Main Content

Izolacija stropa

Toplota se vedno dviga. Če se strop nahaja pod neogrevanimi ali redko ogrevanimi prostori ali neposredno pod ravnimi strehami in ob tem ni ustrezno izoliran, toplota izhaja skoraj brez povsem neovirano. Toplotno izolirana spodnja stran predstavlja zaporo, saj skrbi za termično ločitev.

1. Izgradnja podkonstrukcije

Za ogrodje toplotnoizolativne podkonstrukcije najprej zgradite podkonstrukcijo iz lesenih letev: letve s strani z vložki privijte v steno. Če stena ni ravna, za njimi vstavite izravnalne ploščice. Vse ostale lesene dele s kovinskimi vložki (premer vijakov 6 mm) vpnite na strop.

Razmak med posameznimi letvami mora ustrezati polovični širini kasnejše obloge (npr. iz mavčno-kartonastih plošč).

2. Izolacijska plast in parna zapora

Z univerzalnim nože razrežite izolacijski material v rahlo večji dimenziji in ga vpnite med letve.

Če izolirate strop, ki meji na neogrevane prostore, je parna zapora nujno potrebna – sicer so izolirani material trajno vlažen in ne bo več imel izolacijskega učinka. V ta namen pod že položeno izolacijo vstavite posebno folijo, ki deluje kot parna zapora.

Robove med trakovi izolacijskega materiala prekrijte s tesnilnim trakom – tudi na stiku s steno.

3. Zapora stropa

Tako izoliran strop zaprite, npr. s ploščami iz mavčnega kartona. Te so relativno cenovno ugodne in enostavne za obdelavo.

4. Toplotna in zvočna zaščita v enem

Če vas poleg tega tudi moti hrup 'od zgoraj', pomaga t.i. spuščen strop. Dodatna prednost so tudi nižji stroški ogrevanja pozimi, saj je potrebno ogreti manjši prostorski volumen.

Lesene podkonstrukcije iz lesa ne privijačite direktno na strop, ampak jo pritrdite na nastavljiva kovinska obešala, ki jih na strop pritrdite z vložki. Obešala skrbijo za enakomeren razmak in potreben votel prostor (najmanj 40 mm).

Letve z leve in desne privijte z obešali in nanje po delih pritrdite stropno oblogo (npr. plošče iz mavčnega kartona). Tako nastali votel prostor med stropom in oblogo popolnoma zapolnite z izolacijskim materialom.

Galerija Izolacija stropa

Izoliran strop zmanjša toplotne izgube. Znižan izoliran strop skrbi za dodatno protihrupno zaščito.
Podkonstrukcija bo v nadaljevanju držala toplotno izolativno podstreho. V ta namen lesene deske v vložki pritrdite na strop oz. stranske letve na steno.
Izolacijske plošče razrežite in jih vpnite med letve.
Preko letev namestite parno zaporo in stične dele trakov prelepite.
Obložite v celotni izolirano podstreho. Vključite lahko tudi dodatne halogenske sijalke, ki na primer v otroški sobi delujejo kot zvezdnato nebo.
Če želite istočasno ustvariti tudi zvočno izolacijo, mora biti strop spuščen. Najenostavneje gre z nastavljivimi kovinskimi obešali: lesene tramove v vodoravni liniji privijačite na obešala in nanje oblogo. Nastali votli prostor zapolnite z izolativnim materialom.
 
 

Znižanje stropa

Znižan strop je učinkovita zaščita pred prenosom hrupa in toplote – pod pogojem, da so zatesnjeni vsi robovi, tudi ob stenah. Zato pod letve ob steni namestite izolativne trakove.

 • tesnilni lepilni trak
 • kovinska obešala po potrebi
 • baterijski vijačnik
 • izravnalne ploščice po potrebi
 • vrtalnik
 • univerzalni nož
 • folija za parno zaporo po potrebi
 • izolacijski material po potrebi
 • stropna obloga po potrebi, npr. plošče iz mavčnega kartona
 • lesene letve za podkonstrukcijo po potrebi
 • lestev
 • kovinski vložki
 • spenjalnik