Visokotlačni čistilec

Težavno odstranjevanje umazanije s terase, poti, zidu ali vrtnega orodja in pohištva lahko hitro in enostavno rešite z visokotlačnim čistilcem. Sicer pa visokotlačni čistilci tudi učinkovito varujejo okolje: skozi običajno vrtno cev v istem času preteče osem do desetkrat več vode kot skozi cev visokotlačnega čistilca. Privarčujte dragoceno vodo – in prav za čiščenje in zalivanje na prostem se v zadnjem času porabi veliko preveč pitne vode. Praktični čistilni aparati so priročni, vsestranski, poganja pa jih elektromotor. Že z manjšimi aparati vstopnega razreda lahko veliko očistite, z večjimi pa je čiščenje hitrejše in še udobnejše.

Upoštevajte: pri čiščenju poti, teras, oken in okenskih okvirov se obvezno izognite fugam ali tesnilom. Vodni curek ima dovolj moči, da odstrani tesnila in poškoduje fuge.

Navodilo

Izbira pravega visokotlačnega čistilca

Ko načrtujemo nakup visokotlačnega čistilca, imamo na razpolago široko ponudbo, saj lahko v grobem izbiramo med visokotlačnimi čistilci na hladno in toplo vodo. Za profesionalne potrebe so na voljo tudi čistilci z motorjem z notranjim izgorevanjem. Za zasebno uporabo praviloma zadostujejo že čistilci za hladno vodo. To pomeni, da aparat sam ne proizvaja tople vode. Za potrebe čiščenja pa se lahko topla voda doda . V navodilih za uporabo je navedeno, kolikšna je lahko najvišja dopustna temperatura vode, ki jo dodamo. Prosimo, upoštevajte te vrednosti, sicer se lahko tesnila poškodujejo ali celo uničijo.

Upoštevajte: čistilci na toplo vodo so precej dražji, vendar maščobo in olja odstranijo hitreje, čas čiščenja pa se med drugim občutno skrajša.

Pri nakupu bodite pozorni predvsem na tlak vode in količino vode, ki jo visokotlačni čistilec črpa, saj je pri večji porabi moč čiščenja precej večja. Primer: 50 l vode, ki jo usmerimo proti steni, ustvari drugačen rezultat čiščenja kot 1 l, ki ga prav tako usmerimo proti steni s 30 bar. Za zasebne uporabnike, ki želijo občasno očistiti teraso, povsem zadostujejo naprave z najvišjim tlakom med 120 in 150 bar.

Pri končnem rezultatu je pomembna tudi šoba, saj določa, kako hitro in temeljito bomo čistili. Praviloma razlikujemo med šobami s ploščatim ali točkovnim curkom. Močni točkovni curek očisti tudi trdovratno umazanijo, ploščati pa vodo razdeli po širini in je tako primernejši za večje površine. Naslednja šoba, tako imenovana rotacijska, združuje moč točkovnega in po širini razdeljenega vodnega curka.

Na voljo je širok izbor dodatkov: podaljški iz jeklene cevi ali umetne mase, ploščaste krtače, pokrovi iz umetne mase, rotacijske krtače za čiščenje, ročna brizgalna pištola, rezervoar za čistilno sredstvo in še veliko več – za različna opravila čiščenja obstaja ustrezen nastavek.

Tlačni čistilec s kombinacijo tlaka in vodnega curka trdovratno umazanijo odstrani hitro in brez napora – z njim boste z zidu, kamnov in poti brez težav odstranili alge, lišaje ter neželeni mah. Z ustreznimi krtačami za pranje in šobami za vodni curek boste vrtna igrala in pohištvo, kakovostna platišča iz lahke kovine ter kolo ali avto očistili brez truda. S praktičnim podaljškom in čistilno krtačo boste brez napora očistili tudi steklo zimskega vrta.

Upoštevajte: vodnega curka nikoli ne usmerite proti ljudem, med delom pa ga vedno usmerite stran od sebe. Pri delu z visokotlačnim čistilcem tudi vedno nosite zaščitne rokavice.

Univerzalni koncentrat za visokotlačni čistilec

Posebni koncentrat za visokotlačni čistilec odstrani trdovratno umazanijo brez pomoči in je primeren za vse visokotlačne čistilce in visokotlačne sisteme.