Obnova tekstilne talne obloge

Maščoba, čokolada ali polito rdeče vino na lepi tekstilni talni oblogi nas sicer razjezi, vendar je možno take nečistoče z različnimi čistilnimi sredstvi enostavno odstraniti. Tudi v primeru trdovratnejših madežev ali ožganih mest vam ni treba takoj zamenjati celotne obloge: madež ali ožgani del enostavno izrežite in vstavite ustrezen nov kos ustreznega tekstila.

Navodilo

1. Odstranjevanje barvnih madežev

Iz preostanka tekstilne obloge izrežite primerno velik košček za zamenjavo. Ta kos uporabite kot šablono in s preproge z ostrim univerzalnim nožem izrežite mesto, ki ga želite zamenjati.

S podlage skrbno odstranite ostanke lepila in očistite robove. Na izrezan kos preproge nalepite dvostranski lepilni trak. Pri vstavljanju novega kosa pazite, da je smer poteka vlaken izrezanega kosa enaka talni tekstilni oblogi.

Obnovljeni del lahko opazimo le pri natančnem pregledu talne obloge.

2. Odstranjevanje ožganega mesta

Ožgana mesta enostavno odstranite z železnim prebijalom. Del za krpanje morate prav tako izrezati iz ostanka enake tekstilne obloge; na spodnjo stran nanesite lepilo in ga vstavite v odprtino tako, da je smer poteka vlaken enaka preostali preprogi.

Upoštevajte: pri vzorčastih tekstilnih talnih oblogah je seveda potrebno izbrati barvno usklajen kos.

Orodje in material

  • univerzalno lepilo
  • unverzalni nož s trapeznim rezilom
  • dvostranski lepilni trak
  • prebijalo