Obnova stopnišča

Če je na notranjem stopnišču potrebna obnova, je pogosto dovolj že, če površino posameznih stopnic zbrusimo in obnovimo barvni nanos. S posebnim sistemom za prenovo stopnišča v različnih dekorjih pa lahko stare stopnice iz lesa, betona ali kamna prenovite - stopnico za stopnico. Uporabite montažno lepilo ter pohodno ploskev in čelni del (čelno zaporo) oblepite z oblogo, razrezano na primerne dimenzije. Ker ima vsaka stopnice različne dimenzije, je pri razrezu potrebna natančnost.

Široko ponudbo profesionalnih strojev in naprav za obnovo stopnišča najdete v poglavju BAUHAUS Izposoja orodja in strojev.

Navodilo

1. Priprava

Za prenovo je najprej potrebno odstraniti stare obloge s stopnic, npr. preprogo, linolej ali stare lakirne namaze, ter stopnice očistiti, po možnosti tudi odstraniti mastne nečistoče. Če posamezne stopnice škripajo, na sredino čelne in pohodne površine privijačite tri 100 mm vijake.

2. Povečanje nosilne obrobe

Glede na izvedbo stopnic je morebiti potrebno obložiti pohodno površino in čelno zaporo. Če je ob strani stopnic nosilna obroba, je pri prenovi potrebno povečati in novo obložiti tudi to: oblogo nove pohodne površine postavite na staro stopnico in izmerite razmak do nosilne obrobe.


Odvisno od izvedbe stopnic morate obložiti in ustrezno povečati tudi obrobo: oblogo nove pohodne površine postavite na staro stopnico in izmerite razmak do čelne zapore.

Z ustrezno odrezano letvijo sedaj obložite obrobo: lepilo nanesite v valoviti liniji, letev prilepite in jo dodatno pritrdite z žeblji.

3. Obloga stranske obrobe

Izdelajte natančno šablono za novo oblogo. Izberite trše kose papirja (npr. karton v velikosti razglednic), jih prekrivajoče položite na obrobo in robove oblepite z lepilnim trakom.

Končno šablono položite na oblogo, ki jo boste namestili (npr. sendvič plošča debeline 8 mm) in obliko na oblogi občrtajte s flomastrom.

Z električno vbodno žago iz plošče izrežite obliko stenske obloge (stran z dekorjem naj bo na spodnji strani).

Preverite razrez (toleranca: vodoravno 10 mm, navpično največ 7 mm). Če je ta pravšnji, na obrobo znova nanesite lepilo v valoviti liniji. Izrezano obrobo nastavite in jo močno pritisnite na oblogo – po možnosti uporabite gumijasto kladivo.

4. Obloga spodnje čelne površine

Tudi tu je potrebno natančno izmeriti dimenzije. Za pravilen nased spodnjega čela in da preprečite morebitne praske, vdolbine ter zvoke trenja, okoli obloge predvidite milimetrski razmak, ki ga boste zapolnili z elastično tesnilno maso.

Oblogo spodnjega čela ustrezno odrežite, jo prilepite in z žeblji prtrdite čelno obrobo na pohodni ploskvi.

5. Obloga pohodne površine in čelne zapore

Nadaljujte s pohodno površino – izmerite njeno površino. Namesto šablone iz papirja, ki jo je potrebno novo izdelati za vsako stopnico, raje izberite kotno šablono ali šablono za stopnice. Šablona je nastavljiva; mere lahko enostavno in hitro spreminjate in prenesete.

Za žaganje je najbolje uporabiti električno vbodno žago in za daljše ravne reze namizno krožno žago ali ročno krožno žago z vodili. Za dodatne popravke (upoštevajte toleranco najmanj 1 mm) uporabite brusni papir.

Sledi lepljenje: lepilo v valoviti liniji ponovno nanesite na spodnjo stran nove stopnice, to položite na staro stopnico, in oblogo potisnite do notranjega dela stopnice, do čelne zapore. Oblogo močno pritisnite.

Upoštevajte: stopnica še ni popolnoma pohodna. Stopniščno oblogo po možnosti namestite v dveh korakih in v prvem sklopu oblepite le vsako drugo stopnico.

Izmerite čelno zaporo, pripravite oblogo in jo nalepite, kot že opisano.

Enako nadaljujte na vseh stopnicah: najprej pripravite in položite začetno čelno zaporo, nato nadaljujte z nadaljnjimi čelnimi zaporami in pohodnimi površinami.

6. Zapiranje stenske obrobe in fug

Za konec izmerite vrhnjo stran nosilne obrobe, oblogo ustrezno razrežite in jo prilepite.

Fuge zapolnite s tesnilno maso.

Prehod s talnimi oblogami

Ko ste stopnišče oblepili z novo oblogo, poskrbite za prehode nove lesene na talno oblogo prostorske površine: na najvišji pohodni površini obstaja ali utor ali pa integrirano, eloksirano aluminijasto vodilo za gladek prehod na že položen laminat, gotovi parket, preprogo ali druge vrste talnih oblog iz umetne mase.

Obnova čelne zapore

Če želite na stopnišču obnoviti le opraskane čelne zapore, lahko to enostavno izvedete s samolepilnim laminatom: izmerite višino in širino posameznih čelih zapor, v BAUHAUS poslovalnici naročite natančen izrez posameznih trakov, snemite folijo in oblogo z gumijastim valjčkom pritisnite na podlago. Končano!

Orodje in material

 • baterijski vijačnik
 • vrtalni stroj
 • svinčnik
 • kladivo po potrebi
 • gumijasto kladivo
 • tesnilna masa
 • kartonast papir po potrebi
 • lepilni trak
 • škarje
 • brusni papir
 • pištola za silikonski kit
 • vbodna žaga
 • namizna ali krožna ročna žaga z vodilom
 • lepilo za stopnice
 • obloga za pohodne površine in čelne zapore
 • sendvič plošča (8 mm)
 • zložljiv merilni trak