Main Content

Ročna krožna žaga

Kdor dela z lesom, potrebuje solidno orodje: za hitro in natančno rezanje, obrezovanje in na milimeter natančno prirezovanje lesenih plošč ali plošč iz lesne mase je ročna krožna žaga odličen pripomoček. Pri nakupu bodite pozorni na dodatke! Z žago lahko po vodilu ali vodilni tirnici ustvarite dolge in na milimeter natančne reze. To je veliko bolj praktično kot zamudno sestavljanje mize za namizno žago in potiskanje dolgih plošč vzdolž male mize.

Upoštevajte: lesni prah ni povsem nenevaren. S sesalnim nastavkom na orodju ali zbirnim košem za ostružke na krožni žagi je delo veliko bolj čisto in manj nevarno. Posebej priporočljivo za vse, ki nimajo dodatne kleti ali prostora za obdelovanje lesa.

1. Delo z ročno krožno žago

Za natančne, gladke in pravokotne reze krožne žage najprej potrebujete pravi list. Kot univerzalni žagin list se za krožno žago priporoča list iz karbidne trdine, ki tudi pri trših ploščah (iverne ali plastificirane plošče) ne izgubi ostrine takoj. Ob tem je potrebno vedno nastaviti ustrezno globino reza. Kadar žagin list nastavite tako, da na hrbtni strani obdelovanca izstopa le nekaj milimetrov, so rezi s krožno žago tudi najbolj natančni.

Z vodilno tirnico postane ročna krožna žaga zelo natančen instrument. Vodilo ne le poskrbi za natančno vodenje žaginega lista; plastificirana plast pod vodilom, ki preprečuje zdrs na leseni plošči, pritiska neposredno na linijo reza na lesnih vlaknih. S tem pri rezanju dosežete posebej dobre rezultate, saj se leseni robovi ne 'trgajo'.

Z vodilno tirnico gre takole: vodilo položite tako, da en konec sega preko plošče, ki jo želite razrezati. Na tem mestu ročno krožno žago nastavite tako, da se žagin list še ne dotika lesa. Šele ko se žaga, ki se lahko pri nekaterih modelih na ploščo pritrdi s kleščami, zažene, jo potisnite vzdolž lesene plošče.

Upoštevajte: če ročno krožo žago uporabljate brez vodila, med potiskanjem žage v želeno smer ročaj držite z obema rokama in stroj pritisnite na obdelovanec.

Pazite, da za razrez občutljivejših materialov izberete nižje število obratov. Z nastavitvijo hitrosti vrtenja lahko število vrtljajev na novejših ročnih krožnih žagah enostavno nastavite. Tako je manjši tudi hrup, ki ga naprava ustvarja med obratovanjem, še posebej v prostem teku, žaga pa sama regulira potrebno moč. Preden se zaradi višje obremenitve število vrtljajev zniža, se elektronika samodejno regulira in moč tako poveča.

Če se kot osnovne plošče prestavi, lahko z ročno krožno žago ustvarimo tudi zajeralne reze. Odvisno od kakovosti žage lahko po nastavitvi naredite poskusni rez in kot za vsak slučaj preverite.

Potopni rezi so rezi, ki jih ustvarimo, če ročno krožno žago spustimo na ploščo in v ploščo zarežemo z vrha, ne od roba. Za to so primerne le posebne ročne krožne žage brez cepilnega klina, ki jih lahko vzporedno približamo mizi. Z okroglim žaginim listom pa rezanje do roba ni možno. V tem primeru uporabite vbodno žago ali t.i. fino žago.

2. Potezne in zajeralne žage

Kdor rad in pogosto izdeluje zahtevnejše spoje lesa, potrebuje potezno in zajeralno žago – posebna oblika krožne žage za reze pod kotom. Žaga je zelo uporabna tudi za izdelavo stenskih in stropnih oblog, kjer je potrebno več zarez pod enakim kotom.

Natančen kot nastavite na t.i. nastavljivem kotniku in vrednost nastavite na skali potezne oz. zajeralne žage.

Za razliko od običajnih žag, kjer žago potisnemo skozi les, pri zajeralni ali potezni žagi obdelovanec trdno vpnemo in žago z vrha potisnemo v les. Rezultat so natančni in ostri robovi.

Galerija Ročna krožna žaga

Ročna krožna žaga ne sme manjkati v nobeni delavnici domačega mojstra. Za razrez debelejših plošč ali zajeralnih rezov v tanjših materialih mora globina reza pri krožni žagi znašati med 45 in 55 mm.
Pri nakupu bodite pozorni na dodatke, kot so vodilna tirnica, ki skrbi za natančen potek pri rezanju  - v tem primeru za natančen razrez stopniščnih oblog.
Pri večjih projektih je posebna oblika krožne žage za reze pod kotom posebej priročna in pomeni pravo olajšanje: potezna in zajeralna žaga.