Manjša popravila v kopalnici in stranišču

Zamenjava posameznih ploščic

Najprej odstranite malto okoli poškodovane ploščice – s kotnim brusilnikom ali vrtalnim strojem in nastavkom za frezanje gre najenostavneje. Ploščico kos za kosom previdno razbijte s kladivom in dletom ter odstranite ostanke malte. Nato z nazobčano gladilko na zadnjo stran in podlago enakomerno nanesite disperzijsko lepilo za ploščice in ploščico položite na lepilo (naravnajte in pritisnite). Ko se lepilo posuši, ploščico okoli robov zafugirajte.

Veliko manjših del in popravil v kopalnici lahko enostavno izvedete sami: če je potrebno zamenjati armaturo na umivalniku, odstraniti vodni kamen ali očistiti zamašeni odtok.

Navodilo

1. Čiščenje perlatorja

Mali nastavek v obliki rešeta na armaturi umivalnika vodnemu curku primeša zrak. V notranjosti perlatorja se sčasoma nabere vodni kamen ali pa se v njem odlagajo delci iz vodovodnega omrežja. Posledično voda s pipe brizga na vse strani, pretok vode pa je občutno manjši.

Odvijte obroč zunanjega navoja ter obroč, perlator in gumijasto tesnilo potopite v raztopino za odstranjevanje vodnega kamna – citronsko kislino ali kis. Po pribl. 15 min vodni kamen odstopi, deli pa se očistijo. Iz armature spustite tako toplo kot tudi hladno vodo, da se odstranijo odpadni deli iz napeljave. Tako preprečite, da bi se perlator kmalu spet zamašil. Dele ponovno sestavite in za konec z roko navijte obroč zunanjega navoja. Če voda ob strani še vedno izstopa, obroč še malo previdno pritegnite.

Upoštevajte: če nimate primernega viličastega ključa ali klešč z gladkimi medeninastimi čeljustmi, uporabite poseben ključ iz umetne mase ali pa cevne klešče ovijte s krpo. Tako preprečite nastanek prask na obroču zunanjega navoja.

2. Madeži vodnega kamna

Madeže vodnega kamna na umivalniški armaturi lahko odstranite z raztopino kisa in vode ali s citronsko kislino. Vaše armature se bodo ponovno svetile tudi z uporabo sredstva za sijaj, ki ga običajno dodamo v pomivalnem stroju. Sredstvo nanesite na vlažno krpo, armaturo zdrgnite, pustite kratko učinkovati, zbrišite, sperite in spolirajte. Če so madeži vodnega kamna zelo trdovratni, kosem vate prepojite s kisom in ostanke vodnega kamna odstranite z zobno ščetko.

3. Menjava armature

Običajne armature imajo dve priključni cevi: za toplo in hladno vodo. Ustrezne cevni privijačite na spodnjo stran armature in jih izvedite skozi odprtine v umivalniku, dokler armatura na umivalniku ni stabilno nameščena.

Armaturo s spodnje strani pritrdite z – običajno priloženo – podložko in matico ter cev za toplo in hladno vodo privijačite na ustrezni kotni ventil.

4. Zamašeni odtoki

Če lasje in ostanki mila zamašijo odtočno mrežico, vijak na čepu odvijte in nečistoče odstranite z izvijačem.

Če je odtok popolnoma zamašen, je potrebno cevno koleno sifona odviti in zamašeni del očistiti.

5. Kapljajoče armature

Stalno kapljanje armature ne le povzroči madeže vodnega kamna na sami armaturi in umivalniku - neželeno puščanje vode predstavlja tudi nepotrebne stroške. Kapljajoče armature lahko učinkovito popravite z nekaj potezami: na kotnem ventilu pod umivalniško mizo najprej zaprite dovod vode in snemite ročaj na armaturi. Pri starejših tipih armatur vodovodno pipo v celoti odprite in tako jo s cevnimi kleščami rahlo odvijte. Z ustreznim viličastim ključem lahko ventil nekoliko odvijete. Opazili boste manjše tesnilo, armaturno podložko. S časom postane porozna in je običajno vzrok za kapljanje vodovodne pipe. Tesnilo je običajno zaščiteno z majhno matico, ki jo je prav tako potrebno odviti z viličastim ključem.

Tesnilo zamenjajte in sestavne dele v obratnem vrsten redu, kot ste jih sneli, sestavite nazaj. Dele navoja v notranjosti rahlo namastite z mastjo za pipe.

6. Osvežitev fug

Fuge nezavidljivega videza lahko enostavno osvežite – brez drgnjenja ali novega fugiranja. Z barvami za fuge v veliko različnih barvah, v obliki markerja/svinčnika ali v tubi z gobico bodo fuge v nekaj potezah dobile nov videz. Najprej očistite podlago (na njej ne sme biti mastnih nečistoč ali vodnega kamna), nato fugirno barvo v izbranem odtenku na fuge nanesite z gobo ali svinčnikom. Ko se vse posuši, s površine ploščic očistite ostanke barve.

Fugirna malta v tubi

Če želite zamenjati le posamezne ploščice, raje uporabite fugirno maso v tubi: pripravljena malta je na voljo v različnih barvah, tubo pa lahko do naslednje uporabe enostavno zaprete.

Dekorativne ploščice, ki pritegnejo pogled

Ni treba, da je vedno le v beli ali univerzalnih barvah: vdahnite prostoru nekaj življenja in izberite svoje dekorativne ploščice iz široke ponudbe, npr. ploščice v obliki barvnega mozaika. Ideje ali navdih lahko najdete tudi na Sanitarnem oddelku v vam najbližji BAUHAUS poslovalnici. Razstavljeni vzorci prikazujejo atraktivne primere uporabe za kopalniške in bivanjske prostore.

Orodje in material

 • cevne ali armaturne klešče
 • krtača
 • vedro
 • raztopina za odstranjevanje vodnega kamna, citronska kislina ali kis
 • barva za fuge
 • detergent za pomivanje posode
 • mast za armaturo
 • podložka
 • viličasti ključ
 • vijačni ključ
 • soda