Vzdrževanje orodja

Če gre za čiščenje, brušenje, manjavo ali pa kar še spada k vzdrževanju orodja – dobro orodje je kakovostno in potrebuje temu primerno nego. Kdor želi orodje očisititi takoj po uporabi, že s tem skrbi za dolgo delovanje. Sicer pa je zima pravi čas za pregled vrtnega orodja (npr. vrtne kosilice, škarij za živo mejo ali lopate), da so te spomladi takoj primerne za uporabo.

Upoštevajte: pred vsako nego ali vzdrževanjem električnih in bencinskih naprav je potrebno izvleči vtič za vžigalno svečko (bencinski stroji) ter električne naprave odklopiti iz električnega omrežja oz. iz ohišja odstraniti baterijo.

Navodilo

1. Nega kladiva, klešč & co.

Od časa do časa naoljite zgibne člene klešč, da se lahko enostavno in gladko premikajo: zgibne dele naoljite z oljem v spreju ali mazivom, pustite učinkovati ter odvečno mazivo ali olje obrišite s krpo.

Upoštevajte: olje v spreju ali mazivo ni pomembno le zaradi samih zgibnih členov, ampak tudi zaradi zaščite pred korozijo.

Občasno je potrebno naoljiti tudi zgibne členke zložljivega metra: na zgibne členke nanesite grafitni prašek. To sredstvo je primerno je tudi za cilindre v hišnih ali avtomobislkih vratih.

Škarje bodo rezale bolje, če z njimi občasno odrežemo delček brusnega papirja. Tako se robovi rezila naostrijo. Sicer pa tudi zgibno mesto škarij ne sme biti preveč ohlapno. Po možnosti od časa do časa previdno vijak privijte, da oba dela, ne ohlapno, ampak lahno drsita drug ob drugem.

Poteg po finem brusnem kamnu bo na vseh rezilih, od noža na skobeljniku do rezila na dletu ustvaril pravo ostrino in gladko površino. Brusni kamen za brušenje navlažite z vodo ali oljem (upoštevajte navodila proizvajalca) in zatem rezila vlecite sem in tja, povsem vzporedno s kotom površine za rezanje. Rezilo nato previdno posušite, rahlo naoljite in ponovno sperite.

Večja rezila (npr. nože za kosilnico) nabrusite na kolutnem brusilnem stroju.

Tudi brusno ploščo brusilnega stroja je potrebno od časa do časa nabrusiti. Če ne želite kupiti orodja iz kaljenega jekla za naravnavanje plošče, si lahko pomagate tudi z brusnim kamnom, ki ga držite natančno vzporedno s stransko površino plošče. Rob brusne plošče bo tako ponovno dobil staro obliko.

Prislon lesenega obliča se s časom neenakomerno obrabi. Za izboljšanje oblanja ga je potrebno zgladiti. V ta namen kos finega brusnega papirja prilepite na povsem ravno podlago in oblič večkrat povlecite sem ter tja, dokler se neravnine ne izravnajo.

Rezila obličev je najlažje nabrusiti na povsem ravnem brusni podlagi: vrtalni stroj nastavite na najvišje število obratov, kar fleksibilno podlago dodatno stabilizira. Rezilo obliča ob tem občasno ohladite v hladni vodi, ne brusite ga predolgo in nanj ne pritiskajte premočno, da jeklo ne zažari.

Da bo ročna žaga trajno lepo drsela skozi les, mora biti najprej vedno čista: s špiritom odstranite ostanke smole na rezilu in rezilo previdno naoljite – tako kovinsko površino zaščitite pred korozijo.

Upoštevajte: ne zajemite preveč olja, da les pri žaganju ne postane lisast.

Tudi rezila ročnih žag (velja za tudi za rezila z zobniki iz karbidne trdine) je potrebno od časa do časa nabrusiti. Rezilo vpnite med dve deščici in ga s fino trikotno pilo previdno zbrusite v smeri obstoječega nabrušenja (nazobčanje lahko preverite z lupo).

Lesene drobce je iz manjših zarez zaradi strganja in brušenja najlažje odstraniti s fino jekleno krtačo, najbolje s krtačo z medeninasto glavo.

Ohlapno nasajeni ročaji na sekiri so nevarni, saj lahko kovinska glava ob silovitem udarcu enostavno odleti. Za stabilen nased ročaja tega snemite in ga s fino žago obžagajte. Kladivo ponovno nasadite na ročaj in v režo na čelni površini vstavite manjšo kovinsko zagozdo. Les se tako razširi in kovinska glava stabilno nasadi.

Pomoč iz spreja

Od enostavnega spreja do suhega sredstva za mazanje – spreji za čiščenje, zaščito in nego pomagajo očistiti stroje in orodje, hkrati pa ščitijo pred korozijo in obrabo.

Orodje in material

  • brusni kamen
  • žična krtača
  • trikotna pila
  • grafitni prašek
  • krpe in gobe
  • spreji za čiščenje, zaščito in nego
  • čistilo
  • brusni papir
  • špirit