Izolacija zunanjih sten

Velikanske toplotne izgube skozi zunanje stene na stanovanjski hiši lahko močno zmanjšate že z izolacijo fasade. Na tem področju se je zaradi svojih izolativnih lastnosti in načina izvedbe uveljavil kontaktni toploizolacijski sistem (kratko WDVS) iz plošč mineralne volne ali plošč iz ekspandiranega polistirena (EPS): pri tem se izolacijske plošče prilepijo neposredno na fasado. Prekritje plošč s posebno armirno mrežo material varuje pred poškodbami razpok in zviša odpornost pred udarci. Gradbeni material zgradbe s fasadno izolacijo je tako zavarovan pred škodo, ki jo povzročijo temperaturna nihanja, vlaga, plesen ali alge ter hkrati poskrbi za občutno prijetnejše bivanjsko okolje.
Upoštevajte: prosimo upoštevajte, da je izolacija zunanje stene pogosto povezana z vrsto dodatnih del (po možnosti podaljšanje napušča, podaljšanje okenskih polic, demontaža žlebov/markiz, demontaža in ponovna montaža ograje ali nadstreška, odpravljanje napak na ometu, itd.). Zato modernizacijo in potrebni čas premišljeno načrtujte – dela običajno trajajo več kot le dva ali tri vikende.
Dodatne informacije na temo toplotne izolacije najdete v poglavju BAUHAUS Nasveti strokovnjaka Toplotna izolacija prihrani veliko denarja.

Navodilo


1. Prvi koraki in priprava podlage

Za izvedbo izolacije zgradbe od strehe do tal z WDVS sistemom se priporoča uporaba gradbenega odra (razen, če bivate npr. v bungalovu). Univerzalne in vsestransko uporabne kompletne delovne odre za notranje prostore in zunanjo uporabo najdete v poglavju BAUHAUS Izposoja orodja in strojev – po želji tudi s transportom ter montažo in demontažo.

Izposoja orodja in strojev

Fasada mora biti nujno suha, čista, brez razpok in prahu. Najprej jo očistite z vodo in krtačo ali, najenostavneje, z visokotlačnim čistilcem. Nato lahko popravite vidno poškodovana mesta, npr. razpoke. Prav tako odstranite odpadajoči omet in ga obnovite. Da bo podlaga enakomerno vpojna in pritrjena, nadalje nanesite univerzalni ali globinski temeljni premaz - z z zidarskim čopičem, fasadnim valjčkom ali tlačno pršilko.

Namestite profil za podzidek. V ta namen vodoravno in navpično označite višino nad ometom prizidka in z vložki pritrdite ustrezno dolge profile (uporabite škarje za pločevino ali kotni brusilnik). Upoštevajte: na vogalih zgradbe profile odrežite na zajero.


2. Montaža izolacijskih plošč

WDVS plošče po potrebi razrežite na primerno velikost (z ročno žago ali ostrim nožem) in zmešajte lepilno malto (upoštevajte navodila proizvajalca). Na profil podzidka nanesite sistemsko lepilno malto in dodatno vstavite 60 cm široko mrežo kot armaturo. Ko se malta nekoliko napoji, jo na plošče nanesite tako, da z malto obrobite površino in dodatno po sredini nanesete tri točke. Upoštevajte: za kvadratni meter potrebujete okoli 5 kg malte.

Spodnji rob WDVS plošče vstavite v profil in jo tesno pritisnite na steno. V vodoravnih vrstah položite nadaljnje izolacijske plošče, zamik navpičnih fug med vsako vrsto mora znašati vsaj 20 cm – na vogalih zgradbe polagajte v izmeničnem vrstem redu (križne fuge niso dovoljene). Vse plošče položite površinsko izravnano in odstranite morebitne ostanke lepila. Pazite predvsem na tesne stične robove plošč – sicer nastanejo fuge, skozi katere izhaja toplota. Enako velja tudi za priključke, npr. strešno kap, čelni napušč in druge dele. S kompriminiranim penastim trakom zagotovite tesno povezavo.

Tudi če WDVS plošče natančno razrežete, se s tem ne izognete vsem luknjam, ki pa jih ni enostavno zapreti: pri kameni volni fuge zapolnite s filcem za zvočno izolacijo. Pri ploščah iz trde pene v luknje vbrizgajte PU-peno.


3. Montaža plošč s sidri (sidranje)

Pri nezadostni nosilnosti stene, npr. ko gre za sanacijo stare zgradbe, plošče na fasado dodatno pritrdite s sidri: izvrtajte luknje za sidra (na vsakem križu fuge eno in na vsako ploščo dodatno eno do dve luknji za sidro) z vrtalnikom in 8 mm svedrom za kovino (uporabite vrtalnik z regulatorjem globine). Nato s kladivom vložke zabijte tako, da je sidro površinsko izravnano z izolacijskimi ploščami. Upoštevajte: sidranje izvedite najmanj tri dni po lepljenju plošč ali kasneje.


4. Montaža armirnih elementov

Ko so plošče prilepljene in pritrjene s sidri, na vseh kotih oken v lepilno malto diagonalno položite armirne trakove ter na udarcem izpostavljenih zunanjih vogalih zgradbe, oknih in vratih namestite dodatne kotne armirne mreže. Nato po celotni površini nanesite lepilo in armirno malto ter armirne mreže vstavite v ravnih vrstah, prekrivajoče in brez gubanja. Površino izravnajte.


5. Zaključna obdelava

Ko se armiranimi sloj posuši, nanesite predpremaz z belo osnovno barvo. Tako se omet bolje obdrži in prekrije sivo barvo podlage. Po ponovnem sušenju z gladilko nanesite vrhnji omet v debelini zrna. Želeno strukturo dosežete s krožnim ali ravnim zaribavanjem ometa. Upoštevajte: zaključno obdelavo lahko izvedete le v suhem vremenu, torej, ko ni padavin, prevročega ali prevetrovnega vremena. Idealno vreme je delno oblačno nebo z zmernimi temperaturami.

Namig

Uporaba sistemskih komponent

WDV sistemi so gradbeno preverjeni in odobreni sistemi, čigar komponente se med seboj skladajo. Če kupite posamezne komponente in poljubne izolacijske plošče ali lepilo, lahko kasneje pod določenimi pogoji nastopijo nepravilnosti. Zato praviloma uporabljajte le WDV sistemske komponente. Sicer pa pri izbiri izolacijskih materialov nujno pazite na Ü ali CE znak, gorljivost in skupino toplotne prevodnosti. Proizvajalec z oznako Ü zagotavlja, da izdelek ustreza evropskim standardom. Zakonsko določene zahteve glede energijske posodobitve so v več pogledih smiselne in se pogosto povrnejo že v nekaj letih.

Orodje in material

 • metla
 • vrtalni stroj
 • žaga ali nož za izolacijske plošče
 • trikotna zidarska žlica
 • barvni valjček
 • kladivo
 • zidarska žlica
 • merilno orodje
 • zidarsko vedro
 • zidarska krtača
 • palica za mešanje
 • gladilka za zaribavanje
 • gladilka za glajenje
 • kit masa
 • libela/letev za izravnavo
 • WDV sistemske komponente (vključno z armirno mrežo, univerzalnim ali globinskim premazom, izolacijskimi ploščami, tesnilnim trakom, lepilno maso, armirno mrežo, sidri, kitom, osnovnim premazom, ometom, itd.) po potrebi
 • kotnik