Priprava podlage za talne obloge

Niso vsaka tla tako dobra, da bi nanje lahko takoj, brez dodatne priprave, položili talno oblogo. Na nekaterih manjka izolacijski sloj in so zato mrzla, ali pa niso ravna, npr. stare deske ali grobi beton. Pri starejših gradnjah lahko sčasoma začne razpadati tudi estrih, zato je pred menjavo talne obloge potrebno tudi ponovno izravnavanje podlage z estrihom.

Neravnine in razpoke v podlagi se na PVC-oblogah hitro pokažejo, gotovi parketi iz lesa ali plute lahko na stiku utora in peresa počijo, medtem ko lahko tekstilne talne obloge rahlo zdrsnejo iz prvotne oblike in se nagubajo. Zato je treba podlago pregledati in pripraviti, da boste z novo talno oblogo dolgo zadovoljni.

To, kakšno talno oblogo ste izbrali, vpliva tudi na to, kako mora biti pripravljena podlaga.

Pod laminatom ali parketom je pomembna zadostna toplotna in zvočna izolacija ter zmanjšanje prenosa udarnega zvoka. Plošče suhomontažnega estriha s kaširanim izolacijskim slojem nudijo dodatno toplotno- in zaščito pred udarnim zvokom.

Pri polaganju PVC oziroma vinilne talne obloge na estrih je potrebna priprava mineralnih tal, pri polaganju vinila preko obstoječe talne obloge pa priprava tal z izravnalno maso. Dobro se obnese tudi polaganje vinila na suhomontažni estrih.

Za polaganje tekstilne talne obloge (itison, tapison ali volna) mora biti podlaga trda, gladka, stabilna in suha, lahko pa se polaga praktično preko vseh vrst podlag, tudi preko starih talnih oblog. Ne priporoča pa se polaganje preko stare tekstilne obloge, saj se v njej ali pod njo lahko skrivajo plesen, pršice in drugi zdravju škodljivi mikroorganizmi. Če je obstoječa podlaga vlažna, je pred montažo potreben nanos epoksidne parne zapore.

1_10
priprava podlage za novo talno oblogo

Preverjanje in čiščenje obstoječe podlage

Potrebne osnovne priprave so odvisne od vrste podlage. Najprej preverite, ali je podlaga dovolj kakovostna in primerna za nadaljnjo talno oblogo. Pri tem je pomembno vedeti, za kakšno vrsto podlage gre:
• beton,
• lesene deske,
• keramične ploščice,
• kamnita tla,
• iverno ploščo ali
• estrih (cementni, mavčno-suhi, liti asfalt ali anhidridni estrih za ploščice).

Podlago najprej temeljito očistite (pometite z metlo in smetišnico in/ali tla obrišite z vlažno krpo) ter jo po potrebi posesajte s sesalcem za prah.

Cementni estrih zbrusite, stare premaze in anhidridni estrih za ploščice zbrusite posebej. Pri starih lesenih deskah privijte vijake.

Če je beton dovolj čist, raven in nosilen, lahko želeno talno oblogo položite takoj. Lahko jo položite neposredno na podlago ali pred tem nanesete temeljni premaz (npr. estrih na iverno ploščo).

2_10
sesanje podlage pred polaganjem talne obloge
3_9
pripravljena podlaga za novo talno oblogo

Orodje in material za pripravo podlage za talne obloge


Glede na to, kako hitro želite pripraviti podlago za talno oblogo in kakšen tip talne obloge ste izbrali, boste potrebovali nekatere ali vse od naštetih orodij in materialov:

• letev ali vodilo za izravnavo
• baterijski vijačnik
• vrtalni stroj z nastavkom za mešanje
• krtača
• žična krtača
• samorazlivna izravnalna masa
• PU-lepilo za spoje
• robni izolacijski trakovi


• izravnalne letve
• lopata
• brusilni stroj
• vijaki za suho montažo
• vbodna žaga
• plošče suhega estriha po potrebi
• plast nasutja po potrebi
• vodna tehtnica


Izravnava podlage z estrihom in izravnalno maso


Pri izbiri estriha imate na voljo več možnosti. Anhidridni estrihi so primerni za uporabo na večjih površinah, tudi s talnim gretjem, so samorazlivni in relativno preprosti za izdelavo. Po navadi se uporabljajo pred polaganjem keramike. Tradicionalni cementni estrihi so primerni za vse prostore. So debelejši, zahtevnejši za vgradnjo in se dlje časa sušijo, obenem pa pri večjih površinah ne omogočajo enostavnega doseganja ravne površine, zato je čeznje pogosto treba vliti še izravnalno maso. Praviloma se centimeter estriha suši teden dni, zato je čas sušenja odvisen od debeline nanosa.

Medtem ko so za betonske in cementne estrihe najprimernejše cenovno ugodne izravnalne mase brez posebnih dodatkov, potrebujete za liti asfalt maso s fleksibilnimi snovmi. V vsakem primeru upoštevajte navodila proizvajalca.

Zelo neravne podlage je potrebno najprej izravnati s samorazlivnimi izravnalnimi masami, preden položite talno oblogo. Dodajamo jih v tankem sloju, priporočljivo pa je uporabiti tudi predhodni premaz, ki izravnalni masi omogoča boljši oprijem. Samorazlivne izravnalne mase so primerne tudi za prostore s talnim gretjem.

Izbira mase je odvisna predvsem od višine, ki jo želite izravnati, in od vrste podlage, kot tudi od tega, kakšno vrsto talne obloge boste polagali nanjo.

4_8
Nanos globinskega premaza

Preden začnete z izravnavo tal, na površino najprej nanesite globinski premaz (skladen z izravnalno maso in po možnosti istega proizvajalca) ter po celotnem obsegu namestite robne izolacijske trakove.

Talno izravnalno maso najprej po navodilih proizvajalca zmešajte v vedru ter jo vedro za vedrom zlivajte na tla, najbolje od roba površine proti sredini. Nato izravnalno maso z gumijastim brisalcem za tla enakomerno razdelite po celotni površini.

Šele, ko so izravnana tla povsem suha, lahko namestite želeno talno oblogo. Nekatere izravnalne mase se posušijo že v štiriindvajsetih urah. Pred polaganjem talne obloge obvezno preverite, ali je masa popolnoma suha. Najpogostejši razlog, da prihaja do napak in težav s talnimi oblogami, je polaganje na preveč vlažno podlago (največkrat estrih, ki se dolgo suši).

Če ne želite čakati tako dolgo, se lahko odločite za suhi estrih.

5_7
polivanje izravnalne mase

Suhi estrih je v nasprotju z izravnalno maso takoj pohoden, zato lahko delo nadaljujete skoraj takoj. Posamezne plošče suhega estriha so lahko iz različnih materialov, npr. OSB-plošče (plošče iz večslojno lepljenih iveri) in iverne plošče, plošče iz mavčnega kartona, plošče z mavčnimi vlakni ali cementne plošče.


V povezavi z izravnalnim slojem peska so plošče suhega estriha najboljša izbira za izravnavo zelo neravne podlage – skupna višina znaša le nekaj centimetrov.

Robne izolacijske trakove nalepite po celotnem obsegu stene. Izmerite najvišjo točko podlage, na steno prenesite višino nivoja in ga označite po celotnem obsegu stenskega zaključka. Izravnalne letve po tleh položite natančno vodoravno izravnano (po potrebi na folijo, ki služi kot parna zapora za vlago s spodnje strani).

6_7
Nasutje nasipnega materiala za suhi estrih


Nasipni material nasujte na ustrezno višino in ga enakomerno razdelite po površini.

Z ravnilom za vodoravno izravnavo površino nasutja prevlecite vzdolž izravnalnih letev, da je površina povsem ravna in izravnalne letve odstranite.

Na suho nasuto plast položite elemente za suhi estrih:

z zamaknjenimi fugami položite ploščo za ploščo, od vrste do vrste. Pri tem lepljenju stikov v utorih posameznih plošč uporabite PU-lepilo za spoje. Tako ta 'plavajoči' estrih, ki ni nikjer v stiku s podlago, postane stabilen. Za dodaten ustrezen razrez plošč uporabite vbodno žago.

7_7
polaganje plošč za suhi estrih
10
Lepljenje spojev plošč za suhi estrih
11
privijanje elementov suhega estriha


Posamezne elemente med seboj privijte na spojih. Plošče suhega estriha lahko že takoj zatem, ko se lepilo posuši, obložite s talno oblogo po lastni izbiri.


Pri polaganju večine talnih oblog je pomembno, da se material pred polaganjem aklimatizira na temperaturo prostora,

kar pomeni, da ga v zaprti embalaži pustimo v prostoru, kjer ga bomo polagali, vsaj 48 ur pred začetkom polaganja.