Priprava podlage za talne obloge

Niso vsaka tla tako dobra, da bi nanje lahko takoj, brez dodatne priprave, položili talno oblogo. Na nekaterih manjka izolacijski sloj in so zato mrzla, ali pa niso ravna, npr. stare deske ali grobi beton. Neravnine in razpoke se na PVC-oblogah hitro pokažejo, gotovi parketi iz lesa ali plute pa lahko na stiku utora in peresa počijo, medtem ko tekstilne talne obloge lahko rahlo zdrsnejo iz prvotne oblike in se nagubajo. Zato je potrebno podlago pregledati in pripraviti, da boste z novo talno oblogo dolgo zadovoljni.

Navodilo

1. Preverjanje in čiščenje podlage

Potrebne osnovne priprave so odvisne od vrste podlage! Najprej preverite, ali je podlaga dovolj kakovostna in primerna za nadaljnjo talno oblogo. Pri tem je pomembno vedeti, za kakšno vrsto podlage gre: beton, lesene deske, keramične ploščice ali kamita tla, iverno ploščo ali estrih (cementni, mavčno-suhi, liti asfalt ali anhidridnega estriha za ploščice).

Podlago vsekakor očistite (pometite z metlo in smetiščnico in/ali tla obrišite z vlažno krpo) in jo po potrebi posesajte s sesalcem za prah. Cementni estrih zbrusite, stare premaze in anhidridni estrih za ploščice zbrusite posebej. Pri starih lesenih deskah privijte vijake.

Če je beton dovolj čist, raven in nosilen, lahko želeno talno oblogo položite takoj. Lahko jo položite direktno na podlago ali predtem nanesete temeljni premaz (npr. estrih na iverno ploščo).

2. Izravnava podlage izravnalno maso za keramiko

Zelo neravne podlage je potrebno najprej izravnati s samorazlivnimi izravnalnimi masami, preden položite talno oblogo. Izbira mase je odvisna predvsem od višine, ki jo želite izravnati, in od vrste podlage: medtem, ko so za betonske in cementne estrihe najprimernejše cenovno ugodne izravnalne mase brez posebnih dodatkov, potrebujete za liti asfalt maso s fleksibilnimi snovmi. V vsakem primeru upoštevajte navodila proizvajalca.

Preden začnete z izravnavo, na površino najprej nanesite globinski premaz (skladen z izravnalno maso in po možnosti istega proizvajalca) ter po celotnem obsegu namestite robne izolacijske trakove.

Talno izravnalno maso najprej zmešajte v vedru (upoštevajte navodila proizvajalca) in jo vedro za vedrom zlivajte na tla, najbolje od roba površine proti sredini. Nato maso z gumijastim brisalcem za tla enakomerno razdelite po celotni površini. Šele, ko so izravnana tla povsem suha, lahko namestite želeno talno oblogo. Če ne želite čakati tako dolgo, se lahko odločite za suhi estrih.

3. Izravnava tal s suhim estrihom in peskom

Suhi estrih je v nasprotju z izravnalno maso za ploščice takoj pohoden, zato lahko z delom nadaljujete skoraj takoj. Posamezne plošče suhega estriha so lahko iz različnih materialov, npr. OSB-plošče (ploščce iz večslojno lepljenih iveri) in iverne plošče, plošče iz mavčnega kartona, plošč z mavčnimi vlakni ali cementnimi ploščami. V povezavi z izravnalnim slojem peska so plošče suhega estriha najboljša izbira za izravnavo zelo neravne podlage – skupna višina znaša le nekaj centimetrov.

Robne izolacijske trakove nalepite po celotnem obsegu stene. Izmerite najvišjo točko podlage, na steno prenesite višino nivoja in ga označite po celotnem obsegu stenskega zaključka. Izravnalne letve po tleh položite natančno vodoravno izravnano (po potrebi na folijo, ki služi kot parna zapora za vlago s spodnje strani). Nasipni material nasujte na ustrezno višino in ga enakomerno razdelite po površini. Z ravnilom za vodoravno izravnavo površino nasutja prevlecite vzdolž izravnalnih letev, da je površina povsem ravna in izravnalne letve odstranite.

Na suho nasuto plast položite elemente za suhi estrih: z zamaknjenimi fugami položite ploščo za ploščo (pri tem lepljenju stikov v utorih posameznih plošč uporabite PU-lepilo za spoje), od vrste do vrste. Tako ta 'plavajoči' estrih, ki ni nikjer v stiku s podlago, postane stabilen. Za dodaten ustrezen razrez plošč uporabite vbodno žago.

Posamezne elemente med seboj privijte na spojih. Plošče suhega estriha lahko takoj zatem, ko se lepilo posuši, obložite z želeno talno oblogo po lastni izbiri.

Podlaga za laminat ali parket

Prav pod laminatom ali parketom je pomembna zadostna toplotna in zvočna izolacija ter zmanjšanje prenosa udarnega zvoka. Plošče suhomontažnega estriha s kaširanim izolacijskim slojem nudijo dodatno toplotno- in zaščito pred udarnim zvokom. V BAUHAUS poslovalnicah lahko najdete tovrstne sisteme z ustreznimi lastnostmi za enostavno polaganje.

Orodje in material

 • letev ali vodilo za izravnavo
 • baterijski vijačnik
 • vrtalni stroj z nastavkom za mešanje
 • krtača
 • žična krtača
 • samorazlivna izravnalna masa
 • PU-lepilo za spoje
 • robni izolacijski trakovi po potrebi
 • izravnalne letve
 • lopata
 • brusilni stroj
 • vijaki za suhi montažo
 • jeklene gladilke
 • vbodna žaga
 • plošče suhega estriha po potrebi
 • plast nasutja po potrebi
 • libela