Menjava poškodovanih ploščic

Poškodbe keramičnih ploščic niso nič nevsakdanjega. Pogoste so v starih, zgodijo pa se tudi v povsem novih kopalnicah. Tako hitro se lahko pripeti, da parfum s poličke v kopalnici pade na tla in povzroči grdo okrušeno ploščico. Ali pa se vaš pogled vedno ustavlja na sredini ploščice, kjer je bilo pritrjeno staro držalo za brisače.

Manjše poškodbe in udrtine na keramičnih ploščicah lahko popravite s posebnim lepilom, ki ga lahko kupite v BAUHAUS-u.

Če pa so poškodbe večje in imate na zalogi dodatne ploščice, jih je bolje zamenjati. To lahko naredite kar sami, brez posebnega predznanja. Da pa pri tem ne bi poškodovali stenskih ali talnih ploščic okrog ploščice, smo pripravili kratek vodič, ki vas bo korak za korakom vodil skozi postopek zamenjave poškodovanih ploščic.

Preden se lotite menjave poškodovanih keramičnih ploščic


Prvi pogoj za zamenjavo poškodovane ploščice je, da imate doma rezervne ploščice. V nasprotnem primeru se boste morali precej potruditi, da najdete enake ali vsaj tako podobne, da razlika ne bo opazna.

Podobno velja za fugirno maso – če barva fugirne mase ne bo enaka originalni, bo na območju menjave fuga močno izstopala, kar pa z estetskega vidika ni zaželeno.

Za zamenjavo ploščic – ne glede na to, ali boste zamenjali eno samo ali več njih, boste potrebovali nekaj orodja in materiala. Vse našteto lahko najdete v trgovinah BAUHAUS.

Orodje in material za menjavo ploščic

• vrtalni stroj z nastavkom za frezanje ali kotnim brusilnikom
• nadomestna ploščica
• lepilo za ploščice (fleksibilno)
• fugirna masa (fleksibilna)
• gumijasta gladilka za fugiranje

• kladivo
• dleto
• reparaturna malta po potrebi
• goba
• zobata gladilka

Fugirna masa iz tube


Ker boste pri zamenjavi posameznih ploščic porabili manjšo količino fugirne mase, je bolj praktično, če uporabite fugirno maso iz tube. Že pripravljena fugirna masa je na voljo v različnih barvah, tubo pa lahko do naslednje uporabe enostavno zaprete in fugirno maso shranite.

Navodila za menjavo ploščic


Ne glede na to, ali se lotevate menjave stenskih ali talnih ploščic, kuhinjskih ali kopalniških ploščic, je postopek zamenjave posamezne keramične ploščice praviloma enak.

Prvi korak: odstranjevanje poškodovanih ploščic
Najprej z roba poškodovane ploščice odstranite fugirno maso. Uporabite kotni brusilnik ali vrtalni stroj z nastavkom za rezkanje. Pazite, da pri rezanju ne poškodujete sosednje ploščice.

S kladivom in dletom ploščico kos za kosom previdno razbijte. Nato odstranite ostanke fugirne mase, npr. s sesalcem. Neravnine podlage izravnajte z reparaturno malto. Podlaga mora biti popolnoma ravna.

2_12
Odstranjevanje fugirne mase okrog poškodovane ploščice
4_9
Razbijanje keramičnih ploščic
3_11
izravnava podlage za vgradnjo nove keramične ploščice
5_10
odstranjevanje ostankov fugirne mase s sesalcem

Drugi korak: polaganje novih ploščic in fugiranje

Preden nadaljujete s polaganjem novih ploščic, sosednje ploščice oblepite z lepilnim trakom, da jih zavarujete pred lepilom za ploščice. Nato na zglajeno podlago enakomerno nanesite fleksibilno lepilo za ploščice. Najbolje je uporabiti zobato gladilko.

Novo ploščico položite na sloj lepila za ploščice in jo pritisnite. Pri tem pazite, da so fuge na vseh straneh enako široke, torej da je ploščica točno na sredini vaše površine.

Počakajte vsaj 24 ur, da se lepilo za ploščice povsem strdi. Ko se lepilo posuši, nanesite fugirno maso in jo z gumijasto gladilko za fugiranje vtrite v fuge. Zelo pomembno je, da fugirno maso nanašate in gladite diagonalno na ploščice.

Ko se fugirna masa prične strjevati, fuge prav tako diagonalno pogladite z dobro ožeto vlažno gobo in zatem ploščico očistite ostankov fugirne mase.

6_9
Lepilo za ploščice nanašajte z zobato gladilko
7_9
Polaganje nove ploščice
10_2
Vtiranje fugirne mase v fuge
8_4
Čiščenje odvečne fugirne mase s ploščic

Celostna prenova kopalnice


Morda pa si namesto popravila poškodovanih ploščic zaželite celostno osvežitev kopalnice. V BAUHAUS-u najdete vse za prenovo kopalnice od tal do stropa.

Ni treba, da je kopalnica vedno le v beli ali univerzalnih barvah. Vdahnite prostoru nekaj življenja in izberite dekorativne ploščice po svojem okusu iz široke ponudbe.

Izberite ploščice z barvnim mozaikom, temnejše ploščice kombinirajte s svetlimi fugami ali obratno. Ideje ali navdih lahko najdete tudi na Sanitarnem oddelku vaše najbližje BAUHAUS poslovalnice. Razstavljeni vzorci prikazujejo atraktivne primere uporabe za kopalniške in bivanjske prostore. Naši svetovalci pa vam bodo z veseljem pomagali pri izbiri.

Če se boste polaganja ploščic lotili sami, pa vas vabimo še k branju naslednjih vodičev naših keramičarskih strokovnjakov:
• Polaganje in fugiranje stenskih ploščic
• Polaganje in fugiranje talnih ploščic