Izolacija stropa

Da preprečimo morebiten hrup in moteče zvoke sosednjega stanovanja nad nami ali pod nami, je potrebna izolacija stropa. Prav tako pa ima izolacija tudi veliko vlogo pri ohranjanju toplote.

Če je vaše stanovanje nad kletjo ali garažo, ki sta običajno neogrevana prostora, lahko skozi tla izgubimo tudi do 20 odstotkov toplote.

Rešitev za tovrstne težave je ustrezna izolacija stropa.

Zakaj potrebujemo izolacijo stropa?

Izolirane stavbe med ogrevanimi in neogrevanimi prostori pripomorejo k znatnim prihrankom energije in višjo toplotni učinkovitosti, zaradi česar so v večnadstropnih stavba bivalni in delovni prostori udobnejši za bivanje.

Izolacija stropa je lahko v naslednjih oblikah:

Spuščeni strop – dodaten strop, ki se pogosto uporablja v medetažnih konstrukcijah in se izvaja z mavčnimi ploščami na lahki podkonstrukciji. Plošče iz kamene volne z nizko gostoto so nameščene za izboljšanje toplotne, zvočne in požarne učinkovitosti.
Izolacija stropa parkirišča – plošče ali letve s premazom ali zaključno obdelavo so lahko barvane ali ometane. Plošče so zlepljene in / ali mehansko pritrjene na strop, kar izboljša estetiko stropa, pa tudi njegovo toplotno, zvočno in požarno zaščito - idealno za zaščito zgornjih lastnosti.
Izolacija stropa kleti – enaki izdelki kot pri izolaciji stropa parkirišč, z večjim poudarkom na estetiku.

Zvočna izolacija stropa

Če želimo strop zvočno izolirati, je pomembno, da novo stropno oblogo ločimo od nosilnega stropa.
Uporabimo tak način pritrjevanja, ki maksimalno zmanjša prenos zvoka iz stropa na oblogo, zato uporabimo posebna sidra z anti-vibracijskimi podložkami.

Kako se izvaja zvočna izolacija stropa?

Med obstoječ strop in novo stropno oblogo namestimo izolacijski material, ki bo zmanjšal odboj zvoka v tej votlini. V ta namen se lahko uporabi kameno ali lesno volno ali sintetično peno.

Zvočno izolacija stropa mora biti za dober učinek iz čim gostejšega in obenem elastičnega materiala.
Primernejše od lesenih oblog so težke mavčne plošče, ki se namestijo v vsaj dveh slojih, med katere se vstavi mehkejša elastična plast.

Izbira pravega materiala in načina vgradnje je odvisna tudi od vrste stropa in vrste hrupa.

Kako se lotiti izolacije stropa?

1_11
Izolacija stropa
2_11
Priprava stropa za izolacijo
3_10
Priprava izolacije na stropu

1. Izgradnja podkonstrukcije za izolacijo

Za ogrodje toplotnoizolativne podkonstrukcije najprej zgradite podkonstrukcijo iz lesenih letev: letve s strani z vložki privijte v steno. Če stena ni ravna, za njimi vstavite izravnalne ploščice. Vse ostale lesene dele s kovinskimi vložki (premer vijakov 6 mm) vpnite na strop.

Razmak med posameznimi letvami mora ustrezati polovični širini kasnejše obloge (npr. iz mavčno-kartonastih plošč).

2. Izolacijska plast in parna zapora

Z univerzalnim nože razrežite izolacijski material v rahlo večji dimenziji in ga vpnite med letve.

Če izolirate strop, ki meji na neogrevane prostore, je parna zapora nujno potrebna – sicer je izolirani material trajno vlažen in ne bo več imel izolacijskega učinka. V ta namen pod že položeno izolacijo vstavite posebno folijo, ki deluje kot parna zapora.

Robove med trakovi izolacijskega materiala prekrijte s tesnilnim trakom – tudi na stiku s steno.

5_8
Folija pod izolacijo
11_1
Tesnilni trak pri izolaciji stropa
6_8
Mavčni karton za izolacijo

3. Zapora stropa

Tako izoliran strop zaprite, npr. s ploščami iz mavčnega kartona. Te so relativno cenovno ugodne in enostavne za obdelavo.

4. Toplotna in zvočna zaščita v enem – spuščen strop

Če vas poleg tega tudi moti hrup 'od zgoraj', pomaga t.i. spuščen strop. Dodatna prednost so tudi nižji stroški ogrevanja pozimi, saj je potrebno ogreti manjši prostorski volumen.

Lesene podkonstrukcije iz lesa ne privijačite direktno na strop, ampak jo pritrdite na nastavljiva kovinska obešala, ki jih na strop pritrdite z vložki. Obešala skrbijo za enakomeren razmak in potreben votel prostor (najmanj 40 mm).

7_8
Vijačenje izolacije
9_2
Postavljanje stropne izolacije
10_1
Stropna izolacija

Letve z leve in desne privijte z obešali in nanje po delih pritrdite stropno oblogo (npr. plošče iz mavčnega kartona). Tako nastali votel prostor med stropom in oblogo popolnoma zapolnite z izolacijskim materialom.

Znižanje stropa

Znižan strop je učinkovita zaščita pred prenosom hrupa in toplote – pod pogojem, da so zatesnjeni vsi robovi, tudi ob stenah. Zato pod letve ob steni namestite izolativne trakove.

Orodje in material za pripravo izolacije stropa

Če se lotevate izolacije stropa, boste pri opravilu potrebovali kar nekaj orodja in materiala:

• tesnilni lepilni trak
• kovinska obešala po potrebi
• baterijski vijačnik
• izravnalne ploščice po potrebi
• vrtalnik
• univerzalni nož


• folija za parno zaporo po potrebi
• izolacijski material po potrebi
• stropna obloga po potrebi, npr. plošče iz mavčnega kartona
• lesene letve za podkonstrukcijo po potrebi
• lestev
• kovinski vložki