Main Content

Izolacija stropa v kleti

Pri izolaciji kletnih stropov z notranje strani se po celotni površni  toplotno izolacijskih plošč nanese posebna malta plošče s spodnje strani prilepijo na strop. Za preprečitev toplotnih mostov je potrebno plošče montirati eno ob drugi brez prehodov in križnih fug. Izolacijski material mora biti debel vsaj 12 cm. Vsak dodatni centimeter ustvari boljšo toplotno izolacijo z minimalnimi dodatnimi stroški materiala. V prikazanem primeru smo za izolacijo uporabili mineralne izolacijske plošče. Izberete lahko tudi plošče iz trde poliuretanske pene ali izolacijske plošče iz kamene volne. Obe vrsti materiala sta na voljo tudi z dekorjem na spodnj strani, zato dodatna obdelava površine ni potrebna

1. Priprava podlage

Podlaga mora biti brez prahu, suha, ravna, nosilna in primerna za lepljenje. Mogoče je potrebna priprava, npr. čiščenje, kitanje razpok ali nanos predpremaza, da se tako izboljša kakovost izolacijskih plošč. Če je strop zelo neraven ali valovit, je najbolje izbrati kar fleksibilen izolacijski material.

Upoštevajte: manjše neravnine podlage izravnajte takoj ob pritrditvi plošče z lahko malto.

2. Izolacija kletnega stropa s spodnje strani

Najprej zmešajte lahko malto (upoštevajte navodila proizvajalca) in malto nato z zobato gladilko (zob 10) po celotni površini nanesite na mineralno izolacijsko ploščo  (skupna višina 8 mm). Obrobne dele natančno razrežite, uporabite lisičji rep.

Izolacijske plošče (z zamikom– brez križnih fug) nato pritisnite na strop in jih lahno pritisnite na sloj malte.

Izolacijske plošče je možno naknadno prebarvati (silikatne fasadne barve) ali nanje nanesti kit: na prikazanem primeru malta na sistemu služi kot zaključni omet z vstavljeno armirno mrežo.

Galerija Izolacija stropa v kleti

Izolacija stropa s spodnje strani ni zahtevna: zmešajte lahko malto, jo nanesite in izolacijske plošče pritrdite z nekaj razmaka (z zamikom fug) glede na prej položene plošče ter jih rahlo premaknite, da se 'usedejo'.
Namesto mineralnih izolacijskih plošč lahko uporabite plošče iz kamene volne, na strop pa jih prilepite z gradbenim ali lepilom za ploščice.
Spodnja stran plošč iz kamene volne ni tako lepa: po lepljenju enotavno nanesite tanek sloj ometa.
Če želite takoj doseči lepo spodnjo stran, lahko alternativno izberete plošče iz kamene volne z belo dekoracijo iz steklenega filca.

Fleksibilen izolacijski material: podkonstrukcija iz lesenih letev

Letve pritrdite na steno z vložki ob strani – če stena ni ravna, letve za izravnavo podložite s ploščami. Nadaljnje lesene letve na strop zasidrajte s kovinskimi vložki (razmik prilagodite širini izolacijskih plošč). Z univerzalnim nožem izolacijske plošče razrežite v nekoliko večji dimenziji in jih vpnite med letve. Tako zatesnjen strop nato obložite in nanesite omet.

  • armirna mreža po potrebi
  • žaga lisičji rep
  • izolacijski material po potrebi (npr. mineralne izolacijske plošče in lahka malta)
  • lepilna malta po potrebi
  • letev
  • silikatna fasadna barva po potrebi
  • zobata gladilka (zob 10 mm)