Domači mojstri: varno in okolju prijazno delo

Okoljski pečat kakovosti, kot je 'Modri angel' („Der blaue Engel“) ali oznaka kakovosti RAL ter teme, kot so varčevanje z vodo, znižanje stopnje hrupa ter ustrezna delovna zaščita zadevajo vsakega (domačega) mojstra. Tudi domači mojstri namreč delajo s koničastimi predmeti, ostrim orodjem, nevarnimi snovmi in pogosto brez izkušenj uporabljajo električne naprave ter posamezne tehnike dela le delno obvladajo. Tako je po eni strani poznavanje najpogostejših nevarnosti za poškodbe v veliko pomoč. Po drugi strani pa je nevarna že sama uporaba določenih orodij – npr. žaganje z verižnimi žagami. Uporaba energijsko varčnih in okolju prijaznih naprav je možna v primerih, ko so na voljo ustrezne alternative. Za lažjo 'orientacijo' kupcev na prvi pogled je BAUHAUS uvedel oznako 'Pro Planet'. Simbol označuje izdelke, ki v svoji skupini predstavljajo naravi najbolj prijazen izdelek. Upoštevajte: na veliko področjih obstaja razlika v kakovosti, saj trajnost kakovostnih izdelkov – ali gre za surovino ali orodje – že sama pomeni prednost.

Navodilo

1. Varnost v delavnici in zaščita pri delu

Veliko domačih mojstrov se pomena varnosti v delavnici dobro zaveda. Kljub temu prihaja do nezgod in prav domači mojstri so jim izpostavljeni najpogosteje. Kot prvo velja: za vsako opravilo si vzemite dovolj časa. Delo v naglici in nizka koncentracija povečata nevarnost nezgod. Med napornimi in dalj časa trajajočimi opravili si vzemite odmor. Nadalje poskrbite, da je orodje (npr. nož ali dleto) dovolj ostro. Za odvijanje ali privijanje vijakov ali matic vedno uporabite ustrezne izvijače, viličaste ali obročne ključe.

Za omejitev možnosti poškodb pri delu nosite zapeta udobna, vendar ne preširoka ali ohlapna oblačila. Za različna področja dela, kot je npr. žaganje, vrtanje ali luženje, je priporočljivo nošenje delovnih rokavic in zaščitnih očal. Pri vrtanju poleg tega nosite tudi masko, ki pokriva nos in usta, saj lahko najmanjši delci lesnega prahu ali kamene moke zaidejo v pljuča in povzročijo raka. Odvisno od potreb uporabite ali masko za enkratno uporabo (na voljo v treh stopnjah zaščite) ali pa kupite dobro dihalno masko, ki jo lahko večkrat uporabite in ki zagotavlja optimalno zaščito pred vsakršnim drobnim prahom in paro. Upoštevajte: med in po barvanju prostor dobro prezračite.

Pri uporabi varilnega aparata bodite še posebej pozorni na lastno varnost: varilna čelada z vizirjem iz varnostnega stekla (varnostna stopnja DIN 9) med drugim varuje pred vročino, iskrami, UV-žarki in svetlim bliskanjem. Zelo priporočljiv je tudi usnjen predpasnik, ki dodatno ščiti predel trupa. Dodatne informacije najdete v poglavju BAUHAUS Nasvet strokovnjaka Osnove varjenja. Novejše motorne žage vsebujejo različne varnostne priprave, ki zmanjšujejo nevarnost nesreče (npr. zavora verige, lovilec verige, zaščita za roke, itd.) Za lastno varnost nujno nosite zaščitna oblačila, ki jih sestavljajo zaščitne hlače, zaščitna čelada z vizirjem in zaščitnimi slušalkami, rokavice, varnostni čevlji ter odporna in oprijeta vrhnja oblačila.

Če motorno žago uporabljate le občasno, so dobra izbira za zaščita nog tudi nadhlače ali zaščitne hlačnice. So razmeroma ugodne in podložene s posebno podlogo iz dolgih zaščitnih vlaken: če motorna žaga zareže v material, se vlakna ujamejo v zobnike žage in takoj blokirajo verigo.

2. Okoljsko ozaveščeno pri delu

Pri nakupu naprav, ki jih potrebujete za domača opravila, bodite pozorni npr. na oznako 'Modri angel' (''Der Blaue Engel''). Simbol podeljuje komisija, ki jo sestavljajo gospodarstveniki, znansvetniki in zveza potrošnikov. Sporočilo oznake je, da označeni izdelek okolje obremenjuje manj od primerljivih izdelkov. Upoštevajte: kljub temu oznaka ne pomeni, da so ti izdelki brez nevarnih snovi, manjša je le njihova količina.

Oznaka kakovosti RAL, ki jo podeljuje nemški inštitut za zagotavljanje kakovosti in izdajanje certifikatov, označuje izdelke in storitve, ki so izdelani v skladu z visokimi, natančno določenimi kriteriji. RAL za vsako skupino izdelkov določa zahteve za vsako oznako kakovosti. Kriteriji kakovosti, ki veljajo za posamezne izdelke in storitve, obsegajo vse vidike, ki so pomembni in smiselni za uporabo. Trenutno obstaja preko 160 oznak kakovosti, ki označujejo več tisoč izdelkov, npr. RAL oznaka kakovosti za sredstva za zaščito lesa ali substrate za rastilne.

Poleg tega obstajajo še drugi znaki kakovosti, ki označujejo trajnost izdelkov, npr. posebej za področje barv in lesa.

Tudi hrup predstavlja 'onesnaževanje' okolja – preveč hrupa lahko škoduje zdravju! Pri nakupu ali izposoji električnih naprav in strojev bodite pozorni na nivo hrupnosti. Pri delu nosite zaščito za sluh (zaščitne slušalke ali čepki za ušesa) ter mislite tudi na svoje sosede, da se boste izognili morebitni slabi volji.

Da se izognete nepotrebnim ostankom, vedno kupite le toliko materiala, kot ga res potrebujete. Če material kljub temu ostane, ostankov ne odstranite kar med gospodinjske odpadke. Posebej laki in barve se morajo posušiti na prostem, izven dosega otrok, nato pa je izdelek potrebno odstraniti kot nevaren odpadek.

Upoštevajte: barvnih madežev na koži ne smete odstranjevati z razredčilom ali čistilom za čopiče. Te snovi so strupene in se hitro vpijejo v kožo. Za trdovratnejše nečistoče raje uporabite posebne paste za umivanje rok.

Če načrtujete novo kopalnico, ne pozabite: količine pitne vode niso neomejene. Z varčevanjem vode začnite že ob nakupu splakovalnika: nekateri modeli privarčujejo tudi do 50 % vode. Z nastavki za armature v kuhinji in kopalnici ter pršnimi ročkami lahko pretok vode zmanjšate. Če se nabere vodni kamen, jih je potrebno zamenjati. Več nasvetov najdete v poglavju BAUHAUS Nasveti strokovnjaka Manjša popravila v kopalnici in stranišču.

Manj odpadkov z ekološkim pakiranjem

Ekološko izdelana embalaža vsebuje do 80 % manj umetnih snovi kot druga pakiranja, posamezne komponente pa je mogoče ponovno uporabiti: PE-folija spada v rumeno vrečo ali na zbirno mesto za ločevanje odpadkov, karton pa v zabonik za papir.

Upoštevajte: pri lakiranju ali barvanju tla zaščitite s časopisnim papirjem ali s posebno folijo, ki je primerna za reciklažo.

Recikliranje električnih naprav

Izrabljene elektronske naprave (z omrežnim napajanjem ali baterijskim delovanjem) z oznako za možnost recikliranja lahko vrnete proizvajalcu ali jih oddate pri trgovcu s to oznako. Stare naprave se tako ločijo po posameznih materialih. Odpadne snovi, ki jih ni mogoče ponovno uporabiti (olje in maščobe), spadajo med nevarne odpadke.