Main Content

Izolacija strehe

V današnjem času je varčevanje z energijo vse bolj pomembno. Gospodinjstva pa za ogrevanje porabijo kar trideset odstotkov vse energije. Emisije, ki se pri tem spoščajo, so za okolje zelo škodljive, kot vemo, pa tudi zaloge nafte, plina ali premoga ne bodo večne. V hišah lahko z dobro izolacijo poskrbimo za precej bolj gospodarno porabo energije. Eden izmed pogostejših materialov, ki se uporabljajo za izolacijo, je steklena volna, uporablja pa se tudi kamena ali mineralna volna. Vsi materiali so na voljo v različnih izvedbah – kot plošče ali v zavojih.

 

Vseeno za kateri material in izvedbo se odločite, se mora ta tesno in brez lukenj prilegati ob špirovce. Hkrati naj bo debel vsaj 16 cm (optimalna izolacijska debelina: 20 cm).

Izmerite razdalje med špirovci in prirežite izolacijo na izmerjeno širino (prištejte 1-2 cm).


Izolativni material nato tako zagozdite med špirovce, da se tem tesno prilega in med izolacijo in špirovci ni nobenih lukenj.

 

 

 

Lahko se zgodi, da razdalje med špirovci strehe ne bodo enake. To je še posebej značilno za starejše gradnje. Če bi v tem primeru uporabili standardne plošče izolacije, bi bil ostanek zaradi rezanja prevelik. Na tržišču lahko za takšne primere najdete izolacijske kline. Te plošče se lahko zaradi diagonalnega reza prilegajo različnim širinam in je zato izkoristek materiala pri uporabi izolacijskih klinov precej večji.

 

Po izmeri razdalje med špirovci v vmesni prostor namestite izolacijske kline in jih nato pri konici ustrezno odrežite (tudi v tem primeru pustite približno 1 cm).

Za zaključek je potrebno izolirno plast zavarovati pred vlago in nabiranjem kondenza. V ta namen po celotni dolžini špirovcev napnite parozaporno folijo in jo pritrdite s pomočjo spenjača. Posamezne plasti folije naj se prekrivajo približno 10 cm. Mesta, na katerih se plasti prekrivajo, je potrebno zalepiti s primernim lepilom, da zagotovimo nepredušno zaprtost folije  in preprečimo nastanek prepiha.