Main Content

Ročna žaga

Kolikor je različnih opravil, toliko je tudi vrst ročnih žag in njihovih listov. Sicer obstajajo univerzalne žage, s katerimi lahko dosežemo zadovoljive rezultate, kljub temu pa tudi v delavnici domačih mojstrov ne sme manjkati nekaj posebnih žaginih listov.

1. Vrste ročnih žag

Mizarska žaga je klasična žaga mizarjev. Najbolj poznana med obrtniki pa je žaga lisičji rep. Gre za univerzalno ročno žago, ki je primerna tako za deske, plohe in letve iz masivnega lesa, kot tudi za žaganje ploščatih materialov. Žago za kovino – v katero se vpnejo različni žagini listi – izberemo za razrez materialov večjega premera, npr. cevi, stebrov in plohov. List se napne na loku ob strani držala. Za finejša dela in modeliranje so primerne lok žage ter manjše univerzalne ročne žage. Poleg tega obstaja še veliko različnih posebnih vrst žag, npr. za kovino, stiropor, parket in laminat ali PVC. Ločijo se po posebnih prevlekah oz. premazih, posebnih obrusih ali vrstah nazobčanosti.

2. Žaganje z roko

Povsem naravnost in natančno pod želenim kotom – možno tudi brez pripomočkov. Za natančna dela, npr. za izdelavo spojev uporabite t.i. fino žago z ojačanim robom, ki žagin list dodatno stabilizira.

Če želite z ročno žago rezati zelo natančno, morate obdelovanec najprej trdno vpeti. Priporočljiva je delovna miza z nastavki za vpetje ali prava skobeljna miza.

T.i. siporeks plošče lahko enostavno razrežemo s posebno žago: prava žaga za 'lahko rezanje' je velik lisičji rep s stabilnim listom in karbindno trdino na zobovih.

Ozke in manjše letve je najbolje razrezati s fino žago ob uporab jeralnika. Odvisno od zareza lahko obdelovanec odrežete pod kotom 30, 45, ali 90 stopinj.

Galerija Ročna žaga

Lisičji rep je klasična žaga vsake delavnice. Na voljo je v različnih nazobčanostih, z ojačanimi zobmi ali neojačanimi za naknadno brušenje.
Fina žaga je idealna za letve in deščice, zaradi ojačanega roba pa je zelo stabilna. Obstajajo tudi fine žage z negibljivimi ročaji, s katerimi lahko ustvarite zajeralne reze.
Univerzalna žaga je primerna za širok izbor izmenljivih žaginih listov v eni potezi.  Vpnemo lahko želen ustrezni list, pri univerzalnih žagah pa lahko vpnemo list za les ali kovino.

Delavnica za domače mojstre

Brez prave opreme in ureditve v lastni delavnici se hitro ohladi tudi največja strast do dela, to pa lahko hitro postane celo mučno. Velikost delovne mize, omar in regalov je odvisna od potreb, pa tudi od same velikosti prostora, ki nam je na voljo. Za manjša dela včasih zadostuje že zložljiva miza. Večji in obsežnejši so projekti, ki jih želimo izvesti, toliko bolj dodelana naj bo tudi oprema – tako pohištvo kot tudi oprema.

Pri delovnih pripomočkih in orodju vzdržujte določen red, predvsem, če imate na razpolago veliko prostora. Letve za obešanje ter individualno nastavljivi predali skrbijo za pospravljen delovni kotiček – sicer hitro zavlada kaos.