Lakiranje kovine

Laki za kovino so namenjeni različnim področjem uporabe: kot zaščita pred rjo, temeljni lak za pripravo barvnega nanosa ali kot barvni lak za dekoracijo. Razen železa in jekla lahko z lakiranjem dosežete nov videz pocinkanega jekla in kovin, ki ne vsebujejo železa, kot so aluminij, baker ali medenina. Z vodo redčeni akrilni laki ali 'klasični' laki na osnovi umetne smole, ki vsebujejo topila, nanesite s čopičem, penastim valjčkom ali s sprejem.

Upoštevajte: če pri nanosu laka ne upoštevamo veljavnih varnostnih navodil (npr. zadostno zračenje ali bolje, lakiranje na prostem), tvegamo resne zdravstvene posledice. Na hrbtni strani vsake embalaže so navedene vsebovane snovi, nevarnosti, ki jih izdelek predstavlja in varnostni ukrepi.

Navodilo

1. Lakiranje železa in jekla

Deli in površine, na katere želite nanesti lak, ne smejo biti mastni ali umazani. Za čiščenje je najprimernejše univerzalno razredčilo. Pred začetkom del je potrebno tudi temeljito odstraniti rjo – z brušenjem (npr. vrtalni stroj z žičnatim nastavkom) ali krtačo s kovinskimi ščetinami. V primeru hujše škode zaradi rje na teh mestih nanesite pretvornik rje.

Po čiščenju nanesite osnovni premaz proti rji. Sledi sloj predlaka in sloj belega ali barvnega laka. Večje površine prebarvajte brez madežev ali prehodov; lak z dolgimi potegi nanesite vzdolž površine, ga prečno razdelite in nato še enkrat premažite v vzdolžni smeri (navpično, vodoravno, navpično). Lakirajte mokro-na-mokro in nanašajte v dolgih pasovih, da se izognete prehodom.

2. Lakiranje pocinkanega jekla

Sveže vroče cinkano jeklo pred začetkom nanosa temeljnega premaza očistite s cinkovo raztopino. Pripravite raztopino iz desetih litrov vode, 0,5 l amonijeve raztopine (25 % salmiak) ter pribl. 10 ml detergenta za posodo. Kovino temeljito očistite gobo iz filca. Nosite zaščitne rokavice!

Upoštevajte: starih, načetih in grobo cinkanih površin s tem pripravkom ni potrebno čistiti.

Po čiščenju nanesite temeljni premaz.

Obstajajo t.i. 2-v-1 izdelki (temeljni premaz in sredstvo proti koroziji v enem). Kljub temu upoštevajte opozorila proizvajalca, saj vsi osnovni premazi niso primerni za cinkane površine.

Ko se osnovni premaz posuši, nanesite vrhnji lak.

Upoštevajte: uporabite le temeljne premaze in zaščitne lake, ki se med seboj skladajo.

3. Lakiranje kovin brez vsebnosti železa

Te vrste kovin (npr. aluminij, baker, medenina) in nerjavno železo je možno lakirati: kovinsko površino najprej skrbno očistite z brusnim filcem ali finim brusnim papirjem (npr. granulacija 320), z aluminija po potrebi očistite mastne madeže.

Lakirajte v dveh korakih: najprej temeljni premaz (v tem primeru v spreju) previdno pretresite, vstavite ventil in lak nanesite s krožnimi gibi.

Ko se temeljni premaz posuši, nanesite vrhnji lak – v tem primeru v spreju: embalažo dobro pretresite, da se barvni pigment ustrezno premeša in izdelek z razdalje 30 cm pršite vzporedno vzdolž obdelovanca (ne pršite s krožnimi gibi). Najbolje je delati na prostem in prostor zadostno prekriti.

Čiščenje in shranjevanje čopičev

Laki na akrilni osnovi so topni v vodi: uporabljene čopiče temeljito sperite pod tekočo toplo vodo in jih osušite. Da bodo tudi po daljši neuporabi ohranili prvotno obliko, glavo čopiča (ščetine) shranite v kozarcu (npr. kozarec za marmelado s pokrovom) z lanenim ali rastlinskim oljem.

Orodje in material

  • valjček na ročaju
  • žična krtača
  • valjček za akrilne lake
  • posoda za lak
  • čopič z naravnimi vlakni za lake na osnovi umetne smole
  • čopič s sintetičnimi vlakni za akrilne lake
  • palica za mešanje
  • penasti valjček za lake na osnovi umetne smole
  • brusni papir
  • brusni filc