Varna uporaba verižne žage

Pri delu z (motornimi) verižnimi žagami je nošenje ustreznih zaščitnih oblačil obvezno! Poleg tega morate imeti nekaj izkušenj, saj gre za nevarno napravo. Čeprav so verižne žage opremljene z zavoro in blokado verige sistemom za zmanjševanje povratnega udarca, ki zmanjšajo tveganje, je potrebno pred uporabo verižne žage imeti nekaj znanja, ki ga pridobite z obiskovanjem ustreznega tečaja. Najbolje je, da ne delate sami! Pomočnik vam v primeru nezgode lahko nudi prvo pomoč in pokliče reševalce.

Navodilo

1. Zaščitna obleka

Novejše verižne žage imajo vgrajene različne varnostne priprave, ki zmanjšajo verjetnost nesreče (npr. zavora verige, varovalo verige, varnostni ročaj, itd.). Za lastno varnost obvezno nosite zaščitna oblačila: delovne hlače, odporne na urez, zaščitno čelado z zaščito za oči in sluh, zaščitne delovne rokavice, zaščitne čevlje ter neohlapna vrhnja oblačila.

Če motorno žago uporabljate le občasno, so dobra izbira za zaščito nog tudi nadhlače ali zaščitne hlačnice. So razmeroma cenovno ugodne in podložene s posebno podlogo iz dolgih zaščitnih vlaken: če motorna žaga zareže v material, se vlakna ujamejo v zobnike žage in verigo takoj blokirajo.

Na voljo so tudi rokavice, škornji ali čevlji z zaščito pred urezom. Za delo v gozdu je predpisana tudi zaščitna čelada. Čelada z vizirjem in zaščitnimi slušalkami je tudi priročnejša od ločene zaščite za oči in ušesa.

2. Priprava žage

Preden začnete, verigo žage najprej montirajte in jo napnite.

Upoštevajte: pri delu z verigo obvezno nosite delovne rokavice!

Verigo s pravilno usmeritvijo zobnikov najprej namestite na žagin list. Montirano verigo žage namestite na pogonski zobnik in žagin list spustite.

Na motorno enoto nastavite pokrov verige in ga pritrdite. Tako list z verigo ne more več zdrsniti in lahko v miru nastavite napetje verige.

Večina motornih žag ima enostavno stransko napetje verige, za katero ne potrebujete orodja. Dovolj je le, da ustrezno obrnete vijak: če veriga na sprednji strani visi, je preohlapna in jo je potrebno priviti z nateznim vijakom. Če veriga na spodnji strani ne visi, jo pa je možno z žaginega lista še nekoliko povleči navzgor, to pomeni, je optimalno nastavljena.

3. Zagon

Sedaj lahko pričnete z žaganjem (pri nekaterih strojih je postopek vžiga opisan na ohišju): pred vžigom motorja aktivirajte zavoro verige in verižno žago položite na tla. Žago stabilizirajte z nogo in močno povlecite vrv za zagon. Ko se motor aktivira in prične teči, pritisnite tipko za plin in žago počasi dvignite. Sedaj lahko verigo žage tudi deaktivirate. Vedno žagajte pri najvišji hitrosti.

Upoštevajte: rezilo ob zagonu nikakor ne sme biti v stiku s tlemi.

Gorivo in olje za verigo

Za nemoteno žaganje in da se prepreči nepotrebna obraba verige, v ustrezni rezervoar natočite posebno olje za verigo. Bencinske motorne žage delujejo z mešanico bencina in motornega olja, ki jo pripravite sami (mešanica 50:1).

Orodje in material

  • gorivo (mešanica bencina in olja v razmerju 50:1)
  • motorna žaga
  • olje za verigo
  • zaščitna oblačila (nadhlače z zaščito pred urezom, zaščitne rokavice, gozdarski čevlji, čelada z zaščito za sluh in vizirjem ter neohlapna vrhnja oblačila)