Notranji omet

Omet je obloga na zidanih, ulitih ali montažnih stenah, s katero stene utrdimo in zaščitimo ter izravnamo neravnine, fuge in luknje, da tako dosežemo gladko površino.

Razlikujemo med zunanjim ometom na fasadi in notranjim ometom. Predvsem v prostorih lahko na notranji omet nanesemo dodatne materiale in ga tako oblikujemo dalje. Izvedba te do nekaj centimetrov debele obloge ni nobena umetnost, ki jo lahko spretni amaterji izvedejo že z malo vaje. Kljub temu je nasvet strokovnjaka lahko zelo koristen, da se izognemo morebitnim neželenim težavam.

1_7
Ometu lahko dodamo posebne dodatke, ki naredijo celotno strukturo bolj dekorativno.

1. Kateri omet izbrati?

Omet praviloma sestoji iz malte s polnili oz. dodatnimi snovmi, kot so pesek ali stiropor in veziva. Glede na vrsto veziva razlikujemo različne vrste ometa, torej mavec, apnenec ali cement, pa tudi kombinacije, kot sta mavčni apnenec ali apnenčasti cement. Obstajajo tudi mineralni ilovnati ometi ter ometi iz umetne smole iz organskih veziv.

Pri izbiri ometa si odgovorite na 3 ključna vprašanja:

 • Kakšna je podlaga? Opeka, stari zidovi, itd.
 • Kakšen končni videz ometa želimo doseči? Zrnato površino, fino gladko površino?
 • O kakšnem prostoru govorimo? Stanovanjski prostori, sobe z večjo vlažnostjo?

Posebni dodatki ometu dajejo posebno značilno strukturo. Tako poznamo npr. omete za sanacijo ali zaščito pred vlago. Za notranje prostore so primerni ometi za zaščito električnih in elektromagnetnih polj, ometi za izboljšanje prostorske akustike ter

Zunanji omet fasado ščiti pred vremenskimi vplivi, ob tem pa nudi tudi izolacijo.

Trdnost posameznih slojev ometa mora od podlage do vrhnjega sloja upadati. Notranji omet pozitivno vpliva na prostorsko klimo (nase veže odvečno vlago iz zraka v prostoru) in služi kot podlaga za nadaljnje premaze (cementna malta), ploščice ali tapete (mavčni omet).

Pri zelo gladkih podlagah, ki so primerne za tapeciranje, zadostuje že izravnava globokih fug, površin nad električnimi vodniki in drugih neravnin.


Preverite Bauhaus ponudb

2. Priprava podlage


Najpomembnejše pri izvedbi ometa je prava priprava podlage. Ta mora biti suha, čista, brez lukenj in prahu. Odpadajoče dele skrtačite ali ometite.

Zapolnite luknje in površino izravnajte z izravnalno maso, saj nekatere vrste ometa (npr. zaribani omet) ne izravnajo lukenj ali udrtih mest – ne glede na to, kako debelo jih nanesete.
Na neenakomerno vpojne podlage, kot so mavčno kartonaste plošče, mavčni omet, beton, koprenaste tapete ter brušen ali mat stari omet, nanesite osnovni premaz (upoštevajte navodila proizvajalca).
Če želite omet nanesti le na določena mesta, jih označite in obrobite z zaščitnim samolepilnim trakom.Nekateri zidarji pred izvedbo ometa priporočajo navlažitev podlage.

Prosimo, upoštevajte: pri izbiri ometa ali osnovnega premaza izberite izdelke sistema, ki se med seboj skladajo.

3_6
Podlago skrtačite, da odstranite odpadajoče dele.
4_5
Luknje na podlagi zapolnite in izravnajte površino.

3. Mešanje ometa


V zidarskem ali navadnem vedru zmešajte omet s čisto, hladno vodo (upoštevajte navodila proizvajalca). Če je mešanica grudasta, jo po nekaj minutah ponovno premešajte. Ker se mineralni zaribani ometi kemično strdijo, ometa po 60 min ne smete več spreminjati.


5_5
V vedru zmešajte omet s čisto, hladno vodo.

d

D

Upoštevajte, da z dodatkom tonirne barve lahko izberete individualni barvni odtenek.

Mešajte, dokler lise ne izginejo in je barva enotna.
Izvedba ometa zahteva nekaj spretnosti, vaje, dobro pripravo, predvsem pa prave pripomočke.

Več informacij, kakšna orodja in pripomočke potrebujete za pripravo in nanos ometa preberite naš blog o orodjih za omet.

Preberite Bauhausove nasvete:

4. Vgradnja ometnih profilov in armiranih mrežic


Za enakomeren nanos ometa na navpično ali visečo steno vstavite letvice v razmaku 1,5 m (kotni profil). Na teh 'tirnicah' naneseni omet zgladite z aluminijasto zidarsko žlico.
Za zaščito kotov stavbe in da se prepreči njihova poškodba ali obraba, namestite profile za zaščito kotov in profile za podzidek (protikorozijske kovinske profile ali oblikovane in ojačane mreže iz steklenih vlaken).
Na prehodu na druge gradbene materiale ali na težavnih podlagah, kot so roletne škatle ali izolirane površine, so armirne mreže nujne. Z namestitvijo alkalno-odpornih mrež ali gosto pletenih mrež iz legiranega jekla na sredino ali v zgornjo tretjino ometa dosežete večjo trdnost ometa.

7_5
Za letvice izmerite razmak 1,5m.
6_5
Za zaščito kotov namestite profile za zaščito kotov in profile za podzidek.

5. Nanos ometa


Pri nanosu ometa vam bo v veliko pomoč zidarska gladilka. Zmešano ometno malto z jekleno gladilko po delih nanesite na steno. Nato z gladilko za zaribavanje zgladite mesta med letvicami.
Ko se eno- ali dvoslojni omet nekoliko strdi (upoštevajte navodila proizvajalca), ga lahko strukturirate. Po zaključenem nanosu prostor nekaj dni sušite, da voda iz novega stenskega ometa izhlapi.

8_2
Z jekleno gladilko na steno nanesite ometno malto.
9
Z gladilko za zaribavanje zgladite mesta med letvicami.

Namig: Mineralni omet in omet z dodatki umetnih mas


Pri ometu razlikujemo dve vrsti: mineralni omet in omet z dodatki umetnih mas.
Mineralni omet je izdelan iz mivke z mineralnimi vezivi (mavec, apnenec, cement ali zmesi teh snovi). Glede na njegove lastnosti in namenskost ga delimo v pet skupin. Z dodatkom vode se snovi kemično vežejo in omet se lahko oblikuje.
Omet z umetnimi masami je izdelan z organskimi vezivi (polimerna disperzija na vodni osnovi, kombinacija s kalijevim vodnim steklom ali emulzijo silikonske smole ali v topilu razredčene smole) in je na voljo izključno kot zmes, pripravljena za uporabo. Njegova uporaba je zelo enostavna, posebej primeren pa je za dekorativno oblikovanje notranjih in zunanjih stenskih površin.

Orodje in material

Za lažji pregled kakšne materiale potrebujete in katera orodja potrebujete, smo pripravili seznam. Če imate kakšne dvome, pa seveda za nasvet povprašajte svetovalce v naših poslovalnicah.

 • zaščitna folija
 • armirna mreža
 • vrtalni stroj
 • dekorativni omet
 • zidarska gladilka iz legiranega jekla (različne, npr. za zaribavanje)
 • zidarska žlica iz legiranega jekla različnih velikosti
 • mavčni omet
 • osnovni premaz
 • osnovni omet
 • kladivo
 • plastična gladilka
 • krep zaščitni lepilni trak
 • zidarska krtača
 • žeblji
 • ometni profili
 • gladilka za zaribavanje
 • mešalnik za barve
 • letvice za izdelavo ometa
 • valjček za strukturiranje
 • cementni omet

Preverite celotno Bauhaus ponudbo: