Main Content

Priprava podlage za stenske obloge

Stene v dnevni sobi, na stopnišču ali v kleti – vse niso tako dobre, da bi nanje lahko namestili tapete takoj, brez priprave. Tudi za notranje nove premaze ali nanos ometa na notranje stene ali fasade mora biti stena ustrezno pripravljena: na različno vpojne podlage je npr. potrebno nanesti temeljni premaz. Odpadajoče dele odstranite s krtačenjem. Razpoke zapolnite z izravnalno maso in neravnine gladko zbrusite. Podlago pred začetkom natančno preverite in pripravite, da vam bo končni rezultat v trajno veselje in zadovoljstvo.

1. Odstranjevanje starih oblog

S sten najprej odstranite stare obloge: stare premaze (npr. klejne barve) sperite ali odtrgajte s stene, ali pa jih odstranite s pomočjo t.i. lužilnega sredstva.

Plasti laka odstranite okolju prijazno, torej s pištolo na vroč zrak.

Tapete preluknjajte s posebnim bodičastim valjčkom in jih premažite s sredstvom za odstranjevanje tapet (alternativno lahko uporabite detergent za posodo, razredčen z vodo). Uporabite krtačo ali pršilnik.

Po določenem času delovanja sredstva za odstranjevanje tapet (upoštevajte navodila proizvajalca) tapete enostavno potrgajte s stene. Pri trdovratnejših tapetah si pomagajte z lopatico in jih odstranite po delih.

Stenske ali stropne obloge iz stiroporja je najlažje odstraniti z lopatico ali električnim multifunkcijskim orodjem.

2. Izravnava podlage in zapolnjenje odprtin

Ko ste  s stene odstranili stare obloge, najprej s krtačo odstranite grobe nečistoče. Vidne neravnine (npr. ostanke lepila) zbrusite z električnim brusilnikom. Če na ometu opazite razpoke, jih zapolnite z izravnalno maso.

3. Temeljni premaz podlage

Na tako pripravljene čiste in ravne stenske površine nanesite temeljni premaz: ta regulira vpojnost in poskrbi za boljši oprijem škrobnega lepila ali ometa.

Upoštevajte: pri uporabi temeljnega premaza in zatem lepila ali ometa ne pozabite, da morata biti obe komponenti med seboj usklajeni in ju je možno uporabiti skupaj. Upoštevajte tudi, da posebni temeljni premazi (npr. temeljni premaz za menjavo tapet) naslednjo menjavo tapet znatno olajšajo.

Galerija Priprava podlage za stenske obloge

Preden npr. nalepite novo tapeto, mora biti stenska podlaga mora biti dobro pripravljena.
Najprej odstranite stare premaze in tapete.
Če za stare tapete uporabite sredstvom za odstranjevanje tapet, je odstranjevanje enostavnejše.
Vse neravnine gladko izravnajte.
Na poškodovana mesta nanesite kit maso.
Šele po nanosu temeljenega premaza je površina stene primerna za nadaljnje tapeciranje, barvnanje ali nanos ometa.
 
 

Odstranjevanje tapet s paro

Z najmanj truda in varno lahko trdovratno prilepljene tapetne trakove odstranite s t.i. parnim strojem za odstranjevanje tapet.

 • lužilno sredstvo po potrebi
 • krtača
 • pršilnik in/ali zidarski čopič
 • vedro
 • ravna gladilka (za večje razpoke)
 • temeljni premaz
 • pištola za vroč zrak po potrebi
 • brusilni stroj
 • gladilka in/ali električno multifunkcijsko orodje
 • izravnalna masa
 • bodičast valjček
 • sredstvo za odstranjevanje tapet (alternativno detergent z vodo)