Osnove varjenja

Pri varjenju v glavnem ločimo dve vrsti varjenja: elektroobločno varjenje (brez pritiska) in MIG-MAG postopek (s pritiskom). Pri elektroobločnem varjenju se dva kosa (običajno kovina enake vrste) na stičnem mestu stalita in spojita brez ali z dodatnimi snovmi. Potrebna energija se dovaja od zunaj. Najpogosteje uporabljena postopka varjenja sta med drugimi elektro varjenje z elektrodo in varjenje z zaščitnim plinom. Pri varjenju morate obvezno nositi delovno zaščito ter imeti za seboj nekaj izkušenj! Koristnih je že nekaj ur vaje pod nadzorom izkušenega varilca v delavnici varilne tehnike, s katerimi si zagotovite dobro vajo.

Upoštevajte: pri varjenju je posebej pomembno, da svojih sposobnosti ne precenimo. Nosilne komponente, varjenje nad glavo in posebni položaji so stvar izkušenih mojstrov!

Navodilo

1. Varno pri delu

Previdno: vročina, soj isker, UV-žarki in oblok, ki nastanejo pri varjenju, lahko ogrozijo zdravje! Med delom bodite posebej pozorni in previdni. Za lastno varnost nosite posebna in, kolikor je možno, čimbolj v celoti prekrivajoča oblačila ter usnjene čevlje. Priporočljivi so tudi usnjeni predpasniki, ki dodatno ščitijo predel trupa. Pri vprašanju, ali je smiseln ročni ščit ali celotna čelada za varjenje, upoštevajte, da je prvi res ugodnejši, vendar ga je treba ves čas držati v roki. Varilna čelada z zaščitnim vizirjem (zaščitna stopnja DIN 9) pa vam nasprotno pri delu v vsaki situaciji omogoča proste roke. Sicer pa upoštevajte, da zaščitna očala ne zadostujejo, saj je koža na obrazu še vedno izpostavljena intenzivnim UV-žarkom.

Upoštevajte: prosimo poskrbite, da tudi opazovalci, ki spremljajo varjenje, ne gledajo neposredo v svetlobni soj brez ustrezne zaščite za oči!

Pri elektro varjenju naj bo celotno delovno območje iz varnostnih razlogov vedno suho ter ozemljitveni pol stabilno vpet na varjencu – še preden varilni aparat vklopite! Za potreben oblok je potrebna moč toka, večja od 100 A. Nestrokovno pripetje ali celo snetje je lahko življenjsko nevarno, saj se tok ob padcu klešč prevaja! Pri varjenju nastajajo plini, para, dim in prah, zato vedno varite v dobro prezračenih in prostorih, kjer ni nevarnosti požara (soj isker)!

Upoštevajte: pri elektro varjenju z elektrodo lahko brez težav varite na prostem. Varjenje z zaščitnim plinom v tem primeru praviloma ni možno, saj veter plin odpihne z mesta varjenja.

2. Osnove elektrovarjenja

Pri elektro varjenju elektroda služi kot anoda (plus pol) in varjenec kot katoda (minus pol). Pol se s sponko poveže z vodoravno ležečim delom varjenca, drugi pol pa z držalom elektrode, s katerim se konec elektrode poveže z mestom varjenja. Tako pride do kratekega stika, ki ustvari oblok. Zbrana energija z oblokom ustvari visoke temperature, zaradi katerih se obdelovanec začne taliti (taljenje obdelovanca oz. varjenca in istočasno taljenje elektrode). Po ohladitvi sta obdelovanca zvarjena.

Za elektro varjenje potrebujete varilni aparat, ki izmenični tok omrežja (visoka napetost in nizka jakost toka) pretvori v izmenični tok z nizko napetostjo in visoko jakostjo toka. Uporabite lahko varilne transformatorje ali inverterje. Klasični in cenovno ugodni trafo (na sliki levo) so v praksi nekoliko veliki in nepriročni. Dražji, vendar majhni, lahki in priročni pa so nasprotno t.i. inverterji z elektronsko vodenim tokom (slika desno). Tako se ustvari posebej enakomeren oblok.

3. Osnove varilnih elektrod

Varilne elektrode so 'kovinske paličice' z oplaščenjem. Oplaščenje elektrode ima več funkcij: pri procesu varjenja se ustvarja plin, ki stabilizira oblok, preprečuje oksidacijo vara ter tudi preprečuje tvorbo mehurjev. Ob tem se tvori žlindra, ki zmanjšuje napetost na površini varjenca, nase veže nečistoče in upočasnuje oz. pripomore k enakomernejšemu ohlajanju. T.i. rutilne elektrode se uporabljajo najpogosteje, prepoznamo jih po oznaki R na embalaži. Enostavno se vžgejo, njihovo gorenje je enakomerno, odstranjevanje žlindre pa je enostavnejše.

4. Osnove varjenja z zaščitnim plinom

Naslednji postopek varjenja je varjenje z zaščitnim plinom (MAG varjenje, talilno obločno varjenje v aktivnem zaščitnem plinu ali v plinski mešanici): s koncentriranim vidnim oblokom se doseže visoka talilna moč. Poleg tega nastajajo plini, ki oblok ščitijo pred okoljskim zrakom, mesto vara ter sam var – od tod ' varjenje z zašščitnim plinom'. Kot plin se uporablja npr. zmes iz argona in ogljikovega dioksida (mešanica je odvisna od obdelovanca in namena varjenja). Ta postopek varjenja je zelo vsestranski; trdno in stabilno lahko varite zelo tanko pločevino od debeline 0,5 mm, kot tudi debelejše materiale, palice in cevi.

Za specialni MAG varilni aparat potrebujete plinski in omrežni priključek: cevni paket plin do gorilnika dovaja skupaj z žično elektrodo. Tam nataknjena šoba poskrbi za enakomeren tok plina (slika levo), pri čemer lahko količino plina regulirate neposredno na tlačnem ventilu. Dovod plina in pomik elektrod aktivirate s stikalom na pištoli. Obstoječi tok v varilnem aparatu prispe do gorilnika in mase. Zaradi toka se prične varilna žica po kapljicah taliti in doseže mesto varjenja. Pri nastavitvi za dovod plina in pomik elektrod pričnite s srednjo nastavitvijo.

Trajnost in kakovost vara je odvisna od neprekinjenosti plinskega toka, od varilnega toka ter hitrosti pomika žičnih elektrod. Pravo nastavitev lahko enostavno izmerite z nekaj testiranji vara. Za tekoč pomik žice cev držite naravnost in gorilnik nekoliko postrani.

5. Osnove tehnike dela

Preden začnete, z varjenca temeljito očistite rjo in barvo ter ga zbrusite. Nato skupaj zložite dele, ki jih želite zvariti (če je potrebno, jih pritrdite z grip kleščami ali vijačno spono) in masni kabel pritrdite na prosto mesto varjenca. Šive najprej zavarite le na točkah – tako lahko položaj posameznih delov po možnosti popravite, s točkovno pritrditvijo pa ob tem preprečite, da bi se material zaradi vročine obloka skrivil. Nato z zavarjenih točk očistite lindro ter stična mesta v celoti zavarite.

Upoštevajte: ob zvarjenem mestu nastane žlindra (leva slika), ki jo odstranite z rahlim tolčenjem, ali pa jo zbrusite. Če je var po odstranitvi žlindre le rahlo izbočen, ste izbrali optimalen varilni tok. Če ga v nadaljevanju rahlo pobrusite z brusno ploščo, je vidna sama kovina.

Varilni tok je prešibek ali premočan: če je 'šiv' le na površini varjenca, je to znak, da povezava materialov ni dovolj močna. V tem primeru ste izbrali prešibek varilni tok (slika levo). Premočen varilni tok povzroči, da se iz obdelovanca stopi preveč materiala (slika desno). Tanjši obdelovanci lahko ob tem celo zgorijo.

Pri vžigu varilnega aparata ne držite na poljubnem mestu obdelovanca, temveč vedno v bližini kasnejšega vara. Tako preprečite morebitne poznejše razpoke in napake v varu, spoj pa je tudi enakomernejši (leva slika napačno, desna pravilno).

Upoštevajte: preden se lotite izbranega varjenca, varjenje najprej preizkusite na odpadnih ali preizkusnih kosih, da dobite nekaj izkušenj.

Pri varjenju v zaščitnem plinu je za trajno zvarjeno povezavo potreben ustrezen plinski tok, varilni tok ter hitrost pomika žične elektrode. Priporočene velikosti so navedene v navodilih naprave. Ali so parametri pravilni za posamezne primere (na sliki so npr. varjenci skoraj brez prehoda ter med sabo trdno pritrjeni), pa je razvidno le iz videza zvarjene povezave.

Vzdrževanje MAG varilnih aparatov

Cevi in gorilnik vašega MAG varilnega aparata je potrebno redno vzdrževati. Z gorilnika s pripomočkom za čiščenje šob redno odstranjujte vroče delce, saj lahko ti sicer ovirajo pretok plina in povzročijo kratek stik. Najbolje je, da šobe že pred začetkom dela očistite s pištolo. Pazite tudi, da cevi nikoli ne pregibate, sicer je stalen dovod varilne žice lahko onemogočen.

Orodje in material

 • delovna obleka (zaščitna maska ali zaščitna čelada z vizirjem, usnjen predpasnik oz. prilegajoča delovna obleka, usnjene rokavice ter močna obutev)
 • čistilo za šobe
 • žična goba
 • grip klešče
 • MAG varilni aparat z argonom – oz. jeklenka z ogljikovim dioksidom (zaščitni plin)
 • 'masa kabel'
 • sprej pištola
 • kladivo za žlindro
 • brusilni stroj
 • primež/miza za vpetje
 • varilne elektrode ali varilna žica
 • varilni transformator ali inverter
 • kotni brusilnik s ploščo za rezanje in grobo struženje