi in kamini. Prednost kaminske peči je, da je relativno ugodna, možno pa je tudi vgraditi naknadno. Lastna montaža ni zahtevna in prihrani kar nekaj sto evrov. Kljub temu je posvet z dimnikarjem zelo priporočljiv, saj vam ta med drugim svetuje glede izbire prave peči, mesta postavitve, pa tudi glede potrebnega odvoda dimnih plinov ter izvedbe dovoda za zgorevalni zrak. Po instalaciji novega kurišča dimnikar peč tudi prvič zažene.

Navodilo

1. Izbira ustreznega postavitvenega prostora za kaminsko peč

Če v prostoru obstaja dimnik, kaminsko peč postavite v njegovo bližino. Če ta ne obstaja, peč postavite ob zunanjo steno, vod za odpadne pline speljite navzven in na fasado montirajte kamin iz legiranega jekla.

Upoštevajte: obisk dimnikarja je obvezen!

2. Priključitev odvodne cevi dimnih plinov in plošča za zaščito postavitvenega mesta

Ko ste po posvetu z dimnikarjem izbrali končno postavitveno mesto kaminske peči, izmerite dimenzije peči in na steni označite višino, na kateri naj odvodna cev dimnih plinov vodi v kamin. Na steni občrtajte premer cevi.

Upoštevajte: če kaminska cev vodi skozi gorljive stenske materiale, npr. v lesenih zgradbah, te materiale zamenjajte z negorljivimi, npr. s porobetonom (siporeks).

Cevno prevodnico vstavite v odprtino.

Upoštevajte: niti cev niti stenska prevodnica ne smeta vstopati v prečni prerez.

Če je vaša talna obloga iz gorljivih materialov (npr. lesa, tekstila ali PVC-ja), postavitveno mesto kaminske peči dodatno zaščitite s stekleno ali kovinsko ploščo ustreznih dimenzij in jo položite pod peč. Zaščitno ploščo dimenzionirajte tako, da ta izpod peči na sprednji strani izstopa 50 in ob straneh 30 cm.

3. Montaža kaminske peči

Kaminsko peč postavite z najmanj 20 cm odmika od stene in priključite cev za odpadne dimne cevi. Za popolno tesnost priključek na kaminsko peč zaščitite z lepilnim trakom, ojačanim s steklnimi vlakni, in vstavite cev za odpadne dimne pline. Drugi konec cevi vstavite v stensko prevodnico.

Upoštevajte: da stekleno ploščo zavarujete pred praskami, pri postavljanju peči podložite kos blaga ali podobno.

Namestite filter za droben prah. V ta namen vstavite nosilno vodilo tako, da ga potisnete naprej in nastavite levi in desni filter.

Ko ste kaminsko peč vodoravno izravnali, v prikazanem primeru sledi montaža stranskih in stropnih ploščic. Dimnikar mora nato odobriti uporabo novega kurišča.

Izvedba odvodnih cevi za dimne pline skozi zunanje stene

Če v prostoru dimnik ne obstaja, je potrebno cev za odvod dimnih plinov izvesti skozi zunanjo steno. Votel prostor okoli cevi ne zapolnite le z ognjevarno malto, ampak ga dodatno tesno zatesnite še z mineralno volno.

Upoštevajte: previdno s toplotno izolacijskimi ploščami iz ekspandiranega polistirena (EPS)! Cevi za odpadne dime ne smejo voditi skozi sistem te vrste, temveč je potrebno plošče preluknjati in prostor okoli cevi v debelem sloju zapreti z negorljivim materialom (npr. mineralna volna). Za lesene stene obstaja posebna vrsta negorljivih stenskih prevodnic, v katere lahko vstavite v dimne cevi.

Orodje in material

 • vrtalni stroj ali vrtalno kladivo
 • plošča za zaščito postavitvenega mesta po potrebi
 • lepilni trak s steklenimi vlakni
 • kladivo
 • kaminska peč
 • zidarska žlica
 • dleto
 • ognjevarna malta
 • palica za mešanje
 • viličasti ključ
 • libela
 • zložljiv meter