Vrtalni stroj

Z vrtalnim strojem brez težav in zanesljivo izvrtate jeklo, les, aluminij in umetno maso ter z udarnim vijačnikom prevrtate opeko, kamen ali beton. Z dodatnimi nastavki lahko tudi brusite, polirate, rezkate, krtačite, mešate in črpate. Za zelo trde materiale, kot so beton ali granit, obstajajo lažja udarna kladiva. Udarjajo z manj udarci kot udarni vrtalniki, udarci pa so zato precej močnejši – skoraj brez pritisne moči.

Navodilo

1. Delo z vrtalnim strojem

Vrtalni stroj je zelo vsestransko uporaben in svoj prostor najde v vsakem gospodinjstvu. Da pri vrtanju v gladke kovinske površine ne zdrsne, si pomagamo s pomožno luknjo, ki jo navrtamo s trdo kovinsko konico. Na ploščicah enak učinek dosežemo, če mesto luknje označimo na kosu lepilnega traku.

Poleg vrtalnega stroja seveda potrebujemo tudi ustrezen sveder. V ta namen praviloma obstajajo trije različni tipi: sveder za les, kamen in kovino.

S stikalno tipko vnaprej določite smer vrtenja naprave – torej ali želite vijak priviti ali odviti. Pričnite z nižjim številom vrtljajev in jih postopoma zvišujte. Tako vrtate enakomerno in preprečite, da bi vrtalnik zdrsnil z označenega mesta.

Ustrezno globino pri luknjah za vložke določite tako, da vložek prislonite ob sveder in dolžino označite ali pa uporabite distančnik.

Upoštevajte: če ste za vložek izvrtali preveliko luknjo – ni problema! Luknjo zapolnite z reparaturnim kitom na osnovi mavca in vstavite vložek.

Za čisto delo priporočamo, da nastali prah s sesalnim nastavkom odsesate že med vrtanjem ali pa pod luknjo, ki jo želite izvrtati, prilepite papirno vrečko, npr. filter za kavo.

2. Delo z udarnim kladivom

Pri trših kamnitih stenah in betonu udarno kladivo poskrbi za dober rezultat. Z udarci, ki jih proizvede samo udarno kladivo, luknje v kamnu nastanejo skoraj same od sebe. Stroj morate le lahno pritisniti, s tem pa prihranite svoje moči.

Upoštevajte: udarno kladivo se lahko samodejno izklopi, če zadane ob vodno napeljavo – posebej pomembno v kopalnici in kuhinji!

Če udarno kladivo uporabljate za klesanje, npr. za odstranjevanje ploščic ali izvrtanje manjših odprtin v zidu, je potrebno najprej izklopiti rotacijsko funkcijo, torej vklopiti blokado vrtenja. Za posamezna kladiva obstajajo posebna pravila za klesanje. Najprej izklopite varovalke, nato preverite, ali pod zidom obstaja vodna, električna ali ogrevalna napeljava. Šele zatem z udarnim kladivom naredite luknjo, v katero boste zatem vgradili vtičnico.

Baterijski vrtalni stroji

Vrtanje in vijačenje odlično potekata tudi z baterijskim pogonom! Pri tej vrsti opravil kratek čas potrebujete visoko zmogljivost – v tem pogledu je baterijsko delovanje nekoliko omejeno. Profesionalni baterijski vijačniki so brez težav primerni tudi za serijsko vijačenje z velikimi premeri, baterije pa nudijo dovolj moči tudi za udarna kladiva.