Obnovitev fasadne barve

Fasada je vizitka vašega doma. Najbolje je, če je lepega videza in hkrati nudi dobro toplotno izolacijo. Tako se zaradi optičnih pa tudi iz varnostnih razlogov priporoča obnova fasade po 10 do 15 letih. Običajno zadostuje že en nanos. In barvanje v resnici niti ni tako zelo zahtevno – vse je v dobri pripravi.

Ob novem barvanju fasade premislite, ali je po možnosti potrebno izboljšati toplotno izolacijo.

Navodilo

1. Postavitev gradbenega odra

Za novo barvanje fasade boste potrebovali gradbeni oder (razen, če seveda živite v bungalovu). Oder se na fasado pritrdi s kovinskimi drogovi, sidri in vložki. Univerzalno in vsestransko uporabno celotno ogrodje za notranje prostore in zunanjost najdete v poglavju BAUHAUS Izposoja orodja in strojev, po želji z vključenim transportom ter sestavljanjem in razstavljanjem.

2. Izbira fasadne barve

Poleg barvnega odtenka, ki ga lahko v BAUHAUS poslovalnici izberete in naročite v mešačnici barv, je pomembna predvsem kakovst barve: že namešane disperzijske silikatne barve so enostavne za uporabo in nudijo dobro zaščito pred dežjem. Mikroporozna struktura omogoča izstop vode pare iz zidu. Sicer pa silikatnih barv ni dovoljeno nanašati na stare disperzijske premaze ali omet iz umetne smole.

Disperzijske barve so med fasadnimi barvami t.i. vsestransko uporabna izbira: odbijajo vodo, prepuščajo paro, na voljo pa so v veliko – tudi zelo močnih – barvnih odtenkih. Kljub temu jih ni priporočljivo nanašati neposredno na stare silikatne ali apnenčaste premaze. Vendar v teh primerih lahko pomaga grundiranje s temeljnim premazom.

Boljši razred fasadnih barv predstavljajo barve na osnovi silikonske smole. So zelo paropropustne in učinkovito ščitijo pred nastankom alg in gliv. Hkrati pa posebej učinkovito odbijajo vodo z zunanjosti – odlična izbira predvsem za fasade na severni strani in za izpostavljene vetru (zahodna stran).

3. Preverjanje in priprava podlage

Za trajno lep rezultat je meddrugim potrebna strokovna ocena in priprava podlage: med t.i. optičnim pregledom ugotovimo, ali obstajajo razbarvana mesta, odpadajoče plasti, nečistoče, mah ali alge. Te odstranite s krtačo in vodo oz. visokotlačnim čistilcem.

S kontrolo brisanja (v primeru nenosilne podlage je na rokah bel madež), tolčenja in drgnjenja preverimo, ali je podlaga nosilna in primerna: votla mesta (preizkus s kladivom), npr., je potrebno odstraniti in novo nanesti omet.

Fasada mora biti pred začetkom barvanja vsekakor suha, čista, brez razpok in prahu: najprej jo očistite, z vodo in krtačo, ali, najenostavneje, z visokotlačnim čistilcem.

Vidna poškodovana mesta, npr. razpoke, lahko sedaj odpravite. Odpadajoči omet odstranite in ga na novo nanesite. Nato z zaščitno folijo oblepite vsa okna, vrata, itd.


4. Novo barvanje fasade

Po končani pripravi začnite s prvim nanosom. Barvo pri t.i. predpremazu razredčite s pribl. 10 do 15 % vode in barvo nanesite z valjčkom. Čopič uporabite le na kotih in robovih. Za enakomeren nanos barve z valjčekom enakomerno barvajte od zgoraj navzdol, prečno in počez ter na koncu spet od zgoraj navzdol. Ko se prvi nanos dobro posuši, nanesite končni premaz z nerazredčeno fasadno barvo.
Ne barvajte pri direktni sončni setlobi, ob vročem dnevu in tudi ne, če so zunanje temperature nižje od 5 °C. Barvo pred začetkom dobro premešajte s palico.

Upoštevajte: ne barvajte ob direktni sončni svetlobi, ob vročih dneh in tudi ne pri temperaturah, nižjih od 5 °C. Pred nanosom barvo dobro premešajte, npr. s paličico za mešanje.

Izolacija fasade

Ko ste se odločili za obnovo fasadnega sloja na hiši in s tem izboljšanje videza in funkcionalnosti fasade, ne pozabite na prihranek energije: izolacija 'ovoja hiše' predstavlja največji potencial za zmanjšanje energijskih izgub. Skozi nezadostno izolirane zunanje stene se namreč lahko izgubi tudi do 50 % ogrevalne energije.

S premišljeno toplotno izolacijo, npr. z montažo WDV sistema, se toplotne izgube lahko zmanjšajo za kar do 80 %. Stroški za obnovo toplotne izolacije na fasadi se lahko povrnejo že v nekaj letih, še posebej, če je posodobitev že v načrtu.

Odprava ali sanacija razpok

Razpoke v fasadi niso redek pojav. Vendar pa je potrebno preveriti, ali gre za razpoke ometa na površini ali so te nastale zaradi premikanja hiše.

Da bi to ugotovili, na razpoke nanesite nekaj mavca. Če ta hitro in z veliko razpoko poči, je nujno potrebna strokovna sanacija. Če mavec, nasprotno, komaj ali pa sploh ne poči, gre verjetno za površinske razpoke. Te se relativno hitro popravi: razpoko nekoliko povečajte (npr. s kotnim brusilnikom) in jo po nanosu temeljnega sloja zapolnite z akrilom.

Orodje in material

 • zaščitna folija
 • mrežica za odcejanje
 • gradbeni oder, premični oder ali lestev
 • univerzalni nož
 • pršilni aparat
 • vedro
 • fasadna barva po potrebi
 • valjček za barvanje fasade
 • osnovni premaz po potrebi
 • visokotlačni čistilec
 • krep papir
 • čopič
 • krtača za čiščenje
 • palica za mešanje
 • gladilka
 • kit
 • zidarski čopič