Vbodna žaga

Vbodna žaga

Vbodna žaga ni primerna le za ravne reze – je idealna izbira za krožne reze v les in druge materiale (npr. kovina, umetna masa in drugi lahki materiali) ter za natančno in precizno delo. Pri nakupu bodite pozorni na pomembne lastnosti: nihajni hod (z najmanj trikratno nastavitvijo) npr. skrbi za to, da se rezilo pri rezalnem nihanju pomakne nekoliko naprej in pri potegu v napravo nekoliko nazaj. S tem se hitrost rezanja rahlo zviša. Glede na trdoto in debelino lesa lahko izberete ustrezno višjo hitrost nihajnega hoda. S t.i. zaščito pred cepljenjem je površina obdelovanca zaščitena pred cepljenjem. Za delo v notranjih prostorih je posebej priročen priključek za sesalni nastavek – za vsak tip sesalca obstaja poseben adapter – s katerim lahko prašenje skoraj povsem preprečite.

Upoštevajte: pri žaganju kovine je nošenje zaščitnih očal obvezno.

Navodilo

1. Delo z vbodno žago

Pri rezanju različnih obdelovancev z vbodno žago uporabite le rezila, ki so ustrezna za določen namen (npr. fino ali grobo žaganje, vrsta in debelina materiala, krožno rezanje, itd.). Menjava rezila je pri večini novejših vbodnih žag otročje lahka – pogosto zadostuje že majhen obrat in želeno rezilo je takoj trdno vpeto.

Vedno pazite, da vbodna žaga nemoteno obratuje. V ta namen mora biti obdelovanec trdno vpet, ne sme nihati (po potrebi ga vpnite), vbodni žagi pa tudi ne sme biti v napoto koza za vpetje.

Upoštevajte: dolge ravne reze boste najlažje izvedli, če boste letev vpeli s primežem.

Če želite z žago izrezati del površine, je priporočljivo, da najprej izrežete luknjo v premeru rezila, v katero lahko vtaknete – najprej ugasnjeno - žago. Žago zaženite šele sedaj. Vbodni rezi so stvar izkušenih mojstrov!

Za krožne reze ali tudi za spremembo smeri vbodno žago obračajte le na zadnjem koncu. Nikakor ne pritiskajte na ohišje naprave, saj se sicer rezilo lahko upogne in pregreje, rob odrezanega dela pa je top.

Modelarstva si v sedanjem času ne moremo več predstavljati brez vbodne žage. Zaradi priročnosti in fleksibilnosti ta svoje mesto najde v vsaki, tudi zelo nedostopni luknji. Zelo priročna pomoč, kadar obdelovanca z namizno žago ne bi več mogli obdelati.

Upoštevajte: profesionalni mojstri za ostre robove na površini z vbodno žago v obdelovanec vedno zarežejo s spodnje strani.

Če vbodno žago redno vzdržujete, vam bo ta v trajno zadovoljstvo. Prah in umazanijo s čopičem zato z žage odstranite po vsaki uporabi. Nastavek za vpetje lahko – sicer res redko – kdaj pa kdaj namastite.

Zajerani rezi z vbodno žago

Dobra vbodna žaga je primerna tudi za posebne reze, kot so zajeralni: osnovno ploščo lahko prestavite toliko, da lahko ustvarite reze pod kotom do 45 °. Upoštevajte: s ročno krožno žago so rezi še natančnejši.