Main Content

Menjava poškodovanih ploščic

Tako hitro se lahko pripeti: parfum s poličke v kopalnici pade na tla in povzroči grdo okrušeno ploščico. Ali pa se vaš pogled vedno ustavlja na sredini ploščice, kjer je bilo pritrjeno staro držalo za birsačo.

Manjše poškodbe in udrtine popravite s specialnim lepilom, ki ga lahko kupite v BAUHAUS-u. Če so poškodbe večje in imate na zalogi dodatne ploščice, jih je bolje zamenjati.

1. Odstranjevanje poškodovanih ploščic

Najprej z roba poškodovane ploščice odtranite malto. Uporabite kotni brusilnik ali vrtalni stroj z nastavkom za rezkanje. Pazite, da medtem ne poškodujete sosednje ploščice.

S kladivom in dletom ploščico kos za kosom previdno razbijte. Nato odstranite ostanke malte, npr. s sesalcem. Neravnine podlage izravnajte z reparaturno malto. Podlaga mora biti ravna.

2. Polaganje novih ploščic in fugiranje

Pred nadaljnjimi koraki sosednje ploščice oblepite z lepilnim trakom. Nato enakomerno nanesite fleksibilno lepilo za ploščice. Najbolje je uporabiti zobato gladilko. Novo ploščico položite na sloj lepila za ploščice in jo pritisnite. Pri tem pazite, da so fuge na vseh straneh enako široke.

Ko se lepilo strdi (počakajte vsaj 24 h), fugirno maso diagonalno vstavite med fuge z gumo za fugiranje. Ko se malta prične strjevati, fuge pogladite z vlažno gobo in zatem ploščico očistite.

Galerija Zamenjava poškodovanih ploščic

Staro ploščico izrežite s strojem za rezkanje. Alternativno lahko uporabite vrtalnik z nastavkom za frezanje.
Staro ploščico previdno razbijte s kladivom.
Odstranite vse drobce in podlago temeljito očistite, npr. s sesalcem.
Lepilo za ploščice z zobato gladilko enakomerno nanesite in novo ploščico previdno vstavite na sloj lepila. Pri tem pazite na enakomerno širino fug.
Po pribl. 24 h se lepilo posuši in ploščice lahko sedaj zafugirate. Malto nanesite diagonalno na smer fug.
Za zaključek fuge zgladite – preden se malta popolnoma posuši – in ploščice očistite.
 
 

Fugirna masa iz tube

Po zamenjavi posameznih ploščic je priporočljivo uporabiti fugirno maso iz tube: že pripravljena malta je na voljo v različnih barvah, tubo pa lahko do naslednje uporabe enostavno zaprete.
Dekorplättli als Hingucker – Dekorativne ploščice, ki pritegnejo pogled

Dekorplättli als Hingucker

Ni treba, da je vedno le v beli ali univerzalnih barvah: vdahnite prostoru nekaj življenja in izberite svoje dekorativne ploščice iz široke ponudbe, npr. ploščice z barvnim mozaikom. Ideje ali navdih lahko najdete tudi na Sanitarnem oddleku v vaši najbližji BAUHAUS poslovalnici. Razstavljeni vzorci prikazujejo atraktivne primere uporabe za kopalniške in bivanjske prostore.


 • vrtalni stroj z nastavkom za frezanje ali kotnim brusilnikom
 • nadomestna ploščica
 • lepilo za ploščice (fleksibilno)
 • fugirna malta (fleksibilna)
 • guma za fugiranje
 • kladivo
 • dleto
 • reparaturna malta po potrebi
 • goba
 • kotni brusilnik ali vrtalni stroj z nastavkom za frezanje
 • zobata gladilka