Lak in lazura na lesu

Lakiranje ali laziranje ni zahtevno – če upoštevamo nekaj osnovnih pravil. To velja že za pravilno pripravo: z luženjem ali vročim zrakom najprej odstranite stari nanos laka. Zatem površino temeljito posušite. S čiščenjem ste tudi izvedli naslednji pomemben korak: vlaženje lesa. Lesena vlakna se ob tem napojijo in manjše nepravilnosti izginejo same. Pomembno je, da je les po celotni površini enako navlažen. Z brušenjem odstranite vlakna, ki so zaradi vode postala opaznejša in površino zatem zgladite.

Upoštevajte: če pri nanosu laka in lazure ne upoštevamo veljavnih varnostnih navodil (npr. zadostno zračenje ali bolje, lakiranje na prostem), tvegamo resne zdravstvene posledice. Na hrbtni strani vsake embalaže so navedene vsebovane snovi, nevarnosti, ki jih izdelek predstavlja in varnostni ukrepi. Nosite zaščitne gumijaste rokavice.

Navodilo

1. Potrebni pripomočki za lakiranje

Poleg skrbno nanešenega sloja laka ali lazure je za uspešen končni rezultat odločilna izbira kakovostnih pripomočkov. S kakovostnimi čopiči in valjčki prihranite čas ter morebitno jezo in razočaranje, lakiranje pa je enostavnejše. Lak ali lazuro z manjšo palico temeljito premešajte in uporabite posodo za barvo z različnimi dodatki. Tako bo delo z valjčki enostavnejše: flock valjčki so primerni za akrilne lake, penasti za lake na osnovi umetne smole. Čopiči z naravnimi vlakni so primerni za nanos barve in lake na osnovi topil. Za nanos lazure so najprimernejša izbira posebni čopiči za lazure.

Upoštevajte: nove čopiče pred uporabo temeljito sperite. Odpadajoče ščetine odstranite z večkratnim potegom po neobdelanem lesu ali po brusnem papirju. Ob tem upoštevajte navedbe, kateri pripomočki so primerni za različne lake in lazure.

2. Lakiranje lesa s prozornim ali barvnim lakom

Po že opisanem 'namakanju' lesa počakajte, da se les znova popolnoma posuši. Nato ga zbrusite, najbolje z brusnim papirjem na kladi. Površina bo gladka, če jo obdelamo v treh korakih: začnite z zelo grobim brusnim papirjem (granulacija 120), nato s srednje grobim (granulacija 150). Za konec uporabite fini brusni papir (granulacija 180). Brusite z lahnim pritiskom, v smeri poteka vlaken. Leseni prah odstranite s suho krtačo ali površino posesajte.

Lep končni rezultat – tudi pri uporabi prozornega laka – dosežete z nanosom v več plasteh: prednanos, vmesni in končni nanos. Najprej lak s čopičem nanesite po robovih, takoj zatem pa površino z valjčkom prevlecite v vzdolžni smeri, brez prehodov. Če želite akrilni lak nanesti s čopičem po celotni površini, najprej nanesite dva do tri pasove, ki jih zatem 'izbrišete' oz. 'zamažete': površino s čopičem ali valjčkom najprej prevlecite prečno in nato znova po dolžini – ob tem ne zajemajte novega laka. Tako dosežete enakomerno porazdelitev barve. Čopič v barvo vedno pomočite le do tretjine ščetin.

Upoštevajte: da prah ne pride v stik z vlažnim lakom, les lakirajte v prostoru s čim manj prahu!

3. Lakiranje oblepljenih barvnih površin

Da na oblepljenih površinah preprečite vstop laka pod lepilni trak, na površino najprej nanesite pred-, vmesni in končni nanos laka, kot opisano. Preden želeno površino previdno oblepite (zidarski krep lepilni trak ali trak za lakiranje), mora biti sloj laka popolnoma suh (upoštevajte navodila proizvajalca).

Oblepljeno površino prebarvajte z osnovno barvo – tako zapolnite tudi najmanjše odprtine – nato površino z valjčkom dvakrat prebarvajte in lepilni trak odstranite.

4. Nanos temeljnega premaza

Na nekatere vrste obdelovancev je potrebno pred lakiranjem nanesti nanos temeljnega premaza: npr. na 'plošče srednje gostote' (MDF) je priporočljivo predvsem po robovih nanesti temeljni namaz, ki zapolni površino. Možno je tudi, da nekatere vrste smole v hrastovem lesu lak obarvajo. V tem primeru je obvezen nanos zapornega premaza na osnovi topil.

5. Laziranje lesa

Izboljšanje videza pohištva z lazuro: površino neobdelanega lesa najprej zbrusite in površino očistite, kot je opisano. Na les nanesite lazuro in počakajte, da se posuši. Nato površino ponovno zbrusite s finim brusnim papirjem. Drugi nanos s posebno lazuro za les ustvari lesk, struktura lesa pa ostane vidna. Za enakomeren nanos s čopičem lazuro nanašajte vzdolž obdelovanca z dolgimi potezami.

Upoštevajte: lazura je pogosto zelo tekoča in lahko hitro začne odtekati. Dele, ki jih je potrebno zaščititi, oblepite s krep papirjem. Ko se lazura nekoliko posuši, lepilni trak odstranite. Upoštevajte tudi, da lahko barva lesa vpliva na končni barvni ton, zato vedno nanesite poskusni premaz.

Vrste lakov

Obstajajo tri pomembne vrste lakov: akrilni lak, lak na osnovi naravne ter umetne smole. Akrilni laki ne vsebujejo topil in se redčijo z vodo. So nevtralenga vonja, njihov nanos je hiter. Primerni so za les, kovino in umetne mase. Pri naravnih lakih se kot vezne snovi uporabljajo rastlinske in živalske surovine. Laki na osnovi umetne smole so posebej primerni za mize, stole in druge površine, ki so stalno izpostavljene večjim obremenitvam. Z laki na osnovi umetne smole ustvarite zaščito površine, ki je odporna proti umazaniji in praskam.

Odstranjevanje lakov z vročim zrakom

Stare nanose laka lahko odstranite s pištolo na vroč zrak: vroč zrak s temperaturo do 600 °C lak stopi, zato ga je mogoče enostavno odstraniti. Pištolo na vroč zrak približajte laku, ki ga želite odstraniti. Upoštevajte, da se zrak med šobo in lakom hitro shladi, npr. pri odmiku 5 cm za 70 °C.

Pred menjavo šobe počakajte, da se ta ohladi: po končanem opravilu je šoba še zelo vroča – ne dotikajte se je in jo odložite le na mesta, ki so zaščitena pred vročino.

Luženje barve

Tekočine za luženje so danes izdelane brez zdravju škodljivih kloroogljikovih snovi in metilklorida. Kljub temu med uporabo nosite gumijaste rokavice. Delajte na prostem ali ob odprtem oknu. Čas vpijanja je odvisen od temperature in starega nanosa (upoštevajte navedbe proizvajalca). Tekočina za luženje je takoj primerna za uporabo: nanesite jo s čopičem, ščetko ali valjčkom iz ovčjega krzna. Počakajte, da se na stari barvi tvorijo mehurčki. Barvni sloj, ki ni odstopil, odstranite z lopatico. Pri večslojnih premazih je morebiti potreben dodaten nanos lužila. Preverite, ali so vsi ostanki laka odstopili.

Za odstranjevanje laka na osnovi umetne smole in oljnih barv uporabite prašek za luženje, ki ga z vodo zmešajte v pasto. Tako lahko hkrati odstranite tudi do deset slojev barve. Prašek za luženje ni primeren za furnir, disperzijske barve, nitro-in akrilne lake.

Orodje in material

 • akrilni lak, lak na osnovi naravne ali umetne smole po potrebi
 • tekočina za luženje ali pasta za luženje po potrebi
 • posoda za barvo z različnimi dodatki
 • gumijaste rokavice
 • temeljni premaz po potrebi
 • pištola na vroč zrak po potrebi
 • čopič z naravnimi ali umetnimi ščetinami
 • valjček za lakiranje (flock valjček za akrilne lake; penast za lake na osnovi umetne smole)
 • klada za brušenje
 • brusni papir
 • goba
 • terpentin
 • sirkova krtača