Vijaki za les

Običajno se za spajanje lesenih delov uporabljajo vijaki iz pocinkanega jekla. Nudijo določeno stopnjo zaščite pred korozijo, vendar – v nasprotju z vijaki iz legiranega jekla - dolgoročno ne predstavljajo zaščite pred vlago in vremenskimi vplivi. Sicer pa je legirano jeklo v primerjavi z navadnim mehkejše. Zato se pri uporabi vijakov iz legiranega jekla izogibajte visokim priteznim momentom. Vijake poleg običajnega ročnega pritegovanja z navadnimi in križnimi izvijači, inbus ključi, bit izvijači ali viličastimi ključi pogosto privijačimo tudi z električnimi napravami.

Navodilo

1. Vrste vijakov, material in vse, kar morate vedeti

Vijaki so običajno izdelani iz jekla in legiranega jekla: jekleni vijaki so običajno pocinkani in modro ali rumeno pasivirani. S pasiviranjem dosežemo zaščito pred korozijo, vijake pa zaradi svetlo rumene ali kovinske barve hitreje prepoznamo. Za vrste temnega lesa lahko izberemo brunirane vijake. Oksidna plast (patina) na vijakih je zelo nevpadljiva, zaščita pred korozijo pa je nižja. Boljša izbira so vijaki iz legiranega jekla, zaradi česar jih radi uporabljamo za montažo lesenih teras.

Poleg velikosti vijaka je najpomembnejša tehnična razlika vijaka utor. Običajno so v stroki najbolj razširjeni vijaki s križnim profilom (ali pozidriv, desni na sliki levo), čeprav je šestrobni utor (ali Torx®; levi na sliki levo) tehnično najbolj dovršen sistem. Skrbi za optimalen prenos moči brez povečane moči pri privijanju – idealna izbira za baterijske vijačnike in hitro privijanje. Sicer pa lahko pri netočno ustreznih ali obrabljenih bit izvijačih zobnike v utoru hitro 'odvijete'.

Trdna in varna povezava sestavnih delov nastopi, če uporabite vijake z delnim navojem: obdelovanec, ki ga želite montirati, ni v območju navoja in se tako s privijanjem vijaka s šestrobnim utorom povleče navzdol (slika desno).

Če želite prikriti spoj v lesu, uporabite prekrivne čepe, ki naj ustrezajo profilu utora posameznega vijaka.

Vijaki za iverne plošče imajo posebno obliko, zaradi katerih je upor pri privijanju zelo nizek, pri izvijanju pa zelo visok. Posebej primerni so za strojno privijanje. Navrtanje ni potrebno, saj ostra konica na vrhu navoja takoj zavrta v material. Daljši vijaki za iverne plošče obstajajo tudi v izvedbi z delnim navojem.

2. Privijačenje lesa

V prikazanem primeru moramo privijačiti dva lesena dela: najprej navrtajte les, ki ga je potrebno montirati (premer svedra = premer navoja vijaka). Oba kosa lesa nastavite v pravilni položaj in na spodnjem kosu označite luknje za montažo. Sveder zamenjajte (premer svedra = premeru osnovnega dela vijaka).

Upoštevajte: pri trdem lesu in vedno, kadar želite preprečiti cepljenje lesa med vrtanjem, les navrtajte.

Na označnih mestih lahko spodaj ležeči del navrtate, v dolžini dveh tretjin končne globine za privitje. Nato oba obdelovanca povežite: izbrani tip vijaka privijte do konca (vijak zagrabi šele v spodnjem delu).

3. Privijačenje terase

Za privijačenje lesene terase uporabite posebne terasne vijake iz legiranega jekla. Poleg posebnih lastnosti, odpornih na vreme, imajo ti vijaki ugreznjeno ali lečasto ugreznjeno glavo. Tako jih po privitju na površini skoraj ni več mogoče videti, po terasi pa lahko hodite bosi, brez nevarnosti poškodb.

4. Vložki

Konstrukcija navoja na vijakih za vložke ustvari optimalno razširitev vložka. Če uporabljate tanke vijake, se vložek ne more dovolj razširiti. Če so vijaki predebeli, lahko povzročijo škodo na ozkih gradbenih delih ipd. ter vložek uničijo.

Idealna dolžina: vijak naj bi v obdelovancu segal skoraj povsem do konca vložka. Izberite premer svedra v nazivni velikosti vložka in globino vrtanja nekoliko dlje od dolžine vložka.

Iz navrtane luknje odstranite med vrtanjem nastali prah (sesalec za prah) in vstavite vložek, po potrebi previdno udarite s kladivom. Nato obdelovanec pravilno namestite in ga pritrdite z vijakom v vložku.

Metrični vijaki

Vijaki z metričnim navojem so primerni za široko možnost uporabe: tako npr. povezujejo majhne in lahke dele kovine. Za zaščito površine je v teh primerih smiselno uporabiti podložke. Za zaščito pred neželenim odvitjem, npr. zaradi vibracij, je priporočljiva uporaba varnostnih matic, nazobčanih podložk ter vzmetnih obročev – po možnosti tudi lepilo za kovino.

Za težke kovinske in lesene konstrukcije npr. gradbene konstrukcije, ogrodja ali delovne mize so najboljši strojni vijaki. Matice in podložke material ščitijo in vijak še dodatno pritrdijo.

Ustrezen bit izvijač

Da pri uporabi z vijaki s šestrobnim utorom preprečite obrabo, uporabljajte le natančno ustrezne bit izvijače. Sicer se utor v šestrobni glavi vijaka hitro obrabi in vijak ni več uporaben. Če ne poznate ustrezne velikosti, bit, ki se vam zdi primeren, vstavite v utor na glavi vijaka. Če se ta stabilno zatakne v vijak, lahko pričnete z vijačenjem.

Vijaki za pločevino

Vijaki za pločevino so še posebej primerni za optimalno spajanje in pritrjevanje aluminija in pločevine oz. aluminija in pločevine. Vnaprejšnje vrtanje ni potrebno. Vijaki za pločevino so primerni za hitro pritrjevanje profilov na pločevino - s samovrtalnim navojem. Navrtanje ni potrebno.

Orodje in material

 • prekrivni čepi
 • baterijski vijačnik
 • vrtalni stroj
 • vložki
 • vijaki za les (različnih materialov, velikosti in z različnimi utori)
 • inbus ključ
 • križni izvijač
 • viličasti ključ
 • navadni izvijač
 • izvijač za torx vijake
 • izvijač za šestrobne vijake