Nega in vzdrževanje vrtne kosilnice

Zmogljivim vrtnim kosilnicam z bencinskim motorjem gosta visoka trava in velike površine ne predstavljajo izziva. Za daljšo življenjsko dobo motorjev in zmanjšanje emisij ter porabe bencina je priporočljivo motor pregledati vsaj enkrat letno – najbolje preden ga shranite pred zimo. Če kosilnico poleg tega tudi redno vzdržujete, se ta zažene brez težav, vam pa prihrani nepotrebno jezo.

Upoštevajte: pred vsakim pregledom in popravilom vžigalno svečko izvlecite iz vtiča za vžigalne svečke, da preprečite neželeni zagon motorja in s tem povezane težke poškodbe, ki bi jih povzročila rezila v kosilnici! Pri čiščenju obvezno nosite zaščitne rokavice!

Navodilo

1. Redno vzdrževanje

Po vsaki uporabi ohišje kosilnice temeljito očistite s krtačo in odstranite vse ostanke trave. Zbirni koš očistite z vrtno cevjo.

Motor pozimi zaščitite pred prahom in ga hranite na suhem mestu. Najbolje je, če ga prekrijete s kosom tkanine ali staro rjuho.

Zgibne člene in ležaje redno namastite (npr. z oljem v spreju). Tako preprečite vdor vode in posledično tvorjenje korozije.

2. Menjava motornega olja

Motorno olje zamenjajte enkrat letno: s črpalko izčrpajte staro olje ali odprite vijak za izpust in olje zberite v zbirni posodi. Nato natočite novo olje. Uporabite lahko ali posebno olje za manjše motorje ali običajna motorna olja za osebna vozila (upoštevajte navodila proizvajalca).

Upoštevajte: staro olje v skladu s predpisi odstranite na lokalnem zbirnem mestu.

3. Menjava zračnega filtra

Po približno 25 obratovalnih urah je potrebno pregledati tudi zračni filter (običajno se v kosilnicah nahajajo filtri s papirnimi lamelami). Tujke in odpadajoče nečistoče iztepite. Če je filter kljub temu še vedno temno obarvan, ga raje zamenjajte z novim.

4. Menjava vžigalnih svečk

Naslednji del, ki se hitro obrabi, je vžigalna svečka. Ob vsakem pregledu jo zato natančno preglejte: vžigalna svečka mora biti suha, rjavo ali sivo obarvana. Pri težji obrabi postanejo zunanji robovi srednje elektrode zaokroženi in iskra težje preskoči. Vžigalno svečko zamenjajte po treh ali štirih letih (odvisno od velikosti površine, ki jo kosite).

Upoštevajte: če je vžigalna svečka črno ožgana, je mešanica goriva premastna ali pa je zračni filter zamašen. Mastne vžigalne svečke kažejo na previsok nivo olja.

5. Vzdrževanje rezil kosilnice

Spretnejši domači mojstri lahko rezila kosilnice naostrijo sami: rezila kosilnice previdno odstranite tako, da kosilnico postavite na stranico ali na zadnji del (odvisno od zgradbe) in odvijete vijak na sredini.

Rezilo zbrusite, npr. s tračnim brusilnim strojem. Pri tem pazite, da se rezilo preveč ne segreje. Po možnosti ga nekajkrat ohladite v vodi. Nato preverite, če zaradi odstranjenega materiala ni prišlo do neizravnanosti. Na sredino rezila v sredinsko luknjo za pritrditev vstavite dolg žebelj. Če se rezilo povesi na eno stran, morate pobrusiti še nekaj kovine, da se vzpostavi ravnovesje. Za konec rezilo zbrusite z brusnim kamnom, sicer bo pri naslednjem košenju hitro spet topo.

Gorivo za kosilnice

Običajni bencin vsebuje več kot sto različnih sestavnih snovi, od katerih so nekatere škodljive za okolje. Nasprotno posebna pogonska goriva za motorne naprave vsebujejo manj benzola, aromatov, žvepla in olefinov. To posledično pomeni manjši izpust škodljivih snovi in odpadnih plinov ter po drugi strani manjšo možnost nastanka usedlin v delovnih strojih – še posebej v daljših fazah neobratovanja.

Orodje in material

  • metla za čiščenje ohišja
  • brusilni stroj
  • momentni ključ
  • motorno olje po potrebi
  • filter s papirnimi lamelami po potrebi
  • vžigalna svečka po potrebi